Uzmanından 13 kış tavsiyesi

Güncelleme Tarihi:

Uzmanından 13 kış tavsiyesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Organizmayı zorlayan, birçok hastalığa neden olan kış ayları geldi. Hastalıktan korunmanın yolu, vücut direncini artırmaktan geçiyor. İşte Prof. Dr. Küçükusta'nın kış reçetesi.

Bazı basit önlemlerle, uzun ve soğuk kış aylarının beraberinde getirebileceği bronşit gibi hastalıklara karşı kendinizi hazırlayabilirsiniz. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, kış aylarının hastalıkla zehir olmaması için verdiği ‘reçete’de, bol sebze ve meyve yemeyi, düzenli uyamayı, sigara ve alkolden uzak durmayı, güneşten yararlanmayı, spor yapmayı önerdi. Vücut direncini yüksek tutmak için dikkat edilmesi gerekenleri Prof. Dr. Küçükusta, şöyle sıraladı:

Beslenmeye dikkat edin. Bol sebze ve meyve, A, C ve E vitaminlerinden zengin soğan, sarmısak, havuç, limon, portakal, mandalina, greyfurt, yeşil biber, marul ve salatayı sofranızdan eksit etmeyin. Bitkisel yağları tercih edin. Haftada en az bir kez balık yiyin.

Sigara ve alkolden uzak durun. Her ikisi de vücudun sinsi düşmanı ve bağışıklık sistemini bozarlar. Enfeksiyon ve alerjilere, bazı kanserlere zemin hazırlarlar.

Bol su ve meyve suyu için. Yazın olduğu kadar susamasanız bile bol bol su için. Taze sıkılmış meyve sularını tercih edin.

İlaçlarınızı düzenli alın. Astım, kronik bronşit, diyabet, hipertansiyon, damar sertliği gibi hastalıklarda bazı ilaçlar şik*ayet bulunmasa bile alınmalı. Önerilen özel diyetler varsa uyun. Fazla kilo sorununuz varsa, bilinçli yöntemlerle kurtulun.

Öpüşmeyin. Sonbahar ve kış aylarında görülen birçok infeksiyon hasta kişilerle yakın temasla ve solunum yoluyla bulaşır. Nezle ve gripli kişilerden uzak durun. Öpüşmeyin ve kucaklaşmayın. Başka kişilerin kalem, kitap, defter, mendil gibi eşyalarını kullanmayın. Salgınlar sırasında kalabalık ortamlara girmeyin. Zamanında grip aşısı yaptırın.

Düzenli uyuyun. Düzenli uyku vücudu infeksiyonlara karşı güçlendirir. Mümkün lduğu kadar aynı saatlerde uyuyun. Erken yatın, erken kalkın.

Uygun giysiler seçin. Ne çok kalın ne de ince elbiseler giyin. Yani ne üşüyün ne de terleyin. Şemsiyesiz veya yağmurluksuz sokağa çıkmayın.

Güneşi kaçırmayın. Güneşli günleri değerlendirin. Güneş ışınları vücudun savunma sistemini güçlendirir. D vitamini oluşumunu artırır. Kalsiyum mekanizmasına destek olur.

Ilık duş alın. Mümkünse her gün ılık duş alın. Vücuda, dirilik, enerji ve güç verir.

Ağız sağlığına önem verin. Günde en az 2 kez dişlerinizi fırçalayın. Çürük dişleriniz varsa diş doktoruna başvurun.

Spor yapın. Spor dinlendirir, sinir sistemini rahatlatır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Spor yapanlar enfeksiyonlara karşı daha dayanaklıdırlar.

Odanızın havası temiz olsun. Oda ortamı için en ideal sıcaklık 18 derece. Odalarınızı hergün havalandırın. Kalorifer yandığında ortamın nemli olması için radyatörlerin üzerine su kapları koyun. Kuru hava solunum yollarını tahriş eder.

Stresten kaçının. Stresin enfeksiyon hastalıklarının ortaya çıkmasında çok önemli rolü var. Anlamsız tartışlamalardan, gerginliklerden kaçının. Güleryüzlü olun. Küçük olaylardan kendinize mutluluk payı çıkarın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!