Türkiye'nin doğası Avrupa Parlamentosu'nda

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin doğası Avrupa Parlamentosunda
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2007 00:00

Doğa Derneği, "Hedef: Sıfır Yok Oluş" kampanyasının birinci yıldönümünde çalışmalarını uluslararası platforma taşıdı. 12-15 Haziran arasında, Brüksel’deki Avrupa Birliği Parlamentosu binasında, "Doğanın Mucizesi: Türkiye" adlı fotoğraf sergisini açıyor.

Sergi, Anadolu doğasının dünya ölçeğindeki önemini ve AB’ye neler katacağını anlatıyor. Doğa Derneği, Atlas Dergisi işbirliği ve BirdLife International desteğiyle oluşturulan sergide 50 fotoğraf ve derneğin dokuz yeni proje alanıyla ilgili tanıtımlar yer alıyor. Fotoğrafları sergilenen Urfa’nın çizgili ishakkuşu ile sırtlanından sadece üç çift kaldı.

Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken, Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda açılacak serginin Türkiye’nin göz kamaştırıcı doğasını tanıtma açısından çok önemli bir fırsat olduğuna inanıyor. Eken, Doğa Derneği’nin Sıfır Yok Oluş Kampanyası’nı destekleyecek bu çalışmanın, Anadolu doğasını Avrupa’da tanıtmayı hedefleyen ilk sergi olduğunu da gururla söylüyor.

"Projenin hazırlık çalışmaları 18 ay önce başladı. Hedefimiz bu sergiyi Avrupa Parlamentosu’nun en çok ziyaret edilen noktasında açmaktı. Dört gün süre verilmesi önemli. Açılıştaki basın toplantısına gazeteciler ve çevreyle ilgili sivil toplum temsilcilerinin yanı sıra, Türkiye’nin üyelik süreciyle ilgili kilit isimler katılacak. Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu Üyesi Cem Özdemir, Atlas Genel Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek ve derneğimizi temsilen ben birer konuşma yapacağız."

Sergide Türkiye’nin sulak alanları, ormanları, fundalıkları, Akdeniz makilikleri, kıyı ve denizleri, kuşlarıyla ilgili Atlas Dergisi ekibinin çektiği 50 fotoğraf yer alıyor.

Doğa Derneği, 305 önemli doğa alanında 2880 tür canlıyı yaşatmak amacıyla mücadele veriyor. Dernek bu amaçla bir yıl önce CNN Türk ve Atlas Dergisi’nin desteği ile "Hedef: Sıfır Yok Oluş" kampanyasını başlattı. Kampanya kısa sürede on binlerce kişinin desteğini aldı. Çalışmalar için 99 bin YTL toplandı. Oluşturulan kaynakla "Urfa’nın Bozkırları" projesi başladı.

18 ay daha sürecek proje ceylan, çizgili sırtlan, çöl koşarı, çizgili ishakkuşu başta olmak üzere pek çok bozkır canlısının kaderini değiştirdi. Bu canlıların korunması sağlandı. Doğa Derneği uzmanlarından Turan Çetin ve Murat Bozdoğan, Türkiye’de nesli tükenmek üzere olan çizgili sırtlanları ilk kez doğada, yuvalarında görüntülemeyi ve filme almayı başardı. Görüntüler sayesinde kampanya hız kazandı. Tespit edilen üç yuva koruma altına alındı.

Kampanya dokuz acil projeye destek sağlamayı hedefliyor. Bu projelere toplam 1 milyon 872 bin YTL’lik kaynak bulunursa, telli turnaların son 11 bireyi ve Güneydoğu Toroslar’da yaşadığı tahmin edilen son Parslar dahil yüzlerce tür canlının kurtarılması gündeme gelecek.

Faturalı hatlardan 3067’ye "doga" yazıp gönderenler Doğa Derneği’nin kampanyasına 5 TYL’lik katkıda bulunabilecek.

