Üç yıl kütüphaneye kapandı dev dermokozmetik firması kurdu

Güncelleme Tarihi:

Üç yıl kütüphaneye kapandı dev dermokozmetik firması kurdu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2009 00:00

Aliza Jabel (46), Fransa’nın en ünlü dermokozmetik firmalarından Nuxe’ün sahibi. 26 yaşında aklının değil, kalbinin sesini dinledi ve bu işe koyuldu. Siyaset bilimi okuduğu üniversiteyi bitirdikten sonra, o işte kariyer yapmak yerine, kozmetik işine girmeye karar verdi. Babasının eczacı olmasından dolayı formüllerle içli dışlıydı.

1989 yılında, Fransa’da kendi halinde bir dermokozmetik firması olan Nuxe’ü satın aldı. Tam üç yılını, formüllerin yazıldığı kitaplar arasında geçirip, doğadaki bitkilerin etki alanlarını öğrendi. İşini o kadar ilerletti ki, geçtiğimiz yıl UNESCO tarafından verilen, “Doğal Kozmetoloji” ödülünün sahibi oldu. Küçücük bir labarotuvar olarak aldığı Nuxe, şu anda eczanelerde satılan kozmetik ürünler sıralamasında Fransa’da birinci, dünyada dördüncü sırada. 17. yüzyıldan kalma bir şarap mahzeninden dönüştürülen SPA’sı da Fransa’nın birincisi.

İçindeki kadını provoke ettiğinde henüz 12 yaşındaydı: Vücuduna bal sürüp eğleniyor ama bu hınzırca ve çocukça zevkin onu bir gün, dermokozmetik alanda dünyaca üne kavuşturacağını aklına bile getirmiyordu. Zaten aklına gelmediği için de kozmetikle uğraşmak yerine, kalktı, siyaset bilimi okudu. Ama 26 yaşına geldiğinde yapmak istediği şeyin bu olmadığına kesin emindi. İçindeki simyacıyı ortaya çıkarmak istiyordu. Babasının eczacı olması, kendisinin de doğadaki bitkilerin gücüne inanması onu motive etti.
Hiçbir tecrübesi olmamasına karşın içinden gelen sesi dinledi; 1957 yılında yine bir eczacı tarafından Paris’te kurulan ve tamamen doğal bitkilerden elde edilen dermokozmetik ürünlerin satıldığı Nuxe markasını satın aldı.

KÜTÜPHANEDE ÜÇ YIL ÇALIŞTI

Nuxe’ün formüllerle dolu bir kütüphanesi vardı. Bunları anlayabilmek için genç bir eczacı tuttu. Birlikte üç yıl bütün bitkilerin özelliklerini öğrenmek için çabaladı. Onları nelerle karıştırırsa nasıl sonuçlar elde edebileceğini keşfetti. Hatta evde iki çocuğuyla çikolatalı pasta yaparken okuduğu bir kitapta, Aztekler’in kakao çekirdeğini ezip içtiklerini ve buna “ömür sihri” adını verdiklerini öğrenince, kakao çekirdeğinin özelliklerini incelemeye başladı. Müthiş bir antioksidan özelliği olduğunu öğrenince, ürünlerinde kullanmaya başladı. Ama en çok, tıpkı çocukluğunda yaptığı gibi bal mucizesinden etkilendi. Şu an eczanelerde satılan Nuxe ürünlerin içindeki pek çok formülü balla geliştirip piyasaya sürdü.

PATENTLİ 20 ÜRÜNÜ VAR

Birlikte çalıştığı araştırmacıları, bitkileri keşfetmek için dünyanın çeşitli bölgelerine yolladı. Brezilya’ya gönderdiği bir araştırmacı Brezilya mimozasını ve bu bitkinin sıkılaştırıcı etkisini keşfettiğinde hemen patentini aldı. Aliza Jabel’in, bitkilerin bu türden özelliklerini keşfedip, patentini aldığı 20 ürünü var. Bu nedenle, geçtiğimiz yıl UNESCO tarafından verilen “Doğal Kozmetoloji” ödülünün de sahibi oldu.
Aliza Jabel, hem vücut hem de yüz için kullanılan doğal kozmetik ürünleri geliştirdikten ve bunları 45 ülkeye pazarladıktan sonra bu ürünleri kullanabileceği bir SPA kurmak istedi. Şimdi müşterileri arasında Monica Belluci, Johny Depp gibi isimlerin yer aldığı SPA Nuxe 32 Montorgueil’i kurarken, neler yaşadığını şöyle anlatıyor:
“Seçtiğim yer 17. yüzyıldan kalma eski bir şarap mahzeniydi. SPA olacak en son yerdi. Paris’in tam ortasındaydı. Hiç pratik değildi. Ne elektrik vardı, ne su. Tarihi bir bina olduğu için her çaktığım çivide prosedürler nedeniyle canıma okuyorlardı. Ama buranın çok başarılı olacağına inanıyordum, o yüzden vazgeçmedim. Orayı ayağa kaldırmam tam iki yılımı aldı, sonunda Fransa’nın bir numaralı SPA’sı seçildi.” Nuxe’ün şu anda Fransa, Almanya ve Alpler olmak üzere beş SPA’sı bulunuyor.

HER ŞEY NATÜREL

? Naturel kelimesinin baş harfi “N” ile Luxe’ün birleşiminden “Nuxe” ismi ortaya çıktı.
? Nuxe ürünleri cilt bakımı, çok amaçlı ürünler, vücut bakımı ve aile bakımı olmak üzere 4 seride toplanıyor. Yüz temizliği, nemlendirici, anti-aging özel bakım ürünleri, bronzlaştırıcı pudra ve fondotenler ve bakım yağları ile geniş bir yelpazede ürün satışı sunuyor. Aile bakım serisinde ise, baldan üretilmiş şampuandan el kremine, duş jelinden, dudak koruyucusana kadar pekçok ürün var.
? Nuxe, her formülünde botanik bitkileri kullanıyor. Ürünlerde doğal içerik oranı yüzde 80. Bu oran bazı ürünlerde yüzde 100’e kadar çıkabiliyor.
? Yüksek oranlı doğal aktif içeriğiyle, mineral yağ içermiyor ve komedojenik (gözenekleri tıkayan) özellikte hiçbir bir katkı maddesiyle üretilmiyor. Hayvanlar üzerinde test edilmiyor. Paketlemede geri dönüşüm özellikleri kullanılıyor.

17. YÜZYIL ATMOSFERİNDE SPA

Nuxe’ün Fransa, Almanya ve Alpler olmak üzere beş SPA’sı bulunuyor. Bunlar arasında en ünlüsü Paris’in orta yerindeki Nuxe SPA 32 Montorgueil. Burası 400 metrekare alana kurulu, sade ve huzurlu bir yer. Sahip olduğu Ortaçağ taş işçiliği ve meşe kirişler 17. yüzyıl mirasını vurguluyor. İki kattan oluşan bu SPA’da üst katta iki, alt katta yine iki oda bulunuyor. Alt kata inmek için kullanılan asansör o kadar yavaş hareket ediyor ki, o da Zen felsefesinin etkisinden kaynaklanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!