Vitaminlere çok meraklıyız

Güncelleme Tarihi:

Vitaminlere çok meraklıyız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sağlıklı yaşamak ve bazı hastalıklardan korunmak için bol bol vitamin almamız gerektiğine inanıyoruz ve çoğu zaman da ipin ucunu kaçırıyoruz. Ama ölçüsüz vitamin tüketimi bize yarar yerine zarar verir. Günlük vitamin gereksinimize bir göz atalım:

A Vitamini

800 miligram. Bir yumurta ve yarım havuç yemek yeterli. Hücrelerin gelişmeleri için gerekli olan A vitamini aynı zamanda kansere karşı savaşta da etkili. Eğer yeterli görülen miktardan daha fazla A vitamini alırsanız, karaciğerinize zarar verirsiniz. Hamileliğin ilk dönemlerinde fazla A vitamini alırsanız, bebeğiniz özürlü olabilir. Ayrıca akciğer kanserine yakalanma riskiniz de artar.

B Vitamini

B vitaminlerinin gerekli dozu vitaminin türüne göre değişir. Ama genellikle günde iki dilim beyaz unla yapılmış tost ekmeği B vitamini gereksiniminizi karşılar. Yeteri kadar B vitamini almazsanız, enerjiniz azalır, yorgunluktan yakınırsınız. Buna karşılık, B6 vitamini fazlalığı sinir sistemine zarar verir.

C Vitamini

Bir yetişkinin günlük C vitamini gereksinimi 60 miligramdır. Bir portakal ya da bir bardak portakal suyu günlük C vitamini ihtiyacını karşılar.Buna karşılık, çok fazla C vitamini almak da vücudun kalsiyum gereksinimini artırır, böbreklerde taş oluşmasına yol açabilir ve ishal sorunu ortaya çıkar. Doğum kontrol hapları kullananlar C vitamini alırken dikkatli olmalılar.

D Vitamini

Günde 5 mikrogram E vitamini yeterli olur. Her gün kısa bir süre güneş banyosu yapmak, yağlı balık ve süt ürünleri yemek yeterli olabilir. D vitamini, vücuttaki kalsiyumu emip kullanılmasını sağlar. Kemikler ve dişler için çok gereklidir. Fazla miktarda D vitamini, kullanılan ilaçların etkisini azaltır.

E Vitamini

Günlük E vitamini gereksiniminiz 10 miligramdır. Bir yemek kaşığı ayçiçek yağı yeterli olur. E vitamini kişileri kalp ve damar hastalıklarından korur. Ama fazlası vücut dokularına zarar verir ve kanamalar ortaya çıkar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!