Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi"

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeye Özgü Beslenme Rehberi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2004 12:35

"Bir yumurtanın, protein değeri açısından yumurta büyüklüğünde ete eşit olduğu; her ikisinin de bulunamadığı durumlarda kurubaklagil tüketimi artırılarak protein gereksiniminin karşılanabileceği bildirildi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü işbirliğinde, “Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi” hazırlandı. Rehberde, sağlığın korunmasında ve hastalıkların önlenmesinde yeterli ve dengeli beslenmenin esas olduğu vurgulanarak, yetersiz ve dengesiz beslenenlerde; hareketlerde ağırlık, isteksizlik, eğilmiş bir vücut, şişkin karın, ciltte çeşitli yara ve pürüzler, sık sık baş ağrısından şikayet, iştahsız, yorgun ve isteksiz bir kişilik görüleceği belirtildi.

Zihinsel gerilik, hal ve hareketlerde dengesizliğin ileri aşamadaki yetersiz beslenmenin işaretleri olduğu kaydedilen rehberde, obezitenin de genellikle dengesiz beslenmenin bir belirtisi olduğu ifade edildi.

Araştırmaların, Türkiye toplumunun önemli bir kısmının yetersiz ve dengesiz beslendiğini gösterdiğine işaret edilen rehberde, bu nedenle dengesiz beslenmenin önlenmesinde beslenme eğitimi ile sağlıklı beslenme bilincinin kazandırılmasının önemine işaret edildi.

Haberin Devamı

YUMURTA, PROTEİN KALİTESİ EN YÜKSEK BESİN

Yaş ve cinsiyete göre, 4 besin grubundan günlük tüketilmesi gereken besin miktarının tablolarla gösterildiği rehberde, başlıca besin ögelerine tek tek yer verildi.

Rehberde, yumurtanın protein kalitesi en yüksek besin olduğu ve yapılan araştırmaların yumurtadaki proteinlerin yüzde 100 oranında vücut proteinlerine dönüştüğünü gösterdiği belirtildi.

Yumurta yağının sarısında yoğunlaştığı ifade edilen rehberde, yumurta sarısının, yüksek kolesterol içermesine rağmen doymamış yağ asitleri yüksek olduğundan kolesterol yükseltici etkisinin et ve süt ürünlerinden daha düşük olduğu vurgulandı.

Tuzlu suda yüzen yumurtaların bayat, dibe çökenlerin taze olduğu ifade edilen rehberde, yumurta tüketimiyle ilgili şu önerilerde bulunuldu:

"Protein kalitesi yüksek olduğu için, bebek ve çocuklar tarafından her gün 1 yumurta tüketilmeli.

Diyette protein miktarının kısıtlandığı böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi hastalıklarda, yumurta önemli protein kaynağıdır.

Haberin Devamı

Yumurta kabuklarından mikroorganizmalar kolaylıkla geçtiği için özellikle akı iyi pişirilerek tüketilmeli, pişmemiş çiğ yumurta tüketilmemeli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!