Uçak korkusu tedavi edilebilir

Güncelleme Tarihi:

Uçak korkusu tedavi edilebilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kemal Sunal’ın ölümüyle gündeme gelen uçak korkusunun diğer fobiler gibi tedavisi mümkün

Sanatçı Kemal Sunal’ın vefatıyla gündeme gelen fobiler psikiyatrik rahatsızlıklar arasında depresyondan sonra en sık görülen rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Uzmanlar, son yıllarda fobileri yenmek için geliştirilen bazı teknikler olduğunu belirterek, 'Bunlar arasında yer alan duyarsızlaştırma yöntemi 1.5 saat içinde etkili sonuç vererek uçak fobisini ortadan kaldırıyor' diyor.

Tıp dilinde anksiylete, stres, panik raksiyonu, heyecan gibi duygulara fobi adı veriliyor. Uzmanlara göre fobiler, kişinin kendi elinde olmayan, kendi kontrolü dışında gelişen, etkisinden kurtulamadığı ancak kendisine de mantıklı gelmeyen düşünceler ve bunlara bağlı alarak ortaya çıkan davranışlar şeklinde tanımlanıyor. Fobilerin de modası var. 2. Dünya Savaşı sonrasında verem fobisi gündemdeyken zamanla yerini kanser korkusu aldı. Günümüzün moda fobileri arasında ise AIDS geliyor. Bunun dışında güncelliğini yitirmeyen fobiler: Ölüm korkusu, hastalık korkusu, kalp durması, delirme, kapalı yerde duramamak, kapalı yere girememek, özellikle yabancılarla rahat konuşamama, lokantalarda yemek yiyememe, ayıp şeyler söyleyerek kötü duruma düşme, başarısız olma, yükseklik ve köpek, böcek gibi hayvan korkusu. Uzmanlar, kararlı olarak profosyenel tıbbı yardım alınmadığı takdirde zaman içinde korkuların çoğaldığını bildiriyor.

Psikolog Alanur Özalp, Kemal Sunal’ın ölümüyle yeniden gündeme gelen uçak fobisininin son yıllarda fobileri yenmek için geliştirilen bazı tıbbi tekniklerle ortadan kaldırılabileceğini söyledi. Özellikle ‘duyarsızlaştırma’ tekniğinin etkili olduğunu belirtti. Özalp, yöntemi şöyle anlattı:

'EMDR(duyarsızlaştırma) korkuyu, acıyı yoketme dediğimiz bir yöntem. 1.5 saat içinde kesin sonuç veren bu yöntem etkili sonuç veriyor. Uçak korkusunda da kullanılabiliyor. Bu metodla kişinin korkularıyla ilgili olumsuz yaşantıları olumluya dönüştürülüyor. Kişi uçağa binince kendini hangi olumsuz ortamda düşünüyor? Uçağa girince gözünün önünde canlanan ne? O görüntüyü koyup o görüntü üzerine onu en rahatsız edici düşünce ve tam karşıtı düşünce tespit ediliyor. Ondan sonra o görüntüyü rehberlik yardımıyla kendi gücü, insiyatifiyle yok etmesini sağlıyoruz.' (ANKA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!