Unutkanlıktan kurtulma yöntemleri

Güncelleme Tarihi:

Unutkanlıktan kurtulma yöntemleri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sabahleyin telaş içinde sokağa çıkmaya hazırlanırken anahtarlarınızı masanın üzerinde bıraktığınızı farketmezsiniz. İş yerinize vardığınız zaman bir süre anahtarları ararsınız ve sonunda onları kaybettiğinize hükmedersiniz. Akşam eve dönüp de anahtarları masanın üzerinde görünce, benliğinizi saran korku, sevincinizi gölgeler. Son zamanlarda sık sık birşeyleri unutmaya başladığınızı bildiğiniz için adamakıllı endişelenirsiniz. Bellek kaybı bizim bunama, yabancıların Alzheimer dedikleri hastalığın bir belirtisi olabilir. Unutkanlık,günümüzün en yaygın sorunlarından biri oldu çıktı. Belki günlerimizi eskiye göre çok daha yoğun geçirdiğimiz için belleğimiz bizim hızlı yaşantımıza ayak uyduramıyor. Ama hemen ümitsizliğe kapılmak da doğru değil. Amerikalı psikolog Cheryl Buggy, yapılması gereken ilk işin kişinin özgüvenini yeniden kazanması olduğunu belirtiyor. Basit tekniklerden yararlanarak unutkanlık sorununu çözümleyeceğinize yürekten inanmalısınız. Uzmanlar, insan beyninin önemsenen hususları mutlaka hatırladığını ileri sürüyorlar. Bu durumda unutkanlığınızın başlıca kaynağı siz oluyorsunuz. Unutkanlık korkusu, gerçekten unutmaya başlamanızı sağlıyor. Aslında yetenekleriniz konusunda pozitif düşüncelere ağırlık verirseniz, belleğiniz dahil olmak üzere bir çok özelliğinizde gelişme sağlarsınız.

Ne kadar unutkan olursanız olun, şu gerçek sakın aklınızdan çıkmasın: Beyin dinlenmeye ihtiyacı olan bir fiziksel organdır. Uyku yetersizliği beynin çalışmasını çok olumsuz bir şekilde etkiler. Eğer sık sık birşeyler unutmaktan yakınıyorsanız, öncelikle düzenli ve yeterli uyku uyuyup uyumadığınızı araştırın. Bu arada beslenme alışkanlıklarınızı ve egzersiz programınızı da gözden geçirmelisiniz.

Bulmacanın fayadaları

Unutkanlıktan kurtulma çalışmalarında, sizin için öncelik taşıyan hususları saptamak önemli. Günlük faaliyetlerinizin fazla dağınık olması da sonunda unutkanlık yaratır. Her gün neler yapmanız gerektiğini bilirseniz, zihniniz fazla dağılmaz. Size çocukları örnek gösterelim. Çocuklar herşeyi çok iyi hatırlarlar, çünkü beyinleri başkalarıyla ilgili düşüncelerle meşgul değildir. Unutkanlığı en aza indirmek için küçük hileler uygulayabilirsiniz. Örneğin; birisiyle tanıştırıldığınızda o kişi ismini söylediği zaman dikkat kesilin. Daha sonra da tanıştığınız kişinin adını kendi kendinize bir kaç kez tekrarlayın. Daha sonra bir adım ileri gidin ve tanıştığınız kişinin dikkatinizi çeken özelliklerini içinizden sıralayın

Alışveriş yapmak için bir markete gittiğiniz zaman satın almanız gerekenleri hatırlamak için kendinizle ilgili bir senaryo yaratın. Sabahleyin kalktınız dişlerinizi fırçaladınız , yüzünüzü sabunladınız, kahvaltı sofrasına oturdunuz. Bu işleri yaptığınızı hatırlarken, evdeki eksikleri de hatırlayacaksınız. Yakınlarınızın önemli yıldönümlerinin tarihlerini hatırlamak için de kendi kendinize bu tarihlerle ilgili yakıştırmalar yapın. O yakıştırmaları hatırlamanız daha kolay olacaktır. Günlük işlerinizi bir kağıda not edip bunu evde sizin kolayca görebileceğiniz bir yere asın.

Vücut egzersizleri yaparak fiziksel bakımdan güçlenmeye çalışıyorsunuz. Beyninize de aynı şekilde bazı egzersizler uygulayarak güçlenmesini sağlayabilirsiniz. Belleğinizin güçlenmesi için elinizden geleni yapmadan kendinize unutkan sıfatını yakıştırmayın. Bol bol bilmece çözmek, ölmüş akrabaların isimlerini soyadlarını hatırlamaya çalışmak, belleği güçlendirmenize yarayacak yöntemler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!