Yaz meyveleri her derde deva

Güncelleme Tarihi:

Yaz meyveleri her derde deva
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yaz meyveleri arasında yer alan üzüm, erik, karpuz, kavun ve incirin sağlıklı yaşamın kaçınılmaz unsurları arasında yer aldığı bildirildi. Tüm Tüketicileri Koruma Derneği'nin araştırmasına göre, yaz meyvelerinin kan yapmaktan kemikleri güçlendirmeye, sinirleri yatıştırmaktan kansızlığa kadar pek çok yararı bulunuyor...

KARPUZ:

Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri olan karpuzun vücuda sayısız yararı var. Vücudu zehirlerden temizleyen ve serinlik veren en iyi meyvelerden biri olarak kabul edilen karpuz, kemiklerin gelişimine katkıda bulunuyor. İdrar söktürmek, kan yapmak gibi özellikleri olan karpuz, böbrekleri çalıştırarak kanı, üre ve ürat tuzlarından da temizliyor. Böbreklerinin fazla kum ve taş yapmasından şikayeti olanlara karpuz mevsimi bol bol kür yapmaları öneriliyor. Ancak, karpuzdan beklenen yararı sağlamak için yemeklerden çok önce, mide boş iken yenmesi gerekiyor. Yemek üzerine yendiği takdirde hazımda zorluk çıkarabiliyor.

KAVUN:

Bünyesinde B vitamini, brom ve iyod barındıran kavun, sinirleri yatıştırıyor. Uyku getirme özelliği de olan kavun, kanı temizliyor, damla asidi ve romatizma rahatsızlığına, verem ve kansızlığa iyi geliyor. Kuru bir cilde sahip olanlara ise, 1 miktar çiğ süt, bir miktar damıtık su ile bir miktar kavun suyunu karıştırıp cilde sürmeleri öneriliyor. Ayrıca, yanıklara bir dilim kavun bağlanması halinde yanma ve ağrı hafifliyor.

ÜZÜM:

Çiğ yenebilen veya kaynatılarak hoşafı yapılan üzümün besleyici ve kan yapıcı özelliği bulunuyor. Üzüm, romatizma ve mafsal ağrılarına, beden ve zihin yorgunluklarına da iyi geliyor.

ERİK:

B vitamini içeren erik, kansızlığa iyi geliyor. Sinirleri kuvvetlendirme etkisinin yanısıra, kanı temizleme, dişleri temizleme ve ateş düşürme özelliği de bulunuyor.

İNCİR:

İncirin; bronşları yumuşatma, çıbanları olgunlaştırma, sinirleri kuvvetlendirme, yanık ağrılarını kesme ve tembel mideyi çalıştırma gibi yararları bulunuyor. Meyvesi yenen incirin dallarındaki süt ise siğilleri geçiriyor.

Sebze ve meyvede ilaç tehlikesi

İlaçlamanın hemen ardından hasat edilen sebze-meyvelerin yıkanmadan yenilmesinin zehirlenmelere yol açtığı bildirildi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Özgür, sebze-meyve yenilmesi sonucu zehirlenmelerin ilaç kalıntılarından kaynaklandığını, çiftçilerin ilaçlamada teknik talimatlara ve sınırlamalara çoğu kez uymadıklarını söyledi.

Tüketicilerin, her türlü olumsuzluğu dikkate alarak, sebze ve meyveleri bol suyla yıkamaları gerektiğini belirten Özgür, ‘‘Yıkamak çok önemli bir tedbirdir. Sera ve turfanda ürünlerde ise ikinci önlem olarak kabukları soyulmalıdır’’ dedi. Özgür, salatalık, domates, kabak gibi sebzelerin birkaç gün içinde tekrar tekrar hasat edilen ürünler olduğunu, bu nedenle ilaçları sebze ve meyvelerin kısa sürede mutfaklara ulaşabileceğini sözlerine ekledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!