Yerli Tussauds

Güncelleme Tarihi:

Yerli Tussauds
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2011 00:00

Atatürk, Mevlana, Zeki Müren, Elvis Presley, Hürrem Sultan, Kanuni Sultan Süleyman, Da Vinci, Napolyon, Beatles... Tarihe adını yazdırmış ünlülerin balmumu heykelleri 17 Kasım’dan itibaren Sapphire Çarşı’da sergilenecek. Böylece ünlü mumya müzesi Madame Tussauds’un bir benzerine sahip olacağız. Müzenin sahibi Jale Kuşhan anlatıyor

Balmumu Müzesi’yle ilgili çalışmaya nasıl başladınız?
- 1999’da St. Petersburg’da uluslararası bir fuara katılmıştım. Şehrin kültür-sanat mekanlarını dolaşırken, Balmumu Heykel Müzesi’ni gezme olanağı buldum ve çok etkilendim. Ülkemizde böyle bir müzenin olmadığını biliyordum ve bir ilki gerçekleştirmek istiyordum. Müze yetkilileriyle görüştüğümde, talep olduğu taktirde yurt dışında sergi açabilecekleri bilgisini edindim. Bunun üzerine 2000’de St. Petersburg Müzesi’nden ünlü 34 kişiye ait balmumu heykelini kiralayarak ilk sergimi İstanbul’da açtım.
/images/100/0x0/55eaaf4ff018fbb8f89029e8

Neden balmumu?
- Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu sanat tanındıkça yoğun ilgi gördü. Taş veya bronz heykel gibi görülmüyor. Daha sıcak, kendilerine daha yakın buluyorlar. Ayrıca topluma tarih bilinci, tarih sevgisi aşılamanın yanında, öğrenciler açısından bakıldığında görsel ve uygulamalı eğitimde son derece yararlı. Turizme katkısı da küçümsenemez boyutta. Bu sanatı daha geniş kitlelere tanıtabilmek amacıyla şehir şehir dolaştık. 11 yılda 26 şehirde yaklaşık 50 sergi açtık. Bu arada halkta balmumu heykel sanatına karşı farkındalık oluştu. İlk sergi döneminde, halk tarafından bilinmezken, şimdi sokaktaki herhangi bir vatandaşa balmumu heykelinin ne olduğu sorulsa mutlaka bir şeyler anlatır.
Bu süre içerisinde, kiraladığım 34 heykeli satın aldım. Mevcut sergide Türk büyüklerinin sayısı çok azdı, Petersburg Müzesi’ne sipariş vererek bu sayıyı artırdım. Zaman içerisinde Ukrayna’da kurduğumuz atölyemizde heykel yapımına devam ettik. Şu anda 60 Türk ve dünya büyüğünün yer aldığı bir koleksiyonumuz var. Bunların 25’i Türk büyüklerine ait. Ayrıca her iki-üç ayda bir Türk büyüğünü sergiye ilave ediyoruz.

Bir heykelin yapımı üç ay mı sürüyor?
- Bir balmumu heykeli üzerinde; çamur büst çalışan, vücut çalışan, kalıp alan, balmumu döken, saç, sakal, bıyık eken, protez göz çalışan ve protez diş yapan, makyaj yapan, kıyafetleri hazırlayan olmak üzere 8-15 sanatçı 1.5-3 ay çalışır. Heykellerde kullanılan gözler protez göz (kaza sonucu gözünü kaybedenlerde kullanılanlardan), dişler protez diş ve saçlar gerçek saçtır. Ana madde balmumu ancak ısıya dayanıklılık ve ten rengi verme gibi amaçlarla katkı maddeleri kullanılıyor. Saç, bıyık ve kaşlar bir aparat yardımıyla tek tek takılıyor.

