Yıllık rezerve edilmiş masam bile var

Güncelleme Tarihi:

Yıllık rezerve edilmiş masam bile var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2005 00:00

Soner Olgun tam 9 yıldır cuma ve cumartesi geceleri Ortaköy Patika Bar’da ağırlıklı olarak türkülerden oluşan bir repertuvarla şarkı söylüyor. 300 kişi alabilen mekanı yıllardır tıka basa dolduran müzisyen sahneye 24.00’te çıkıp 04.00’te iniyor. Alkış hiç durmuyor, masalarda tempo tutanlar, halay çekip göbek atanlar var. Müzisyenin bir fenomene dönüşen performansını olay yerinde inceledik, kendisiyle bu gecelerin sırrını konuştuk.

Sizi bir sürü kimliğiniz var müzisyenliğin yanı sıra. Neler yaptınız bugüne kadar?

- Hukuk okudum. Öğrencilik yıllarımda para kazanmak için gazetecilik yaptım. Sonra Güzel Sanatlar’da tiyatro eğitimi aldım, Turgut Özakman’ın öğrencisi oldum. Ama asıl istediğim şov işiydi. Müziğe de çocukluğumdan beri ilgim vardı. 90 yılında Nükhet Duru ile çalışmaya başlayarak bu camiaya bulaştım.

Onun Aç Gözünü Adamım albümünün müzik direktörlüğünü yapmışsınız. Nükhet Duru’nun en meşhur şarkılarından Mahmure de sizin besteniz...

- Evet, doğru. Kısa bir süre sonra da kendi başıma bir şeyler yapmaya başladım. Tek başıma olmak istedim. Orada da şansım yaver gitti. 13 yıldır kendi başıma çalıp söylüyorum.

Tek başına şarkı söylemeye nerede başladınız?

- 90’ların başında Cabaret Cine’de başladım. Dokuz yıldır da Patika’da söylüyorum. Enteresan bir şey oluştu burada. Tek bir popüler şarkı söylemeden dokuz yıldır Allah’a şükür çok iyi gidiyor.

Neler dinlememiz mümkün sizin performansınızda?

- Bazı geceler ufak tefek cazımız da tutar bazı geceler rock da söylemek isteyebiliriz. Türk müziğinden çok hoşlanırız. Bazen de dünyanın çeşitli ülkelerinden etnik şeyler sunasımız gelir. Yurtdışından konukları olanlar mutlaka buraya gelirler. Bütün caz festivalleri sonrasında yurtdışından gelen müzisyenler Türkiye ile ilgili tatlar almak için mutlaka buraya getirilir.

Tanışıp da beraber sahnede ortak bir şeyler yaptıklarınız oldu mu?

- Nezaket gösteriyorlar ya da beni utandırmak istemiyorlar. Çok da matah bir şey yaptığımı düşünmüyorum ama insanlar beni klasik müzik konserindeymiş gibi dikkatli dinliyorlar.

Patika ile yollarınız nasıl kesişti?

- Cabaret Cine’de çalışırken böyle bir teklif geldi. Yeni açılıyordu Patika. Hatta ismini bile ben koydum. Burası eskiden Ulu Orta diye bir gece kulübüymüş. Serdar Ortaç ve Yeşim Salkım falan çıkarmış.

Neden Patika ismini koydunuz?

- Patika benim ikinci albümümde yer alan bir manifestodan geliyor. Sıradanlıklara götüren yollardansa patikalar var diyorum o albümde. Bu mekana ve benim yaptığım performansa da çok yakıştı Patika.

Sahne alacağınız yeri seçerken nelere dikkat ediyorsunuz? Patika’da nasıl koşullar buldunuz?

- Patika’da güzel hostesler falan yok. Kapıda aramalar, taramalar, korumalar yok. Kadınlar, erkekler rahat rahat gelir. Burada çok sıcak ve samimi bir hava var. Vestiyere ve tuvalete bakan bir ablamız vardır ama onu mekanın samimiyeti yüzünden mekanın sahibi sanabilirsiniz. Öyle bir yer burası.

Patika’da sizi izlemenin bedeli ne?

- Cebine 50-60 YTL koyan beni burada akşamdan sabaha rahat rahat izleyebilir. Ama çeşitli yerlerde konserler veriyorum. Sadece merkez üssüm Patika. Ayrıca öğrenciler için Patika’da indirimli özel geceler de yapıyorum cuma, cumartesi dışında.

Nasıl bir dinleyici profili geliyor Patika’ya?

- Mükemmel, herkesin ağzının suyunu akıtacak bir profil çıkar buradan. Reklamcı ağzıyla söylersek A ve B diyebiliriz. Çok seçkin bir seyirci var, iyi müzik dinleyen. Çok da şıktır benim seyircim. Çiçeğiyle, çikolatasıyla, hediyesiyle gelir. Sanki misafir gibi.

Çok kalabalık görünüyor içerisi. Kaç kişi alıyor mekan?

- Taban olarak 200. Ama 300-400’e çıkabiliyor. Hatta size şunu söyleyeyim bazı masalarım yıllık olarak rezerve edilmiştir. O kadar yani...

Sahnede çok uzun kalıyormuşsunuz duyduğumuza göre...

- Eskiden daha uzun kalıyordum, daha deliydim. Şimdi de dört saatten aşağı olmuyor program. Hiç de ara vermem. Çünkü dinleyici olarak oldum olası ara verilen programlardan nefret etmişimdir.

Repertuvarınızın çok değiştiği de biliniyor. En çok ne söylemeyi seviyorsunuz sahnede?

- Ben Egeliyim, o yüzden Ege türkülerini söylemeyi bir başka seviyorum. Ama her akşam söylemek istediğim şeyler değişiyor. Aynı hayat gibi. Her zaman aynı şeyden keyif alması mümkün değil insanın.

Soner Olgun her cuma-cumartesi 24.00’te Patika’da sahneye çıkıyor. Patika: Gürbüz Yokuşu No: 2 Ortaköy-İstanbul.

Tel: (212) 260 96 53-260 40 42.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!