Yemek sunumu en şık 10 restoran

Güncelleme Tarihi:

Yemek sunumu en şık 10 restoran
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2006 00:00

İyi bir yemeğin damağa olduğu kadar göze de hitap etmesi önemli. Özenli ve farklı bir sunuş ile dünyanın en sıradan yemeğini bile iştah kabartacak hale getirebilirsiniz. Sunuş derken kuşkusuz sadece yemeğin tabaktaki duruşundan bahsetmiyoruz.

Çatal bıçak gibi servis elemanlarının tasarımından masa örtüsü ile peçetelerin seçimine kadar her şeyin bir bütünlük arz etmesi, göz okşaması gerekiyor. Tüm bu unsurlar bir araya geldiğinde, masadaki yemek bir şölene dönüşüyor, oturanların iştahları açılıyor. Tabii her restoranda böyle bir servis bulmak kolay değil. Bu hafta jüri üyelerimize yemek sunumunu en şık yapan mekanları sorduk.

EN İYİ 10

1. Mikla - İSTANBUL

2. Seasons - İSTANBUL

3. Feriye - İSTANBUL

4. Loft - İSTANBUL

5. Changa - İSTANBUL

6. Borsa - İSTANBUL

7. L’Angoletto - ANKARA

8. Cumba - İZMİR

9. Revolving Lounge Tuti - ANTALYA

10. Park Zirve - ADANA

MİKLA

Yalınlık ön planda

Mehmet Gürs’e ait Mikla, The Marmara Pera Hotel’in teras katında. Mutfakta Türk ve İskandinav mutfağının etkileri var. Rafine yiyecek ve içecek konseptini benimseyen Mikla’da balık ve kuzu eti ağırlıkta. Ayrıca tütsü ve marinadlara da yer veriyor. Masalarda tuz, biber, zeytinyağı ve bardaklardan başka bir şey yok. Masaya oturan müşterinin yemek tabağına konsantre olması amaçlanıyor. Çiçek veya mum gibi aksesuvarlar kullanılmıyor. Tabak tasarımında ise yalınlık ön planda. Yiyeceklerin yanına yenmeyecek hiçbir şey konmuyor, hatta süs olsun diye tabağa birkaç damla zeytinyağı bile damlatılmıyor. Öğle yemeği 12.00, akşam yemeği 19.30’da başlıyor. 23.30’da mutfak kapanıyor. Tel: (212) 293 56 56

SEASONS RESTORAN

Tabakları İtalyan şef düzenliyor

Sultanahmet’teki Four Seasons Otel’in içinde. İtalyan Giancarlo Gottardo, Seasons’ın yeni şefi. Sicilyalı, genç ve iddialı bir şef. Yemeklerde abartılı krema, ağır soslar kullanmıyor. Böylelikle sunum sırasında da aksesuvarlar değil, yemekler öne çıkıyor. Mönü, Akdeniz mutfağı ağırlıklı. Altı çeşit başlangıç, iki çeşit çorba, restoranın geleneksel rizottosunun yanı sıra dört çeşit makarna, yedi çeşit de ana yemek var. Yemekte sunumun çok önemli olduğunu söyleyen Şef Giancarlo, sunumlarını beğenmezse tabakları kesinlikle servise koydurtmayıp yeni baştan dizayn ettiriyor. Öğle yemekleri 12.00-14.30, akşam yemekleri de 19.00-23.00 arasında. Tel: (212) 638 82 00

FERİYE LOKANTASI

Sunumda Osmanlı tarzı

Feriye Lokantası, mönülerini mevsim şartlarına göre düzenliyor. Ürünlerin organik olanları tercih ediliyor. 12-14. yy veya 19. yy’a ait geleneksel Osmanlı ve Bizans pişirme teknikleri, günümüz damak tadına uyarlanıyor. Mönü konseptini, misafire tabakta da hissetirmeye çalışıyorlar. Mevsimle ilişkili kavramların oluşmasını da sağlıyorlar. Örneğin enginar haftasında, tabağa dekoratif olarak yabani enginar konuyor. Tatlı tabağına çikolata ve meyve ezmeleri yardımıyla lale motifi işleniyor. Masaya hep beyaz keten örtü seriliyor. Asla desenli tabak kullanılmıyor. Tabak üzerindeki tek desenin yemeğin kendisi olması gerektiğine inanıyorlar. Tuzluk, biberlik gibi unsurların yanı sıra tuzdan oyulmuş bir de şamdan konuyor masanın üzerine. Öğle yemeği servisi 12.00 - 15.00, akşam yemeği servisi 19.00 - 24.00 arasında. Tel: (212) 227 22 16 - 227 22 17

LOFT

Mutlaka bez peçete

Sahibi New York aşçılık okulu French Culinary Institute’den mezun olan Ümit Özkanca. Loft, restaurant- lounge ve fine-dining kavramları ile hizmet veriyor. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu’nun birinci katında. Yaz aylarında üst katındaki terasa çıkıyor. Masalarda bez peçete kullanılıyor. İthal tabak ve bardaklar tercih edilmiş. Tabak tasarımı modern ve şık. Dünya mutağından yemekler veriliyor. Deniz ürünleri ağırlıkta. Tel: (212) 219 63 84-86

