Yeni zayıflama yöntemi Kafes Dövüşü

Güncelleme Tarihi:

Yeni zayıflama yöntemi Kafes Dövüşü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2007 00:00

Kanlı görüntülere sahne olduğu için eleştirilen, Türkiye’de ise resmen izin verilmeyen Kafes Dövüşü, ABD’nin en hızlı büyüyen spor dallarından biri olarak gösteriliyor. Las Vegas’ın en büyük otellerinde yapılıyor ve büyük ilgi topluyor. Dünya televizyonlarındaki şovları binlerce kişi izliyor. 1992’de yurtdışındaki kafes dövüşlerinin ilk takipçilerinden olan ve kullanılan disiplinlerin eğitimini alan Burak Değer Biçer, Club Sporium’da bu dövüşün tekniklerini öğretiyor. Öğrencileri derslere daha çok kilo vermek için veya savunma amaçlı katılıyor.

Kafes dövüşleri (MMA-Mixed Martial Arts)), Brezilya kökenli dövüş sporu jiu-jitsu, güreş ve boks gibi birkaç disiplinin en etkin yöntemlerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkmış.

MMA’nın Londra’da 40’ın üzerinde, Brezilya’da 2500 civarında ve ABD’de her eyalette yüzlerce okulda eğitimi veriliyor. Televizyonda yayınlanan şovları reyting rekorları kırıyor. Ultimate Fighting Championship ve Pride Fighting Championships gibi MMA organizasyonlarının izlenme oranları geçen yıl ABD’nin en popüler sporlarından beyzbolu bile geçti. Japonya’daki kafes dövüşlerini arenalarda ortalama 70 bin kişi izliyor. Yoğun ilgi dövüşçülerin kendi markalarını yaratmalarını sağlıyor. Sporcuların kullanılabileceği özel eldivenler, şortlar ve tişörtler yurtdışındaki mağazalarda satılıyor. Dövüşçüler, ABD ve Japonya’da hayranlarının ilgisinden sokakta rahat yürüyemiyor.

Yurtdışında bu kadar popüler olan MMA dersleri, İstanbul’da Akatlar Club Sporium’da da verilmeye başlandı. Eğitimin başında dövüş sporlarına küçüklüğünden beri ilgi duyan Burak Değer Biçer (30) var.

Biçer, ABD’de bu kadar popüler bir etkinliğin Türkiye’de duyulmamış olmasına çok şaşırdığını anlatıyor: "Bütün dünya bu sporu izlerken ben de ülkemde bu işin eğitimini vermek istedim. Türkiye’de insanlar bu tekniği tehlikeli ve vahşet içeren bir şey gibi görüyor. Gerçekten de ilk ortaya çıktığı zamanlarda kural, hakem ve zaman sınırlaması yoktu. Tek kural parmakla göze darbe yapmamaktı. Artık birçok disiplinin öğretilmesiyle kafes dövüşleri daha gerçekçi oldu."

BİR SAATTE BİN KALORİ

Dersler, kendini korumak, eğlenmek veya kilo vermek gibi farklı amaçlarla gelen öğrencilere, kişiye özel yöntemlerle öğretiliyor. Gerçek bir dövüşçü olmak isteyenler için daha uzun süreli çalışma programları hazırlanıyor. Ağırlıklı olarak kolay vuruşlar ve bir saldırı anında kendinizi nasıl koruyabileceğinizin teknikleri anlatılıyor. Burak Değer Biçer, insanların aklına vahşetin gelmediğini, derslerin eğlenceli geçtiğini söylüyor: "Göründüğü kadar tehlikeli değil. Mesela boksta amaç rakibinizin kafasına vurmak. 500’e yakın darbe alabilirsiniz. Burada daha detaylı ve satranç gibi bir çalışma yöntemi var. Kafes dövüşlerinin daha disipline girmiş hali de diyebiliriz. İlk kez seyredenler çok sert bulurken, bunu bir kere yapanlar derslerden vazgeçemiyor."

MMA, bütün kas gruplarını aynı anda çalıştırıyor. Bu yüzden kilo vermek için çok etkili bir yöntem. Öğrencilerin yüzde 30’u kilo vermek ve eğlenmek için gelen kadınlardan oluşuyor. Bir saatte ortalama bin kalori yakabiliyorsunuz. Vücudunuzda iri kaslar oluşmuyor. Kadınlara çoğunlukla basit boks vuruşları öğretiliyor, güreş yaptırılmıyor. Fıtık ve sakatlıkları olanlar da derslere rahatlıkla katılabiliyor. Yaş sınırlaması yok.

Eğitimler ortalama 45 dakika-1 saat sürüyor. Haftada en az iki ders almak gerekiyor. Sürekli temas halinde bulunulan derslerde kadınların daha rahat çalışabilmeleri için Burak Değer Biçer’in MMA konusunda donanımlı eşi eğitmenlik yapıyor. Belli bir standarda ulaşmak için en az 30-50 ders almak gerekiyor. 30 dersin sonunda 150-200 hareket öğreniliyor. Öğrenme süresi fiziksel ve genetik yapınıza, beslenmenize, hayat tarzınıza bağlı. Her zaman canlı tutulması gereken bir disiplin olduğu için derslerin bir dönemden kısa sürede kesilmemesi lazım. Derslerin sonunda bir de sertifika alıyorsunuz.

Burak Değer Biçer / Eğitmen

ÖĞRENCİLER SOKAKTA PAMUK GİBİ OLUYOR

Ailem hálá bu işi yaptığıma inanamıyor. Kendimi korkulan bir insan olarak görmüyorum. Bence hepimiz içimizdeki tutkuyu bir şekilde tatmin etmek durumundayız. Bu avlandığımız dönemlerden gelen bir gen. Bir saatlik eğitim sonrasında öğrenciler dışarıda pamuk gibi oluyor.

Baran Ünal (23) / İkinci eğitmen

DOKTORUM İSTESE BIRAKAMAM

Yeditepe Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı’nda okuyorum. Dört yıl önce Değer hocayla tanıştık. Haftada yedi gün, sabahtan akşama kadar dövüş sporları ve MMA çalışıyorum. Bugün doktorum bile bırakmam gerektiğini söylese bırakamam.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!