Vekillerin obezlikle imtihanı

Güncelleme Tarihi:

Vekillerin obezlikle imtihanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2012 00:00

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türk toplumunun yüzde 67’si ya obez ya da obezlik sınırında. Türkiye’yi anlamak için kalbine girmek gerekir dedik, Meclis’in panoramasına baktık. Meclis’in en kilolu vekili kim? Kilolarını korumakta kararlı siyasiyelerin formülleri ne? Bakan olaya nasıl el koydu?

Haberin Devamı

Karatay Diyeti’yle pek çok kişiyi peşinden sürükleyen kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay geçenlerde TBMM Ekmek İsrafını Önleme Komisyonu’na gelip Avrupa ülkeleri arasında en şişman insanların Türkiye’de yaşadığını açıkladı. Açıklamayı duyanlar önce kendine baktı, sonra çevresine... Bakın o çevrede biz neler gördük?
Meclis’in en kilolu milletvekili AK Partili Muzaffer Baştopçu. 130 kiloluk Baştopçu dört dönemdir Meclis’te. Her dönem diyete başlıyor, 5-10 kilo verdiği oluyor ama fark edilmiyor. AK Parti’nin en zayıf milletvekili Zeynep Karahan Uslu’yu asansörden, “Zeynep fazla geldin, asansör öttü” diye indirmesiyle ünlü! Milletvekillerine her konuda örnek olmaya çalışan grup başkanvekilleri de maalesef bu konudaki başarısızlıklarını gizleyemiyor. TBMM’ye bu dönem giren Mahir Ünal’a öyle görünüyor ki siyaset yaramış! 15 kilo alan Ünal; şimdi kara kara kilolarından nasıl kurtulacağını düşünüyor.
Ayşenur Bahçekapılı da sık sık diyet yapamamaktan dem vuruyor ve en kalıp cümleye sığınıyor: “Diyete Ankara’da başlıyorum, İstanbul’da bitiyor.” Başarısız diyetçilere kabineden de iki isim eklemek gerek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı... Sürekli fazla kilolardan ve kilo vermekten söz ettikleri halde, bir türlü ışığı göremiyorlar!

Haberin Devamı

MUHALEFET İKTİDARDAN DAHA FİT

Gelelim örnek vekillere... En başarılı diyet uygulayıcısı Isparta Milletvekili Recep Özel. Geçen dönem 30 kilo vermişti. Bu dönem biraz kilo almasına rağmen istikrarlı gidiyor. AB Bakanı Egemen Bağış ve Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin kilolarını korumakta en kararlı iki siyasi olduğunu söyleyebiliriz. 46 yaşındaki abisini kalp krizinden kaybedince 2007’de sıkı bir diyete giren Bağış, o dönem sekiz ayda 19 kilo vermişti. O gün bugündür kilosuna dikkat ediyor. Canikli gibi dengeli besleniyor ve spor yapıyor. Gıda ve Tarım Bakanı Mehdi Eker de formunu koruyanlardan. Eker sırrını, “Önüme konulanın yarısını yiyorum” diye açıklıyor. Meclis’in en yeni diyetçisiyse Sağlık Komisyonu Üyesi Mehmet Domaç. Doktor kontrolünde Dukan Diyeti’ne başladı ve kısa zamanda 10 kilo verdi.
Obeziteye savaş açan Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ı da başarılı diyetçiler listesine koyabiliriz. Kendisi diyet yapmakla kalmıyor, sigara yasağı çıktığında tiryakilere yaptığı gibi, kilolu milletvekillerini de zayıflamaları konusunda gaza getirmeye çalışıyor. Önce Meclis Sağlık Komisyonu’na el attı. Komisyon üyelerinin, normali 18.5-25 arası olan vücut kitle endeksinin alarm verdiğini fark eden (ortalama 28-29) Bakan, vekillere altı ay süre verdi. Şimdi komisyon üyeleri, bakan talimatıyla diyet yapıyor.
Ya muhalefet milletvekilleri? Onların ikidar milletvekillerine göre daha fit olduğunu söylemek mümkün. Tabii aralarda görüntüyü bozanlar da var. Hasip Kaplan, Oktay Vural, Bahattin Şeker, Adnan Keskin, Sinan Aygün ve Şevki Kulkuloğlu da Canan Karatay’ın sesini duymuş mudur dersiniz?

Haberin Devamı

CHP’li vekil biber gazı yiyince

Galatasaray-Fenerbahçe şampiyonluk maçında biber gazı yiyen taraftarlar, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı’yı, aynı duruma maruz kaldığı bir ay öncesine götürdü. Kendisi de doktor olan Atıcı, biber gazı heyecanını bizzat yaşayınca, gazın zararlarını her yönüyle araştırmış ve Meclis Başkanığı’na kullanımdan kaldırılması için araştırma önergesi vermişti. Atıcı’nın söyledikleri net: “Evet biber gazı doğrudan zehirleyerek öldürmez. Ancak bronşlarda ani daralma yapar. Hafif bir damar tıkanıklığı olan insanı alıp götürebilir.” Atıcı önergeyi laf olsun diye vermediğini vurguluyor ve Meclis’in harekete geçmesini isteyerek soruyor: “Meclis’in harekete geçmesi için bir insanın ölmesi mi gerekiyor?”

SİYASET DİLİ

Haberin Devamı

OUT- Ne olursan ol, yine de gel (Siyasilerin sık sık kullandığı, Mevlana sözü)
IN- Ne olursan ol, gelmesen de geliriz (AB Bakanı Egemen Bağış Avrupa Günü’nü kutlarken kullandığı söz)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!