Yaratılış

Güncelleme Tarihi:

Yaratılış
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2005 14:35

Gore Vidal
Çeviren:Latif Boyacı
Literatür Yayıncılık

Haberin Devamı

“Yama bir çocuk istiyordu. Fakat Yima kardeşiyle ilişkiden korkuyordu. Sonunda erkeği kendisiyle yatması gerektiğine ikna etti; böylece insan soyu ortaya çıktı. Peki ama ikizleri kim yarattı? Ariler, Tanrı Brahma’nın çıktığı bir yumurtadan söz ederler. Peki yumurta nereden geldi? Bilmiyoruz; zaten önemli değil. Bizler bir fili tanımlamaya çalışan altı kör gibiyiz.”

Cyrus Spitama, yani romanın kahramanı, insanların kafasını asırlar boyu meşgul etmiş bu varoluş ve yaratılış sorusunun cevabını arıyor roman boyunca. Persli bir prensin ve Yunan bir büyücünün oğlu olan Cyrus, Peygamber Zerdüşt’ün torunu, Büyük Kral Kserkses’in yakın dostudur. Hakikat Yolu’na inanan ama nerede bulunduğunu bilmeyen bu adam, Hindistan, Çin ve Yunan saraylarına büyükelçi olarak gönderilir. Perikles, Pisagor, Gosala, Konfüçyüs, Lao Tze ve Buda’dan değişik felsefelerin ve dinlerin yaratılış üzerine hikâyelerini dinler. Bu arada MÖ 5. yüzyıldaki sosyal hayatı yakından tanır, tapınakların ve sarayların kapılarını aralayıp Yılan Oynatıcılar’dan Şeytan Tapıcılar’a, Yol Açıcılar’dan Tapınak Fahişeleri’ne, farklı ve gizemli dünyalara doğru bir yolculuğa çıkar...

Haberin Devamı

Antony Burgess’in “yaşayan en büyük tarihsel romancımız” dediği Gore Vidal’in kaleminden çıkmış, tarihsel açıdan zengin ve ironik göndermelerle dolu sürükleyici ve eğlenceli bir felsefi roman.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!