Türkiye’nin yeni festivali Kuir

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin yeni festivali Kuir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2011 22:42

‘Garip’ ya da ‘ucube’ gibi anlamlarla Türkçeye çevrilebilecek bir kelime ‘kuir’. Eskiden özellikle erkek eşcinsellere hakaret etmenin yollarından biriydi ne yazık ki... Günümüzdeyse politik bir kimliği ifade ediyor... Kuir teorisi, politikadan sanata, heteroseksist ideolojinin içinde olduğu alanlarda, zevk alma ve vermeyi engelleyen her türlü düşünce, kişi ve kurumla mücadele ediyor. Peki, nasıl oldu da böyle bir terimin festivali doğdu...

Kuir Festivali’nin direktörü Bilge Taş, Uçan Süpürge Festivali’nde Uğur Yüksel’le çalışırken ‘Pembesiz Mavisiz’ adlı bir bölüm hazırlıyordu. Bu bölümde LGBT (Lezbiyen, gey, biseksüel, trans) temalı filmler vardı. Bunu takip eden bir dizi etkinlikten sonra Pembe Hayat ekibiyle bir araya gelindi ve Kuir Festivali doğdu.

Temel amacı ‘Bu gökkuşağının altında hepimize yer var’ demek. Kimsenin diğerini ötekileştirmediği bir dünyanın kapısını aralamaksa en önemli aktivite. İşte tüm bunları yapabilmek için her kesime ulaşabileceklerini düşündükleri, sanata yöneldiler. LGBT hakları mücadelesine sanat aracılığıyla ifade alanları yaratmayı amaçlayan Pembe Hayat KuirFest, sinemadan edebiyata, müzikten videoya pek çok farklı türü buluşturacak, Türkiye ve dünyadan kuir sanatçıları bir araya getirecek.

17 Kasım’daki açılışta Antalya Film Festivali’nde büyük ilgi gören ve ayakta alkışlanan Zenne gösterildi. M.Caner Alper ve Mehmet Binay’ın, 2008’de eşcinsel olduğu için ailesi tarafından öldürülen Ahmet Yıldız’a adadıkları film, festivalin mesajını, ne anlatmak istediğini fazlasıyla öne çıkardı. Festivalde Türk sinemasından örneklere yer verilen ‘Ğ’, ‘Kuir Kültler’, ‘Gökkuşağının Altında’ ‘L-Tarih’, ‘Biz Bir Aileyiz’, Kuirbelgesel’, ‘Kanada’dan Kuir Bakış’, ‘Transcreen Seçkisi’ ve ‘Kuir Kısa’ bölümleri var. Sonuçta Amerika’dan Kanada’ya, İsveç’ten Hollanda’ya 15 ülkeden 50’ye yakın LGBT temalı film gösterilecek.

MÜJDE AR HEM ERKEK HEM KADIN

Bunlar arasında 21 Kasım’da gösterilecek Nar adlı film dikkat çekici. ‘Sınıfsal değil, kişisel bir mücadele’ olarak özetlenen filmle yönetmen Ümit Ünal, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘Jüri Özel Ödülü’nü kazanmıştı. Bir kadının kendi adaletini aramasıyla başlayan bir hikâye var filmde. Serra Yılmaz, İrem Altuğ, İdil Fırat ve Erdem Akakçe başrollerde. Filmin gösteriminden sonra yönetmen Ümit Ünal, yapımcı Türker Korkmaz ve oyuncular İrem Altuğ, İdil Fırat’ın katılımıyla bir söyleşi de gerçekleştirilecek. Gökkuşağının Altında bölümünden Sabine Bernardi’nin dünya galasını Berlin’de yapan ve Rainbow Honolulu ve Oslo LGBT film festivallerinden ödülle dönen filmi Romeolar dikkat çekiyor.
‘Kuir Kültler’ bölümünden ilgi çekecek film ise Nejat Saydam’ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği Köçek. İnterseks Caniko’nun hikâyesinin anlatıldığı filmde Caniko rolünde Müjde Ar’ı hem erkek, hem de kadın olarak izliyoruz. Köçek, gerek hikâyesi gerek anlatımıyla sinemamızın en ilginç filmlerinden birisi sayılıyor. Televizyon ekranlarında izlemenin pek de mümkün olmadığı Köçek’i nihayet bir festivalde izlemek büyük bir şans olacak.

