Ufak bir sendeleme var

Güncelleme Tarihi:

Ufak bir sendeleme var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2007 00:00

Son büyüme oranını ’ufak bir sendeleme’, enflasyonda hedefe varılamamasını ise ’sıkıntı’ olarak değerlendiren Başbakan Tayyip Erdoğan, "Fakat dünyadaki gelişmeleri de bir kenara koymayın" dedi.

2013’e kadar Türkiye’de kişi başına düşen geliri 10 bin doların üzerine çıkarmayı amaçladıklarını belirten Erdoğan, "O noktadan sonra Türkiye’yi tutana aşkolsun" diye konuştu.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, enflasyon, büyüme ve istihdamda hedeflerine ulaşamadıkları itirafında bulundu. Bu yılki büyüme rakamı için "Ufak bir sendeleme oldu" diyen Erdoğan, enflasyon hedefini varamamayı da bir sıkıntı olarak gördüğünü söyledi. Erdoğan, enflasyonun yine tek haneli rakamda olunduğuna da dikkat çekerek, "Dünyadaki gelişmeleri de bir kenara koymayın" dedi. TİSK’in dün yapılan 23’üncü Genel Kurulu’nda konuşan Erdoğan, istihdamda da istenen süratte bir gelişme olmadığını belirtirken, istihdam politikalarının değiştirildiğine dikkat çekti. Erdoğan, artık emek yoğundan teknoloji yoğun üretime geçildiğini işaret ederek, "Türkiye artık leblebi çekirdek değil makine ihraç ediyor" dedi. Erdoğan, patronlara da, "Bizler taş koymaya değil mevcut taşları kaldırmaya geldik. Herhalde 2002’deki sorunlarınızla bugünkü sorunlarınız aynı değil" diye seslendi.

HEMEN DEFANSİF UYGULAMA: "Bizim petrol kuyularımız yok, ithal ediyoruz, etmesek olur mu, olmaz, mecbur edeceğiz" diyen Erdoğan, nükleer enerji üretimine karşı çıkanlara da sert çıktı. "Kardeşim sizin bu ülkede dikili bir ağacınız olmayacak mı? Her hayırlı adımın karşısına dikiliyorlar. Allah aşkına bu hayırdır diye neyin yanında yer alacaksınız. Alternatifiniz var mı, bunu söyleyin" çağrısında bulundu. İşverenlerin de nükleer enerjiyi istediğini belirten Erdoğan, nükleer karşıtlarına, "Hemen buna da bir defansif bir uygulama. Ama biz buna inandık, yolumuza devam edeceğiz, amacımız maliyetleri düşürmek" dedi.

FAİZ HESABINI BİLMİYORLAR: Erdoğan, faiz eleştirileri nedeniyle muhalefeti hedef alırken de ülkenin yönetimine talip olup da hala reel faiz hesabını bilmeyenlerin olduğunu savundu. Erdoğan, "Nominal faizi reel faiz diye takdim eden siyasetçiler var. Bunun nasıl hesaplanacağını bilmeyenler var, git bunu bir ehlinden öğren. Reel faiz yüzde 14-15 diyorlar, Türkiye’nin reel faizi yüzde 8 dolayında" dedi. Erdoğan, ekonomide yakalanan noktayı rakamlarla açıklarken, "Bunların daha da ötesi evelallah hayal değil" dedi.

KIRILMA NOKTASI 10 BİN DOLAR: Bu arada daha öncesinde Türkiye’de iş yapan insanların, "Akşam yatarken, acaba yarın ne olacak" diye endişe ettiklerini söyleyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Ama şimdi önümüzü görebiliyoruz. Amacımız 2013 yılına kadar Türkiye’de kişi başına düşen geliri 10 binin üzerine çıkarmak. O nokta, kırılma noktasıdır. O noktadan sonra Türkiye’yi tutana aşk olsun. 2002 yılına kadar Türkiye’nin milli geliri 181 milyar dolardı. Bugün 489 milyar dolar. 79 yılda 181, 5 yılda 308 milyar dolar fark. Bu güven ve istikrarın sonucudur."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!