Yeşil yumurtlayan tavuk şaşırtıyor

Güncelleme Tarihi:

Yeşil yumurtlayan tavuk şaşırtıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2007 12:13

Konya’nın Tuzlukçu İlçesi Aşağı Mahalle’de yaşayan Güngör Buğdaycı’nın (45) sahibi olduğu tavuğun yeşil renkli yumurta yumurtlaması görenleri şaşırtıyor. Tavuğun yumurtalarından çıkan 2 civcivden de büyüdüklerinde yeşil renkli yumurta alan Güngör Buğdaycı, tavuğunu merak içinde İlçe Tarım Müdürülğü’ne götürdü.

Yapılan incelemede, tavuğun Güney Amerika kökenli ‘Aracuana’ cinsi olduğu, bu tavukların yeşil ya da mavi renkli yumurtladığı belirlendi.

Yaklaşık 3 yıl önce İlçe Tarım Müdürlüğü’nün tavukculuğu geliştirmek ve tavuk yetiştiriciliğini özendirmek amacıyla dağıttığı tavuklardan alan çiftçi Güngör Buğdaycı, tavuklardan birinin yeşil renkli yumurta yumurtladığını fark etti. Yeşil yumurtayı ilk gördüğünde çok şaşırdığını söyleyen Buğdaycı, “Yumurtalar görenlerin ilgisini çekiyordu. Yumurtanın kabuğunun rengi yeşil olmasına rağmen, içi diğer yumurtalardan farksız. Daha sonra 2 yumurtayı kuluçkaya bıraktım ve çıkan iki civcivin büyümesini bekledim. Bunlar da yeşil yumurta yumurtlayınca tavukları alıp, Tarım müdürüğlü’ne gittim. Tavuklarımı çok seviyorum. Onlara gözüm gibi bakıyorum. Bu tavuklarımı da diğerleri gibi buğday, arpa, yulaf gibi hububatla besliyorum” dedi.

İlçe Tarım Müdürü Mustafa Kılınç, tavuğun veteriner tarafından incelendiğini belirterek, “Türkiye’deki tavuk cinslerinin yumurtalarının kabuk rengi genelliklye beyaz ya da kahvernginin çeşitli tonlarındadır. Literatürde, Güney Amerika ırkı olan Aracuana cinsi tavukların yumurtasının yeşil ya da mavi renkli olabileceği belirtiliyor.Tavuğun yumurtasının kabuk renginden, kabuğu meydana getiren uterusta salgısında, pigmentlerin farklı olduğu anlaşılıyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!