Vitamin al, kansere yakalanma

Güncelleme Tarihi:

Vitamin al, kansere yakalanma
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Vitamin eksikliği, kanser riskini artırıyor. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Baysal, vitaminlerin kanser oluşumunu önlediğini, özellikle bazı vitaminlerin gerekenin üzerinde alınmasının kanser riskini en aza indireceğini söyledi.

A vitamini içeren vitamin haplarının sigara içen erkeklerde akciğer kanseri önlediğini dile getiren Prof. Dr. Ayşe Baysal, genellikle yeşil ve sarı renkli sebze meyve ile karaciğer, kaymak ve yumurta sarısında bulunan A vitamininin yetersiz alındığı durumlarda, solunum, yemek borusu, idrar yolları, mide, prostat, akciğer ve kalın bağırsak kanserlerinin oluşma riskinin arttığını belirtti. Baysal, A vitamininin ayrıca meme, deri, akciğer ve idrar yollarında kanser oluşumunu önlediğine de dikkati çekti.

Az miktarda alınan B vitamininin kanser riskini artırdığını, fazla alınması durumunda ise kanser oluşumunu önlemediğini kaydeden Baysal, ‘‘B vitamininin yeterli düzeylerde alınması, vücudun savunma sistemlerinin yeterliliği için gereklidir. Savunma sistemleri yeterli olunca, kanser dahil, birçok hastalığa karşı vücut dirençli olur’’ diye konuştu.

D VİTAMİNİ FAZLASI

Prof. Dr. Ayşe Baysal, içilen bir paket sigaranın, günlük normal alınan C vitaminini yok ettiğine dikkati çekti. Prof. Baysal, bu nedenle sigara içenlerin günlük gereksinmeden daha çok C vitamini almasının kanser riskini azalttığını belirtti. Baysal, şöyle dadi:

‘‘E vitamini bitkisel yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, özü alınmamış tahıllar, fındık fıstık, kuru baklagillerde bulunur. Toksik maddelerle teması olanların ve sigara içenlerin vücudun ihtiyacından daha fazla E vitamini almaları gerekir. Bunun yanında E vitamini kaynağı oldukları için bitkisel yağları çok tüketmek doğru değildir. Karaciğer, yumurta sarısı, süt ve süt ürünlerinde az bulunan D vitamininin günlük beslenme ile karşılanması mümkün değildir. D vitamini bakımından en iyi kaynak balık yağıdır. Düzenli olarak güneşle temas edildiğinde derideki ön maddede D vitamini oluşur ve gereksinmeyi karşılar. Uzun süre güneşte derinin yanması durumunda vitaminin etkisi kaybolduğu gibi deri kanserine neden olur.’’

Ayşe Baysal, D vitamini eksikliğinin kemik kanseri riskini de artırdığını belirterek, ‘‘Düzenli güneşten yararlanarak bedende yeterli D vitamini oluşumunun sağlanması ve yeterli kalsiyum alımı kemik kanseri riskini azaltır. Bu uygulama menopoz sonrası kadınlarda meme kanseri riskini de azaltır’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!