Türkiye Saint Tropez ikincisi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Saint Tropez ikincisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2009 00:00

Dünyanın en değerli teknelerinin ve ünlü yelkencilerinin yarıştığı Les Voiles de Saint Tropez (Saint Tropez’nin Yelkenleri)’de bir Türk teknesi 2’nci oldu. Dört kategoride düzenlenen yarışta kendi klasmanında ikinci olan Komet takımı, dünyanın en iyilerinin olduğu yarışta 22 tekneyi geride bıraktı.

Mayıs ayında İstanbul, ağustosta ise Turgutreis ve Didim’de düzenlenen Shop&Miles Sailing Cup’ın galibi Komet takımı, 27 Eylül-4 Ekim arasında Fransa’nın St. Tropez kentinde yapılan yarışlarda büyük bir başarı sergiledi.

1987 Amerika Kupası’nın “defender”i altın renkli Kookaburra gibi yelken dünyasının en değerli tekneleri ile Paul Cayard, Ernesto Bertarelli (Amerika Kupası galibi Alingihi’nin sahibi) gibi dünyaca ünlü yelkenciler St. Tropez’de yarıştı.

150 yıllık klasik teknelerle günümüzün uzay teknolojisi ile tasarlanmış dev yelkenliler bir aradaydı. Katılımcı sayısı 3 bindi. Klasik tekneler arasında Tuiga, Moonbeam, Acadia gibi dünyaca meşhur ve yüzyıl önce Amerika Kupası’nda yarışmış tekneler de vardı. Aslına uygun restore edilen tekneler, yine yüzyıl önce yarıştıkları gibi mücadele etti.

Modern sınıfta İtalyanlar’ın tasarım harikası Wally tekneleri, en büyüğünden en küçüğüne limanda yerini aldı. Sınıfının en büyük teknesi olan Wally, 40 metre uzunluğu ile büyük ilgi gördü.

Bir hafta süren programda yaklaşık 300 tekne 4 yarış yaptı. Fransız yelken kulübünün ve hakem komitesinin denetiminde toplam 3 parkurda (modern, Wally ve klasik) mücadele ettikten sonra St. Tropez koyunun içinde yarışı tamamladılar.

Türkiye’nin iki yıldır katıldığı yarışta, Komet takımı ORG Sports tarafından kiralanan, Fransızlar’ın meşhur markası Archambault 35 teknesi ile yarıştı. Modern C sınıfında toplam 22 tekneye karşı mücadele verdiler. Sınıfın en iddialı teknesi olarak yine bir A35 olan ve Fransa’da genellikle bu sınıfta hep birinci olan Chin Chin yarışın en iddialı takımı oldu.

YELKENLERİ YIRTILDI

Komet ekibi ilk yarışta, genelde ilk defa yarışılan parkurlarda ortaya çıkan sıkıntıları yaşadı. Sonlara doğru Cenova yelkeninin yırtılması nedeniyle yarışı 4’üncü sırada tamamladılar. İkinci yarışta da benzer bir derece alan Türk ekibi, daha fazla rüzgar beklentisindeydi. Ancak, hafta boyunca rüzgar hep orta seviyelerde kaldı.
Orta şiddetli havada ve kıyıdan oldukça uzak bir bölgede yapılan yarışlar, 3 grup halinde 100’den fazla tekne ile devam etti. Komet ekibi muhteşem bir başlangıç yaptı ve yarışı 2’nci sırada tamamladı. Böylece genel sıralamada 3’üncülüğe çıktılar.

Son gün yarışları hava raporunun daha şiddetli rüzgar göstermesine rağmen yine hafif rüzgarlı havada geçti. Yine 100’den fazla yelken, 8-9 deniz mili şiddetindeki rüzgarda ilerledi. Rüzgaraltından start almayı seçen Türk ekibi, başarılı bir çıkıştan sonra, Levent ve Arda ikilisinin kararları neticesinde, ilk şamadırayı kendi filolarının en başında ve kendilerinden büyük bazı teknelerin de önünde döndü. Yarış boyunca bu pozisyonu korudular ve yarışı kendi filosunda ilk bitiren tekne olarak birinci oldular. Dört yarış sonunda Komet, genel sıralamada ikinciliği aldı.

KOMET TAKIMINDA KİM KİMDİR?
/images/100/0x0/55eac7a9f018fbb8f8963b41

Vamık Kural: University of Leicester Ekonomi mezunu. Komet Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı. Uzun yıllardır yarışlara katılıyor.
Yüce Öneyli: Bilgi Üniversitesi Matematik ve Bilgisayar mezunu. Yelken dizaynı ile uğraşıyor.
Levent Özyürek: Bilgi Üniversitesi Ekonomi mezunu. Uluslararası deniz ve hava taşımacılığı yapıyor. 11 yaşında yelkene başladı.
Çağla Paycı: İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu, satış yöneticiliği yapıyor. 7 yaşından beri yelkenle uğraşıyor.
Ertaç Sunman: Göztepe Lisesi mezunu. İstanbul Yelken Kulübü optimist A takımı antrenörlüğü yapıyor. 6 yaşından beri yelkenle uğraşıyor.
Ömer Özeray: Özel Kalamış Lisesi mezunu. Yelken imalatı sektöründe yönetici olarak çalışıyor. 11 yaşında Fenerbahçe Yelken Şubesi’nde yelkene başladı.
Levent Peynirci: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu. İç mimarlık yapıyor. 9 yaşında Fenerbahçe Spor Kulübü Yelken Şubesi’nde yelkene başladı.
Arda Baykal: Eckerd College Uluslararası İşletme mezunu. Gümrük müşavirliği şirketinde müdür olarak çalışıyor. 6 yaşından beri yelkenle uğraşıyor.
Kaan Karlı: İTÜ Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği mezunu. Yat tasarımı ve inşası yapıyor. 12 yaşında yelkene başladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!