Festivalde pek çok etkinlik de mevcut. Örneğin yarın ‘Sevgilimi Ben Vurdum’un gösteriminin ardından yönetmen Tomer Heymann ve filmin kahramanı da olan sevgilisi Andreas Merk’in katılımıyla Büyülü Fener Sineması’nda bir söyleşi gerçekleştirilecek. El sanatları tekniğiyle yaratıcılığı cinsellikle buluşturan ‘kendi dildonu kendin yap’ atölyesi, 22 Kasım’da Pembe Hayat Derneği’nde.

Pembe Hayat KuirFest’te film gösterimleri ve söyleşiler Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda gerçekleşiyor. Biletler 12.00 seansında 2.5, 14.15 ve 16.30 seanslarında 5, 18.30 ve 21.15 seanslarında ise 10 TL’den satışa sunulacak.

TEO SESSION BU AKŞAM

Gece hayatının ‘Kabin Şefi’ olarak anılan, kimi zaman nostaljik kimi zaman nabza göre çalan Mehmet Teoman, her çarşamba, cuma ve cumartesi 22.30’dan itibaren 3YUZ Club’da. Tel: 0212 251 74 89.

ÖDÜLLÜ OYUN YENİDEN SAHNEDE

Şair Yannis Ritsos’un 1966’da Atina’da başlayıp 1976’da Sisem’de tamamladığı ve dramatik bir uslupla yazdığı şiirden esinlenerek oyun haline getirilen ‘İsmene’, Semiha Berksoy Vakfı tarafından sahnelenmeye devam ediyor. İsmene isimli prensesin monoloğu şeklinde kurgulanan tek kişilik oyunda Almıla Uluer, Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri Yılın En İyi Kadın Oyuncusu ve Çırağan Lions Kulübü XVII. Türkan Kahramankaptan Ödülleri Yılın En İyi Kadın Oyuncusu ödüllerini almıştı. Prof. Zeliha Berksoy’un yönetmenliğini yaptığı eser, 30 Kasım’da Semiha Berksoy Opera Vakfı’nda. Tel: 0212 219 46 77.

ERTELENEN KONSER BUGÜN

İskandinavya’nın önemli yapımcı ve club/Jazz Dj’lerinde Andreas Saag, 19 Kasım Cumartesi akşamı Roxy sahnesinde olacak. Geçen ay sanatçının rahatsızlığı nedeniyle ertelenen performans, saat 22.00’de başlıyor. Biletler 35 TL. Tel: 0212 243 32 02.

DİKKAT! LADY GAGA VE RIHANNA GELİYOR

Dünya müzik listelerinin iki dev ismi Lady Gaga ve Rihanna’nın yeni albümleri Universal Music&Avrupa Müzik işbirliği ile 21 Kasım’da tüm dünyayla aynı anda Türkiye’de olacak. Rihanna ‘Talk That Talk’ adlı albümde Jay Z ile düet yapıyor, The XX grubunun “Intro” parçasının sample’ını ‘Drunk on Love’ şarkısında ustaca kullanıyor. Lady Gaga ise büyük ses getiren son albümü ‘Born This Way’in başarısının ardından, bu albümdeki şarkıların remikslerinden oluşturduğu ‘Born This Way The Remix’ albümü ile piyasada olacak.

KİTAP ALARAK ÇOCUKLARA YARDIM EDİN

Bu aralar yeni bir kitap almayı düşünüyorsanız, Tahsin Tarhan’ın ‘Günden Kalan İzler’ kitabını seçerek bir çocuğun mutluluğuna ortak olabilirsiniz. Doğan Kitap’tan çıkan kitabın tüm geliri TEGV-Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na bağışlanıyor. Fikri Sağlar’dan Mehmet Ali Birand’a, Tanju Cılızoğlu’ndan Mehmet Yaşin’e, spordan sanata, edebiyattan medyaya Türkiye’nin önde gelen isimlerinin yorumlarıyla renk kattığı bu fotoğraf kitabı, çocukların eğitimine büyük katkı sağlayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!