Uykumuzun biçimi doğuştan geliyor

Güncelleme Tarihi:

Uykumuzun biçimi doğuştan geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2001 00:00


Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Uyku Bozuklukları Birimi Uzmanı Dr. Derya Durak, insanların kaşı, gözü gibi uyku tiplerinin de farklı olduğunu ve bunların doğuştan geldiğini söyledi. Dr. Durak, erken yatanların ‘‘tavuk’’ tipi, geç uyuma eğiliminde olanların ise ‘‘baykuş’’ tipi olarak nitelendirildiğini belirtti.

Uyku Uzmanı Dr. Derya Durak, geç ya da erken uyumanın bebeklik döneminden kaynaklandığını belirterek, ‘‘Eğer bu özellikler doğuştan itibaren ise problem oluşturmaz. Ancak sonradan ortaya çıkar ve 2 aydan fazla sürerse bir uzmana başvurmak gerekir’’ dedi. Türkiye'de uyku bozukluklarının çok sık görüldüğünü belirten Dr. Durak, uykusuzluk, aşırı uyuma, huzursuz bacak sendromu, uykuda nefes kesilmesi, horlama, yürüme-konuşma, altını ıslatma gibi 78 çeşit uyku bozukluğu bulunduğunu anlattı.

Erkeklerin horlama, kadınların ise uykusuzluk nedeniyle kendilerine başvurduklarını belirten Dr. Durak, uykusuzluk nedeninin yüzde 30-40 oranında psikolojik, horlamanın ise nefes borusundaki darlık gibi problemlerden kaynaklandığını söyledi. Dr. Durak, uykusuzluk yapan ve uykunun kendisinden kaynaklanan sorunlar da bulunduğunu da belirterek ‘‘Uykuda periyodik hareket bozukluğu olarak tanımlanan huzursuz bacak sendromu, ya da bazı solunum bozuklukları da sorun yaratabilir’’ diye konuştu.

Uyandıktan sonraki ilk yarım saat içinde gözden içeri gün ışığı girmesinin o geceki uykunun başlamasını kolaylaylaştırdığını belirten Dr. Durak, kaliteli bir uyku için şu önerilerde bulundu:

Belli saatte yatmak, uykuyla mücadele etmemek.

‘‘Uyuyacağım’’ şeklinde bir zorlamayı beyinden atmak, yattığınızda uykunuz gelmemişse çok fazla direnmemek.

Yatakta kalmaya kendini zorlamamak ve yatağı terk etmek.

Uyku nerede geliyorsa orada uyumak.

Uyanış saatini sabitleştirmek, sabah uykusunu çok uzatmamak.

CİNSELLİĞİ BOZUYOR

Dr. Durak, uykusuzluk sonucu meydana gelen problemleri de şöyle sıraladı:

En fazla 9 gün süreyle uykusuz bırakılmış deneklerin giderek bağışıklık sistemi çöküyor. Enfeksiyonlar, beyinde birtakım patalojiler ortaya çıkıyor.

Sadece uykuda salgılanan büyüme, erkeklik hormonu gibi hormonlar var. Dolayısıyla uyku bozuklukları, cinsel fonksiyon ve çocuklarda büyüme bozuklukları, erişkinlerde şişmanlamaya neden olabiliyor.

Öğrenme, hatırlama, problem çözme yeteneği bozuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!