HAYATTA OLANLARINKİ DE YAPILDI

Balmumu Müzesi’nin hazırlanış aşaması nasıl oldu?
- Balmumu heykeli çalışılacağı zaman, heykeli yapılacak kişinin hayatta olup olmadığına bakılıyor. Yaşıyorsa; el ve yüzünden kalıp alınıyor veya farklı açılardan yüzlerce fotoğraf çekiliyor, ki benzeri yapılabilsin. Eğer hayatta değilse, fotoğraf ve temsili resimlerinden yararlanılıyor. Ama maalesef bunlar yeterli olmuyor. Hakkında hiçbir bilgi yoksa, Etnoloji ve Antropoloji Enstitüsü devreye sokularak yüz hatları bilimsel çalışmayla tespit edilebiliyor. Bu yöntem gerçeğe yakın sonuç veriyor. Müzemizde Timurlenk ve Korkunç İvan’ın heykelleri çalışılırken bu yöntem uygulandı. Dolayısıyla yüzyıllar önce yaşamalarına rağmen gerçeğe çok yakın olduklarını söyleyebiliriz.

Sergi ne zaman açılacak?
- İstanbul Balmumu Heykel Müzesi, 17 Kasım’dan itibaren Sapphire Çarşı’nın -4. katında ziyaret edilebilecek. Birçok Avrupa ülkesinde henüz balmumu heykel müzesi yokken, ülkemizde böyle bir müzenin var olması gurur verici.

KİMLERİ ZİYARET EDEBİLECEĞİZ

Toplam 56 ünlünün balmumu heykeli olacak. Bunlar arasında Mevlana, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, İbn-i Sina, Kanuni Sultan Süleyman, Yunus Emre, Osman Gazi, Atilla, Cengizhan, Alparslan, Mimar Sinan, Farabi, Hürrem Sultan, Fuzuli, Timurlenk, Şeyh Şamil ve Atatürk’ün yanı sıra Nazım Hikmet, Rauf Denktaş, Kemal Sunal, Haldun Dormen, Levent Kırca, Fazıl Say, Latife Hanım ve Zeki Müren gibi Türklerle Leonardo Da Vinci, Karl Marx, Hitler, Elvis Presley, Napolyon, Michael Jackson, Kazanova, Fransa kralı 15. Luis, Markiz De Pompadour, Arnold Schwarzenegger, Baron Münchausen, Kont Kaliostra, De Eon, Beatles grubu, Korkunç İvan, Dostoyevski, 1. Peter (Deli Petro), Lenin, 1. Katerina, Stalin, 2. Katerina, Brejnev, Gorbaçov, Boris Yeltsin ve Çar 2. Alexander yabancı ünlülerin heykelleri sergileniyor.

UZMAN REHBERLER EŞLİK EDECEK

Dünyadaki diğer balmumu heykel müzelerinden farklı olarak, eğitim ve öğretime yönelik çalışmaların da yer alacağı sergi kapsamında ziyaretçilere uzman rehberler eşliğinde 45 dakika bilgi verilecek. Her heykel sinevizyon gösterimleriyle desteklenecek. Müzeye giriş ücreti 10 lira. Öğrence ve emeklilerse 7 lira ödeyecek.

KENDİ HEYKELİNİZİ YAPTIRIN

Heykel sanatında dördüncü boyut, hareket demektir. Bazı heykellere verdiğimiz hareket ve her heykelin kendine ait dekoruyla yaşadığı dönemi anımsatması, balmumu heykel sanatına dördüncü boyutu kazandırdı. Dünyada ilk olan diğer uygulamamız; isteyen ziyaretçilerimizin el veya ayak kalıplarının özel bir silikonla alınarak, balmumundan kişiye özel olarak çalışılması. Bu çalışmalar iyi korunduğu takdirde yüzyıllar boyunca saklanabilir. Örneğin; üç-beş aylık bir bebeğin balmumundan yapılan el veya ayak formları 50-60 yaşına kadar hatıra kalıyor. İsteyen, tüm vücudunun da balmumu heykelini yaptırabilir tabii ama bunun maliyeti yüksek ve teslim edilmesi uzun sürüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!