Yeni yılı Zamphir ile karşılayın

Güncelleme Tarihi:

Yeni yılı Zamphir ile karşılayın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2002 15:08

Borusan Filarmoni Orkestrası'nın geleneksel olarak düzenlediği "Yeni Yılı Karşılama Konserleri” 18 ve 19 Aralık'ta yapılıyor. Orkestrayı şef Gürer Aykal'ın yönetceği konserlerin solisti pan flüt ustası Gheorge Zamphir. İlk konser 18 Aralık saat 20:00’de Lütfi Kırdar Konser Salonu’nda, ikinci konser ise 19 Aralık saat 20:30’da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde yapılıyor.

Haberin Devamı

Konser programında Zamphir, “Panflüt Konçertosu”nu seslendirirken, orkestra Alfven’in 1 numaralı Op.19 İsveç Rapsodisi’ni Türkiye’de ilk kez sunacak. Programda Strauss’un Mavi Tuna Valsi ve Korsakov’un İspanyol Kapriçyosu da yer alıyor.

Zamphir Romanya’nın Gaiesti kentinde doğdu. 7 yaşında babasının kendisine bir “banjo” satın almasıyla hikayesi başladı. 14 yaşında akordeon dersleri almak üzere Gaiesti Müzik Okulu’na girdi. Eğitimine Bükreş Müzik Konservatuarı’nda panflüt, armoni, piyano ve orkestra şefliği dersleri ile devam etti.

1968’de orkestra şefi olarak mezun oldu. Ancak kendisini panflüte adamaya karar verdi. Romanya’da ülkenin en büyük orkestrası olan Ciorcilla’nın şefi ve baş panflütçüsü oldu. Rusya, Çin, Bulgaristan, Polonya ve Yunanistan’da turnelere çıktı. İsviçre, Belçika, Almanya ve Fransa’da başarılı konserler verdi.

Haberin Devamı

1976’da Avrupa’da  o yılın en iyi “single”ı olan “Ete d’amour”u gerçekleştirdi. Turnelerin birinde ünlü Alman şef ve kompozitör James Last ile tanıştı ve ikinci hiti olan “The Lonely Shepherd’ı beraber gerçekleştirdiler.

Albümleri Kanada ve Amerika’da milyonlar sanat Zamphir’in repertuarı Bach, Corelli, Vivaldi, Telemann, Schubert, Schuman, Puccini gibi Barok ve klasik müzik bestecileri ve Lenon /McCartney, Billy Joel ve Elton John gibi tanınmış çağdaş müzisyenlerin bestelerinden oluşuyor. Sanatçı panflüt ve orkestra için konçertolar ve solo eserler besteledi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!