Uyuşturucu lordunun baş düşmanı

Güncelleme Tarihi:

Uyuşturucu lordunun baş düşmanı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2013 00:00

Arnold Schwarzenegger, Kaliforniya valisi olduğu sekiz yıl boyunca sinemaya uzak kalmıştı. Cehennem Melekleri filmindeki misafir oyuncu performansıyla arayı biraz olsun ısıtmıştı. Şimdiyse uyuşturucu lorduna karşı duran şerifi canlandırdığı esaslı bir rolle sinemaya kesin ve keskin bir dönüş yapıyor. Geçit Yok, aksiyon ve mizah unsurları dozunda harmanlanmış bir film. Uzun süredir beklemede olan Schwarzenegger, hayranlarına bekleneni veriyor.

Haberin Devamı

Arnold Schwarzenegger’i özlemişiz.
Gerçi daha yeni The Expendables serisinde izlemiştik ama orada küçük bir rolü vardı.
Kesmemişti bizi.
Şimdiyse neredeyse 10 yıllık bir aradan sonra başrolünde oynadığı ilk film olan ‘Geçit Yok’ ile sevenlerine gülümsüyor.
Üstelik performansından hiçbir şey eksilmemiş halde.
Geçit Yok, üç kısımdan oluşuyor.
Amerika’nın belalısı, uyuşturucu kartelinin mafya lideri Gabriel Cortez tutukluyken bir şekilde nakliye sırasında kaçıyor. Peşine düşen deneyimli ajan John Bannister elinden geleni yapıyor ama nafile. Zira araba yarışlarında usta olan Gabriel Cortez, altındaki bin beygir gücünde bir spor arabayla Meksika sınırına doğru kaçıyor.
Diğer taraftan da sınıra yakın bir kasabada şerif Ray Owens ve etrafındakilerinin yaşadıklarına tanık oluyoruz. Uzun yıllar Los Angeles’ta uyuşturucu tacirleriyle baş etmiş olan Ray, emeklilik yerine bu küçük kasabada şeriflik yapmayı tercih etmiş. Tahmin edebileceğiniz üzere mafya liderine geçit vermeyerek sınırı geçmesine engel olacak yegâne kişi Ray Owens oluyor.

Haberin Devamı

SİYASETTEN YENİDEN SİNEMAYA

Aksiyon ve bilimkurgu sinemasına damgasını vuran ‘Conan’, ‘Gerçeğe Çağrı’ ve ‘Terminatör’ serisi gibi önemli filmlerin başkahramanı Schwarzenegger.
Bildiğiniz üzere tıpkı eski aktör Ronald Reagan gibi uzunca bir süre siyasete atıldı. O, her ne kadar Reagan kadar yükselemese de kendi çapında büyük görevlere imza attı. Sekiz yıl boyunca Kaliforniya Valisi oldu.
Hayvan hakları örgütleriyle iyi anlaşamadığını ve kendisinden beklenen yasaları çıkartmadığını da burada üzülerek ve kınayarak yazmak zorundayım!
Neyse ki küresel ısınmaya karşı çevreci örgütler kurdu da biraz olsun kendini affettirdi.
Schwarzenegger siyaset hayatı boyunca hayranlarının sinemaya geri dön çağrılarına yoğun bir şekilde maruz kaldı.
Nihayet önce The Expendables serisiyle sevenlerine göz kırptı.
Şimdiyse başrolle hayranlarının karşısında. Eski tüfek hâlâ formunda.
Filmde de bahsi geçtiği gibi; yaşlı ama hâlâ iş var!

İLGİNÇ OYUNCU KADROSU

Aksiyon izleyicisini yeterince tatmin edeceğine inandığım filmin oyuncu kadrosu, hiç de yabana atılır cinsten değil.
Arnold Schwarzenegger’e eşlik eden isimler önemli...
Bir kere kötü adam rolünde İspanyol sinemasının önemli aktörlerinden Eduardo Noriega var. Kendisini ‘Tez’, ‘Novo’ ve ‘Aç Gözlerini’ gibi filmlerden hatırlayabilirsiniz. Oldukça yakışıklı, karizmatik ve yeteneklidir.
Ajan John rolündeyse Forest Whitaker yer alıyor. Kendisini beyazperdede gördüğümüz an güven hissettiğimiz ender oyunculardan. Jackass’in yaratıcılarından Johnny Knoxville ve melez oyuncu Luis Guzman da filmin bonusları.

Haberin Devamı

UZAKDOĞULU YÖNETMEN DOKUNUŞU

Filmi son dönem sıradan aksiyonlarından ayıran belki de en önemli nokta Güney Koreli yönetmeni Jee-woon Kim. ‘Şeytanı Gördüm’, ‘İyi, Kötü, Tuhaf’ ve ‘Karanlık Sırlar’ gibi özel işlerle sinema dünyasında adından söz ettiren yönetmen Hollywood’a transfer oldu. Memleketlisi Chan-wook Park da çektiği ‘Stoker’ ile Hollywood’a adım atmış ve kötü eleştiriler almıştı. Umarız Jee-woon Kim de bu eleştirilere maruz kalmaz. Zira yönetmenin Uzakdoğulu dokunuşu filme çok şey katmış. Aksiyon sahnelerinin dinamizminden, kurgudaki hızdan ve çekim açılarından bile bu işin farklı bir tat taşıdığı anlaşılıyor.

MİZAHİ UNSURLARLA BEZELİ

Haberin Devamı

Bazı sahnelerde ufak sarkmalar, hatta gereksiz abartmalar olduğunu söyleyebilirim. Ancak filmin geneline hâkim olan ve alttan alta seyirciyi gülümseten esprilerle dolu olması keyifli.
Öyle ki, en hızlı çatışma sahnelerinde, kurşunlar havada uçuşup, kimileri ölüp kimileri yaralanırken bile güldürebiliyor film sizi.
Böyle sahnelerde durum komedisi yaratmak herkesin harcı değildir. Bu arada son bir not: Filmde Arnold’un Terminatör’de kullandığı gibi bir pompalı tüfek sahnesi ile birlikte, Conan’da kullandığı kılıcı görmek mümkün.
Bu hafta vizyona giren film sayısı hayli fazla.
Eğer aksiyonla mizahın uyumlu birlikteliğini izlemek ve keyifli bir iki saat geçirmek istiyorsanız bu film tam size göre.
Arnold Schwarzenegger’i özleyenlere zaten diyecek bir sözüm yok!

Haberin Devamı

Uyuşturucu lordunun baş düşmanı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!