SIRADAKİ DOKUZ ACİL PROJE

- Anadolu Parsının Keşfi: Anadolu parsının Türkiye’de yaşadığı son alanlar keşfedilecek.

- Antalya Makilikleri: Dünyada yalnızca Antalya makilerinde yaşayan yüzlerce bitki ve hayvan türünün yok oluşu engellenecek.

- Göller Bölgesi Çöller Bölgesi Olmasın: Burdur Gölü ve çevresindeki sulak alanların yok oluşunu engellemek için çalışılacak.

- Fokların Son Sığınağı: Akdeniz fokunun Türkiye’deki en önemli yaşam alanlarında biri İzmir - Karaburun Yarımadası’nda koruma çalışmaları başlayacak.

- Doğu Karadeniz’in Dağları: Türkiye doğasının en zengin bölgelerinden Doğu Karadeniz Dağları’nda yaşayan boz ayı, dağ horozu gibi türlerin korunması sağlanacak.

- Son 200 Orkide: Dünyada sadece Batı Toroslar’da yaşayan iki yüz orkide türünün korunmasını ve üretilmesini sağlayacak.

- İstanbul’un Kartalları: Avrupa’daki kartalların yüzde doksanından fazlası her yıl İstanbul semalarından geçiyor. Kurulacak "Boğaziçi Doğa Evi" İstanbul’un benzersiz zenginliğini Türkiye’ye ve dünyaya tanıtacak.

- Doğa’nın Okulu: Ankara’da kurulacak merkez, Türkiye doğasının tanınıp korunması için altı yaşından yetişkin çağa kadar farklı yaş grubundan kişilere uygulamalı doğa eğitimi verecek.

- Son 11 Telli Turna: Muş’taki Bulanık Ovası’nda yaşayan kuşlar korumaya alınacak.

Çizgili ishakkuşu (Otus brucei) Sesindeki tizlikle türdeşlerinden ayrışan bir baykuş. 20-22 santim boyunda. Avrupa’da tek yaşadığı yer Birecik ilçesi. Geriye üç çift kaldı. Yuvalarını kurdukları çay bahçesine heykelleri dikildi. Koruma altına alınan çay bahçesi, yabancı kuş gözlemcilerinin gözde mekanı oldu. Ancak ishakkuşu sosyalleşmeyi pek sevmiyor. Gündüz gözüyle görmek çok zor.

Çizgili sırtlan (Hyaena hyaena) Afrika’daki sırtlanlardan farklı. Asya’nın birçok ülkesinde yaşıyor. Yaklaşık 40 kilogram ağırlındaki çizgili sırtlan kuyruğuyla beraber 140 santim uzunluğunda. Genellikle yalnız yaşayan çizgili sırtlanlar çok nadir olarak ufak aile grupları oluşturuyor. Leş yiyerek besleniyor.

Telli turnalar ve Anadolu parsı Muş’ta 11 telli turna kaldı. Anadolu parsı türünün son örneklerinin Güneydoğu Toroslar’da yaşadığı tahmin ediliyor.

Ceylan (Gazella gazella) Şanlıurfa’da 50 civarında yabani ceylan kalmıştı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Av Yaban Hayatı Daire Başkanlığı’nın çalışmaları sonucunda ceylanların yaşadığı bölgelere yeni koloniler yerleştirildi. Şu sıralarda sayıları 200’e yaklaştı.

Çöl koşarı (Cursorius cursor) Bir bozkır kuşu. Atası su kuşlarından yağmurcun. Avrupa’da tek görüldüğü ülke Türkiye. Şanlıurfa çevresine üremek için geliyor. Açık ve kuru alanlarda yaşıyor. Mükemmel gizlenme yeteneğine sahip. Tehditlerden kaçarken uçmak yerine koşmayı tercih ediyor. Doğa Derneği gönüllüleri 8 çift çöl koşarını koruma altına aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!