CHANGA

Estetik, lezzetin önüne geçmiyor

Changa, Taksim Sıraselviler’de şehrin ender art noveau binalarından birinde hizmet veriyor. Füzyon mutfağına ait yemekleri doğu ile batının bir karışımı. Dünyadaki çeşitli bölgelerin yemek pişirme tekniklerini ve içeriklerini bilinçli bir şekilde aynı tabakta karıştırıp birleştiriyorlar. Masada mutlaka beyaz, Frette marka örtü ve peçe kullanılıyor. Tabaklar Villeroy&Boch marka. Çiçekler döneme göre değişiyor. Şu anda sümbül, nergis gibi soğanlı bitkileri yerleştiriyorlar. Bitkiler masanın üzerinde yeşillenip, çiçekleniyor. Yemeğin yanındaki garnitürlerin hepsi yenilebilsin diye konmuş. Estetik, yemek lezzetinin önüne geçmiyor. Tel: (212) 251 70 64

BOĞAZİÇİ BORSA

Doğu - batı sentezi sunum

Boğaziçi Borsa, Harbiye Lütfi Kırdar Kongre Salonu’nun altında. Türk mutfağı ağırlıklı hizmet veriyor. Mutfak ve servis ekibine New York’tan davet edilen şefler eğitim vermiş. Böylece, klasik Türk yemekleri, sahip oldukları tatlar korunarak batı ölçülerinde estetik bir sunuma kavuşmuş. Yiyecekler, sebzelerin renginden baharatların rengine ve farklı tatlarına kadar incelenerek, modern ve estetik bir sunumla servis ediliyor. Haftanın her günü, 12.00-24.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Tel: (212) 232 42 01-02

L’ANGOLETTO

Makyaj, görsellik, tat

L’Angoletto, Ankara Sheraton Hotel’in içinde bulunuyor. Yemekleri otelin başaşçısı Zeki Açıkgöz yapıyor. Bazı müşteriler servis personeline güvenlerinden, yemek seçimini onlara bırakıyor. Çalışanlar, otelde servis için özel eğitim alıyor. Restoranın mönüsü tamamen İtalyan yemeklerine ayrılmış. Kuzeyinden güneyine, İtalyan mutfağının örneklerini bulmak mümkün. Mekanda Roma, Venedik ve Milano adını taşıyan üç adet özel oda da bulunuyor. Başaşçı Zeki Açıkgöz, makyaj, görsellik ve tat sıralamasına çok önem verdiğini söylüyor. Yemekler çeşitli soslar, meyveler ve salata malzemeleriyle süslenerek sunuluyor. Restoranda renkler krem ve pastel tonlarda. Masalar tamamen beyaz örtülerle kaplı. Masaları gerbera çiçeği süslüyor. Kullanılan porselenler özel yapım Alman Schonwald marka. Pazar hariç her gün 19.00-23.30 arası açık. Tel: (312) 468 54 54 / 3110.

CUMBA

Yemeğe özel tabak

Cumba, 6 yıldır İzmir’de İstanbul Asfaltı üzerinde hizmet veriyor. Pazar hariç 12.00-02.00 arasında açık. Mönüsünde Türk, Osmanlı ve dünya mutfaklarının örnekleri var. Mutfaktan aşçıbaşı Abdullah Seven sorumlu. Masaların üzerine mutlaka beyaz örtü seriliyor, beyaz bez peçete kullanılıyor. Servis ekipmanlarının yanı sıra dekoratif amaçlı şamdanlar yerleştiriliyor. Tabak tasarımı Abdullah Usta’ya ait. Bazı özel yemekler özel tabaklarda servis ediliyor. Örneğin, bir et yemeği olan Cumba spesiyal, ahşap tabakta geliyor. Tel: (232) 388 28 50

REVOLVING LOUNGE TUTİ

Sıradışı konsept

The Marmara Antalya’nın tek restoranı olan Revolving Lounge Tuti’nin yemekleri, 41 ödüllü aşçı Gökhan Tufan’ın elinden çıkıyor. Türk-Akdeniz füzyon yemekleri servis ediyorlar. Sıradışı bir konsept yaratmışlar. Porsiyonluk büfe servisi sunuyorlar. Organik, taze ürünler kullanılıyor. Tavan yüksekliği 8 metre olan mekan, Antalya Körfezi manzaralı. Garsonlar yaz kış bermuda şortlu üniformalarıyla servis yapıyor. Tel: (242) 249 36 00

PARK ZİRVE

Her tabak bir eser

Akdeniz ve Meksika mutfağı servis eden Park Zirve’de mutfaktan 20 yıllık aşçılar İbrahim Yalçın ve Murat Erdem sorumlu. Masalarda mutlaka beyaz pamuklu örtü kullanılıyor. Üzerine kapak yerleştiriliyor. Kapak beyaz, krem ve açık mavi tonlarında. Üzerine aydınlatma için bir şamdan yerleştiriliyor. Peçeteler de beyaz ve yüzde yüz pamuklu. Her yemek özel bir tasarımla çıkıyor mutfaktan. Soslar şekilli olarak yerleştiriliyor. Balık dikdörtgen büyük tabakta, bonfile yuvarlak, soslu bonfile kare tabakta servis ediliyor. Hepsi süt beyaz renkte. Yemekler tabağın beyazlığı görülecek şekilde yerleştiriliyor. Tel: (322) 232 91 21
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!