Türkiye'de 4 bin 500 hastası var

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede 4 bin 500 hastası var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2011 15:31

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Akif Yeşilipek, Türkiye’de 4 bin 500 talasemi hastası olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Akdeniz Talasemi Derneği, Finike Talasemi Derneği ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Talasemi Derneği’nin birlikte düzenlediği '3'üncü Talasemi Bilgilendirme Toplantısı’, 150 hasta ve hasta yakının katılımıyla Antalya Porto Bello Hotel’de gerçekleştirildi. Toplantıda söz alan Prof. Dr. Akif Yeşilipek, Türkiye’de talasemi sorunlarıyla ilgili görüşlerini içeren sunumuyla yaklaşık 150 hasta ve hasta yakınını bilgilendirdi. Prof. Dr. Yeşilipek, Türkiye’de talasemi konusunda gelişme olduğunu hatırlatarak, "Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 4 bin 500 talasemili hasta, 1.5 milyondan fazla talasemi taşıyıcısı var" dedi.

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Erdal Kurtoğlu ise Türkiye’de talasemi ile mücadelede çok mesafe alınmasına karşın bu hastalığın önemli bir sağlık sorunu olmaya devam ettiğini aktardı. Hasta ve hasta yakınlarına talaseminin genetik bir hastalık olduğunu ve tamamen önlenebilmesi için evliliğe karar verecek gençlerin, her ikisinin de taşıyıcı olmamasına özen gösterilmesinin önerildiğini belirten Doç. Dr. Kurtoğlu, sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için mutlaka evlilik öncesi hemoglobin elektroforez testinin yaptırılması gerektiğini söyledi.

Finike Talasemi Derneği Başkanı Tayfun Aksoy ile KKTC Talasemi Derneği Başkanı Ahmet Vardaroğlu, talasemi derneklerinin önemine vurgu yaparak talaseminin hayat boyu devam eden tedavi süreci olduğuna dikkati çekti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!