Yeşil çay mide ve karaciğer kanserini önlüyor

Güncelleme Tarihi:

Yeşil çay mide ve karaciğer kanserini önlüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2003 01:58

Yeşil çayın sağlığa yararlı çok sayıda madde içerdiği bilinmektedir. Japonlar yeşil çayın kanseri önlediğine ve özellikle mide kanseri riskini azalttığına inanıyorlar.

Japon yeşil çayının başlıca folifenolü olan ‘‘epigallo kateşin gallat’’ın mide ve karaciğer kanserine karşı da koruyucu etkisinin olduğu belirtilmektedir. Chemical Research in Toxicology dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, yeşil çayın kanserle savaşma yeteneğinin bilinenden çok daha fazla olduğunu ortaya koymuştur.

Yeşil çayda bulunan bu madde, hücrelerdeki ‘‘Aryl Hydrocarbon (AH) reseptörü’’ isimli maddeyle etkileşmekte ve bu maddenin fonksiyonunu engellemektedir. Kanser oluşumunu kolaylaştıran pek çok etken örneğin sigara, hücrelerdeki AH reseptör fanksiyonunu aktive ederek yeni ve zararlı genlerin oluşmasını sağlamaktadır.

Yeşil çayın kanseri önleyici etkisinde antioksidan aktivitesi yüksek polifenoller yanında reseptör aktivitesini durduran başka moleküllerin de rol oynadığının saptanması önemli bir bulgudur. Rochester Üniversitesi'nden Prof. Dr. Thomas Gasiewicz ve arkadaşlarının bu çalışmasında, brokoli, üzüm ve kırmızı şarapta bulunan flavonoid benzeri pek çok bileşiğin kanser koruyucu etkilerini AH reseptörü yoluyla yaptıklarını düşündüren bulgular da saptanmıştır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!