Yatış biçimi kişiliğin aynası

Güncelleme Tarihi:

Yatış biçimi kişiliğin aynası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Eski bir atasözü ‘‘Krallar sırt üstü, bilginler yan yatarak, zenginler ise karnının üstüne yatarak uyur’’ diyor. Araştırmacı yazar Mehmet Tatas'a göre insanlar ya yaşadıkları gibi uyuyor ya da uyudukları gibi yaşıyor.

Geceleri vücudun aldığı şekillerin, kişinin hayata karşı tutumunu belirlediğini söyleyen Mehmet Tatas, ‘‘Uyuyuş ve yatış şekilleri, genellikle insanların karakterini ortaya koyuyor. Yanlızca yatış şekli değil, insanların oturuşları, yürüyüşleri, el sıkışmaları hatta sigara içiş ve tutuşları bile kişinin karakterini ortaya koyar diyebiliriz. Karakterin özelliği insanın nasıl yatması gerektiğini tayin eder. Örneğin, günlük hayatında zorluklarla karşılaşmış bir kişi karın üstü yatmaktan hoşlanıyorsa, o gece aşırı yorgun ve üzgün olduğu için yan yatmayı tercih eder. Yani yan yatış, insana emniyet hissi verir. Ancak uyur uyumaz yatış şeklini değiştirir. Yine alıştığı gibi kişilik özelliğine uygun yatış şekline döner’’ diyor. Tatas birçok yatış şekli olmasına rağmen yatış şekillerini sekiz ana başlıkta topluyor:

YAN VE KIVRAK

Bu kişiler, yan yatmış vücudunu iyice kıvırmıştır. Bacaklar karında bitişmiş, kollar ya vücuda ya da yastığa sıkıca dolanmıştır. Böyle uyuyan kişiler, günlük hayatlarında korunmak isterler. Kendilerine güven veren her şeye bağlanırlar. Hiçbir zaman hayatı iyi ya da kötü yanlarıyla kabul etmezler.

YAN YATIŞ

Bu yatış şekli, insanlar arasındaki en yaygın yatış şeklidir. Ayakların biri biraz ileride kıvrık, diğeri ise biraz geride kıvrıktır. Böyle insanların kendilerine güvenleri tamdır. Aynı zamanda olgun kişilerdir. Gelecekten korkmazlar. Sık sık pozisyon değiştirirler ama genellikle yan yatmayı severler. Bedenlerinin her yönünü dinlendirmek için pozisyon değiştirirler.

SİFENKS YATIŞ

Genellikle bu yatış biçimi, çocuklarda görülür. Kişi, büktüğü dizlerinin üzerinde uyur. Dünyaya sırt çevirir. Yetişkinlerde bu tür yatanların uykuya dalmaları zordur. Her an uyanıp hayat kavgasında yerlerini almaya hazırdırlar. Bu tür insanların büyük bir kısmı kuşkucudur ve kendinden emin değildir.

KRAL YATIŞI

Sırt üstü uyuyanlar kendilerini kral ya da kraliçe gibi gören kişilerdir. Ailelerin üzerinde çok durduğu, her istediğini kabul ettiren tiplerdir. Bu kişiler, açık yüreklidirler. Almayı ve vermeyi severler.

ZİNCİRLEME YATIŞ

Ayakların aldığı şekil, kişinin hayata karşı olan tutumu konusunda bilgi verir. Yenilikten korkan eskiye bağlı insanlar, ayaklarından birini örtünün altına saklamaktan hoşlanır. Kendilerine bir kaçış kapısı bulmak isteyenler, ayaklarını yatağın dışında, kenarında tutar. Bacakların birbirinin üzerinde çaprazlama tutuş biçimi, ürkekliğin ifadesidir. Dış dünya ile ilgisini kesen, içine kapanan tiplerdir.

SANDVİÇ YATIŞI

Yan yatmanın değişik bir pozisyonudur. Bacaklar üst üste konmuştur. Dizlerin alt ve üst bölümleri birbirini örter. Bu tipler, rahat etmekten hoşlanırlar. Konfor onlar için çok önemlidir. Kendi yapmak istediklerini başkalarından beklerler.

MUMYA YATIŞ

Uyumadan önce, iyice kendilerini sarıp sarmalayıp sonra uykuya dalarlar. Bu tipler, hayatın gerçeklerinden korkarlar. Kendilerine güvenleri yoktur. Kalabalık içinde, olduklarında gizlenirler, dikkat çekmekten kaçınırlar.

KARIN ÜSTÜ YATIŞ

Bu tür insanlar, yatağı tam egemenliklerine alırlar. Sürprizlerden hoşlanmazlar. Hayatlarının düzenli olmasını isterler. Sözlerine sadık detaylara çok inen tiplerdir. Güvenilir ve basit sorunlara önem vermeyen insanlardır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!