Birleşmiş Milletler yaşlı insanlar için beş temel ilke benimsedi. Bağımsızlık, katılımcılık, bakım, kendine yetebilme ve huzur... Zamanı durduramasanız bile, bazı önlemlerle daha uzun süre iyi hissetmek mümkün.Yaşlılıkta ihtiyaç duyulan besin öğeleri hangileri?Yaşlıların gençlerle aynı, ancak biraz farklı miktarlarda besin öğelerine gereksinimleri var. Yaşlılıkta protein, kalsiyum, D, C, A vitaminleri, folik asit, B12 vitamini, demir, çinko ve su gibi birkaç besin öğesine dikkat edilmesi gerek. Posadan zengin besinlerin yeterli tüketilmesi sindirime yardımcıdır ve kabızlık gibi hastalıkları önler.Enerji gereksinmesi değişir mi?Enerji gereksinmesi yaş ve aktivite düzeyine göre değişir. Yine de birçok yaşlı bireyin gereksinmesi günlük bin 600
kalori.Protein ihtiyacı azalır mı?Yaşlıların protein ihtiyacı gençlere göre daha az. Bütçeniz uygunsa et, tavuk ve balığın küçük porsiyonlara bölünmüş olanlarını alın. Bütçeniz uygun değilse yumurta, kuru baklagiller gibi diğer besinleri tercih edin. Günde sadece toplam 150 grama ihtiyacınız olduğunu hatırlayın.Kalsiyum, D, C gibi vitamin ve mineraller ne kadar alınmalı?- Yaşlılıkta kalsiyum her zamankinden daha önemli. Kalsiyum, kemiklerinizin sağlığının korunmasında önemli rol oynar, kemiğin kolay kırılma riskini azaltır. Süt, peynir ve yoğurt en iyi kaynaklar. Örneğin, 240 mililitrelik bir bardak süt, 300 mg. kalsiyum sağlar. İki veya üç porsiyon tüketim uygun olacaktır.- D vitamini, kalsiyumun kemiklerinizde depolanmasına yardımcı olur. Vitamin D, ‘güneş ışığı vitamini’ olarak bilinen, güneş ışığı veya ultraviyole ışık ile deride sentez edilen tek vitamindir. Haftada iki ila üç kez ellerinizi ve yüzünüzü 20-30 dakika güneşlendirmelisiniz. - Demir-C vitamini ilişkisi önemli. Demir yetersizliği anemiye yol açar. Zayıflık, yorgunluk, huzursuzluk veya konsantrasyonda azalma şeklinde görülebilir. C vitamini ise bitkisel kaynaklı demirin emilimine yardımcı olur. Pekmez, kurubaklagiller, bulgur, esmer ekmekler, yağsız et ve kuru üzüm gibi demirin ekonomik kaynaklarını seçin. Demirin emilimini arttırmak için turunçgiller, kivi, böğürtlen veya çilek gibi C vitamininden zengin meyve ve meyve sularını tüketin. Tahıla dayalı öğünlere biraz et, tavuk veya
balık ekleyin.- A vitamini, koyu yeÅŸil yapraklı ve sarı sebzelerde bulunur. Gözün ışığı ayarlamasını saÄŸlar, deriyi ve diÄŸer vücut dokularını korur.- Folat bir B grubu vitaminidir ve vücutta kırmızı kan hücrelerinin yapımına yardımcıdır. YeÅŸil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, karaciÄŸer, zenginleÅŸtirilmiÅŸ tahıl ürünleri iyi kaynaklarıdır.- B 12 vitamini, folat ile birlikte kırmızı kan hücrelerinin yapımında çalışır. Et, tavuk, balık, yumurta ve süt ürünleri iyi kaynaklarıdır.- Çinko sığır eti, tam tahıllar, süt gibi besinlerde bulunur. Enfeksiyonlarda vücudun savunmasına yardımcı olur ve vücut dokularını onarır. - Antioksidanların hastalığa ve yaÅŸlanmanın etkilerine karşı koruyucu özellikleri artık iyi biliniyor. Ayrıca kan dolaşımında yaklaşık altı saat kalırlar. YaÅŸla birlikte antioksidan içeren besinleri gün boyunca sürekli almak önemli. Öğün aralarına havuç veya kuruyemiÅŸ yeme, domates suyu veya taze sıkılmış meyve suları içme alışkanlığını edinmek gerek.Su ihtiyaçları ne kadar? SaÄŸlıklı bir yetiÅŸkin günde yaklaşık 2.5 litre sıvıyı idrarla, terle, solunum ve diÄŸer artıkların vücuttan atılması için kullanılır. Kaybedilen sıvı yerine konmalıdır. YaÅŸlılar özellikle sıcak havalarda yeterli sıvı alımına dikkat etmeli. Az sıvı tüketimi kabızlık riskini arttırır. Öğünler ile sıvı alımı yemeyi kolaylaÅŸtırır.Hazırlayan: Mesude ERÅžANÂ
button