Yemek yeme zorlukları ve ebeveynin tutumu

Güncelleme Tarihi:

Yemek yeme zorlukları ve ebeveynin tutumu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2006 00:00

Kimi ebeveynler çocuğunun yeme düzeninden, yemek yememesinden şikayetçidir. Ancak verecekleri aşırı tepkiler, çözümü iyice zorlaştırır.

Çocuğunuzu iyice doyurmanız iyi annelik ölçütü değildir. Çocuğunuzu beslemek için pek çok farklı yol olduğunu bilmelisiniz. Oynamak, duygularını takip etmek, işbirliği yapmak, birlikte eğlenmek gibi pek çok şeyin de onun önemli besin kaynakları olduğunu unutmayın.

Anne-babalar sorumluluklarını çok güçlü hissettiklerinden, bazı durumlarda yoktan sorunlar yaratırlar ve çocuğu yedirme konusunda da aşırı tepki verebilirler. İyi bir annenin görevinin çocuğunun önüne yemek koymak olduğu çok genel bir kanıdır.

ÇOCUKLUĞUNUZU HATIRLAYIN

Çocuklarında yeme problemi olan ebeveynler, öncelikle kendi içlerindeki duyguların üstesinden gelmelidir. Eğer anne-babalar geçmişlerindeki yemek yeme tecrübelerini hatırlarlarsa, çocuklarını bu konuda zorlamamaları gerektiğini de anlarlar.

Çocuğun yemek yemenin zevk verdiğini öğrenerek büyümesi için her yemeği tatmin edici bir tecrübeye dönüştürme görevi anne-babalara düşer. İlk başta bebeğin ihtiyaç duyduğu şey düzenli bir program belirlenmesidir. Bebekle ilgilenen kişiler bebeği anlamaya çalıştıklarında, onun isteklerini takip edebilmek ve hangi ağlamanın "acıktım", hangisinin "sıkıldım" ya da "uykum var" demek olduğunu anlamak kolaylaşır.

1 YAŞINDA İNATÇI OLURLAR

Bebekler 4-5 aya kadar katı besinlere ihtiyaç duymazlar. 3 ay olana kadar katı gıdaları yutmasını öğrenmezler. 4 veya 5 aylık olduklarında bebekler, geceleri rahat uyuyabilmek için katı yiyeceklere ihtiyaç duyarlar.

1 yaşına geldiklerinde bebekler yemekleriyle kısmen baş başa kalacak duruma gelirler. Aynı zamanda bu dönemde yemeye karşı direnç baş gösterebilir. Başını sallayarak yemeyi reddedebilir, ağzını kapalı tutma konusunda ısrarcı olabilir ya da onu yediren kişiye yiyecek atabilirler. Bu onların bir yandan "kendi kendime yeme konusunda bağımsız olmak istiyorum tavrı, diğer yandan da yeni tatlara alışma reaksiyonudur. Bebeğinize aynı tadı tekrar denetmeden sevip sevmediğinden emin olun.

YİYECEĞİNİ KENDİSİ SEÇSİN

2 yaşına yaklaştığı dönemde çocuğunuzun ne yiyeceğine karar vermesine izin verirseniz, yeme sorunlarıyla karşılaşmazsınız. Ama bu artık kontrolün sizde hiç olmadığı anlamına gelmez. Çatal-kaşık kullanımında usta olmasa da masada oturup yiyeceklerini kendisinin yemesine izin vermelisiniz. İstediği şeyleri yemesine izin verin. Eğer o öğündeki yemeği beğenmez ve reddederse, ona bir dahaki öğünde istediği şeyi yiyebileceğini söylemeniz yardımcı olabilir.

3-4 yaş çocukları yemek konusunda her zaman hazır olmayan yemeği yemek isteyeceklerdir.

ONUNLA UZLAŞIN

Ebeveynler hazırladıkları yiyeceklerin çocukları tarafından reddedilmesinden hoşlanmazlar. Bu reddedilmeyi kişisel olarak algılarsanız, aşırı tepkiler verebilirsiniz. Çocuğunuz temel yiyeceklerden eksik kalmadığında, istediği şeyi daha sonra yiyebileceğini söyleyin. Önüne koyduğunuz yemeği her zaman reddetme şansı olduğunu ama reddettiği yiyecekler yerine ne yiyeceğini ya da yiyemeyeceğini de açıkça anlatın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!