Yılbaşı detoksu

Güncelleme Tarihi:

Yılbaşı detoksu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2004 00:25

2005’i karşılarken çoğumuz ihtiyacımızdan fazla yiyip, içeceğiz. Her zamankinden çok alkol almanın, yüksek kalorili yiyeceklerle midemizi doldurmanın, sigara dumanına maruz kalmanın, ayakta kalarak veya dans ederek enerji harcamanın bir faturası olacak elbet! İşte yeni yıl kutlamasına vücudunuzu hazırlamanız, yeni yıl gecesi beslenmeniz ve sonrasında detokslanmanız yani arınmanız için uzman diyetisyenler Dilara Koçak ve Taylan Kümeli’den adım adım yılbaşı önerileri...

2005’in ilk günü için örnek diyet

Uyandığınızda yarım litre su + 2 kuru kayısı + 2 parça ceviz yiyin.

11.00’de 1 bardak portakal suyu + 1 muz + 1 tatlı kaşık balı blendırdan geçirerek için.

1 bardak bitki çayı (papatya, adaçayı, rezene, Melissa) ve bol su için.

14.00’te 2 kase sebze veya mercimek çorbası (kremasız ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağlı) için. Roka, nane, maydanoz, domates, göbek marul ile karışık salata, 1 bardak bitki çayı (papatya, adaçayı, rezene, Melissa) ve 1 dilim tam buğday ekmeği de...

16.00’da 1 kivi veya portakal veya 2 mandalina, 1 bardak bitki çayı (papatya, adaçayı, rezene, Melissa) için.

18.00’de 1 elma veya yarım ayva, 10 fındık, 1 bardak bitki çayı (papatya, adaçayı, rezene, Melissa) yiyin.

19.00’da 2 enginar, roka, nane, maydanoz, domates, göbek marul ile karışık salata, 1 dilim tam buğday ekmek, 1 bardak bitki çayı alın.

20.00’de 1 bardak bitki çayı, 2 kuru kayısı, 10 fındık yiyin.

21.00’de 1 bardak taze sebze suyu (domates olabilir), 1 bardak bitki çayı için.

Yeni yılın ilk gününe bol su içerek başlayın

Uyandığınızda bol bol su için.

Çay veya kahveden olabildiğince uzak durun. Kafein vücudun daha fazla susuz kalmasına neden olur. Bitki çaylarını limonla için. Papatya, adaçayı, rezene, melissa gibi çaylar kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.

Taze meyve-sebze suları kaybettiğiniz su ve vitaminleri geri almak için önemli. 1 kaşık bal katılmış portakal, greyfurt, mandalina suyu iyi bir seçenek.

Vücut tarafından kolayca emilebilen fruktoz içeriğiyle muz da iyi bir enerji kaynağı.

Gün içinde az yağlı, düşük glisemik indeksli kompleks karbonhidratlardan (tam buğday ekmeği, mercimek, domates, salatalık, yeşil sebzeler) zengin yiyecekleri tercih edin.

1 bardak portakal suyu, 1 muz ve 1 tatlı kaşık balı blendırdan geçirerek içmeyi deneyin. Göreceksiniz ki kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz.

Toksinlerden arınmak için sauna veya buhar banyosu düşünebilirsiniz. Ancak her ikisinin vücuttan su atacağını unutmayın. Daha fazla su için, ayran ve soda karışımı ideal olur.

Bugün akşama kadar hafif yiyin

Yılbaşı günü kahvaltı ve öğlen yemeği hafif olmalı. Örneğin:

Kahvaltı: 1 orta boy elma, 1 kibrit kutusu kadar peynir, 2 adet ceviziçi

Ara: 1 su bardağı ayran

Öğlen: Bol yeşil salata, içine 2 kibrit kutusu kadar peynir, 1 dilim kepek ekmeği

Ara: 1 orta boy kivi, 1 mandalina yiyin.

Bu gece içki için ama tatlı yemeyin

Yılbaşı ertesini daha rahat geçirmek için:

Fazla alkol vücudumuzda ödem yapar. Yılbaşı gecesi fazla alkol alacaksanız, yanında ağır mezelerden, kızartma türü yiyeceklerden, deniz mahsullerinden uzak durun.

Alkolle beraber tatlı ve meyve yememeye dikkat edin. Kuruyemiş ya da peynir daha uygun seçenekler.

Hafif alkollü içkileri tercih edin. Şarap, bira, alkolsüz kokteyl ve votka, alkol oranı en az olan içkiler.

Yemekleri kolay sindirmek için gece boyunca yavaş yavaş ve küçük lokmalarla yiyin.

Başlangıçlar, ara sıcaklar, ana yemekler ve tatlılardan makul oranlarda yemeye çalışın.

Risotto gibi karbonhidrat içeriği yüksek bir besin seçtiyseniz yanında et, tavuk, balık yemeyin.

Et, tavuk ve balığın yanında yine karbonhidrat ağırlıklı besinleri seçmemeye dikkat edin.

Izgara, buğulama veya fırında et, tavuk veya balık yenebilir (1 avuç içi büyüklüğünde, sossuz, yanında unlu yiyecek olmadan).

Haşlanmış, ızgara yapılmış, sote edilmiş veya çiğ olarak istediğiniz kadar sebze yiyebilirsiniz.

Tatlı mönüsünden sorbe, dondurma, sütlü tatlılar ve meyve tatlıları en uygun seçenekler. Hamurlu ve çikolatalı tatlılardan uzak durun.

ÇOK İÇKİ İÇENLER İÇİN ÖRNEK MÖNÜ

Sabah: 1 dilim peynir, 2 kaşık diyet reçel veya 2 kuru kayısı, domates, salatalık, sivribiber, maydanoz, 1 ince dilim kepekli ekmek

Ara: Phytoslim veya yeşil çay

Öğlen: 1 kase çorba, salata, 100 gr. diyet yoğurt

Ara: 2 kepekli grisini

Akşam: Peynirli salata, 200 gr. diyet yoğurt

2 saat sonra: 1 adet portakal veya 2 adet kivi

AKŞAMDAN KALMA MASAJI

Bu öneri de Body Shop’un Vücut Bakımı kitabından:

1. Mide bulantısı ve baş ağrısını gidermek için baş parmaklarınızı kafatasınız ve enseniz boyunca adalelere ve akupunktur noktalarına bastırın. Baş parmaklarınızı kafatasınızın altına, omurganızın en üst noktasının yanlarına koyarak başlayın. İki nefes kadar bastırın, gevşetin sonra 2 cm. kadar dışa doğru kayıp tekrarlayın. Sonra tekrar omurganızın üst noktasına geri dönerek yeniden her iki tarafa bastırın. Bu kez baş parmaklarınızı omuzlarınızın üstüne varıncaya kadar ensenizden kaydırarak aşağı inin.

2. Detoks filtrelerinize destek olmak için böbreklerinizi hafif hafif yumruklayın. Bu, toksik kristal birikintilerini parçalamaya yardımcı olur. Hafifçe öne doğru eğilin, kollarınızı arkaya götürün ve her iki tarafa on iki kez vuracak şekilde kaburgalarınızın altını hafif hafif yumruklayın. Bunu yaparken uyguladığınız basıncın acı vermemesine dikkat edin.

3. Dalak 16 olarak bilinen akupunuktur noktası akşamdan kalma belirtileri gidermek için klasik bir hedeftir. Bir elinizin parmak uçlarını kullanarak göğüs kafesinizin en altını bulun ve elinizi meme ucunuza doğru hareket ettirin. Kaburga kemiğinizde küçük bir girinti hissettiğinizde, kaburga kemiklerinize doğru hafifçe bastırın. Bu noktayı on defa nefes alıp verene kadar tutun. Sonra aynı işlemi diğer yanınıza uygulayın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!