Türkiye’nin protein haritası çıkacak, Sağlıklı Tavuk Platformu yüklenecek

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin protein haritası çıkacak, Sağlıklı Tavuk Platformu yüklenecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2008 00:00

Kuş gribi ve hormon iddialarıyla tavuk tüketiminin dibe vurmasıyla, sektörü kamuoyuna doğru anlatmak için kurulan Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu, Türkiye’nin protein haritasını çıkarıyor.

Türkiye’nin 7 bölgesi mercek altına alınacak, tüketim alışkanlıkları saptanacak. Platform, kampanyalarda "Çocuğunuz sağlıklı besleniyor mu" diye soracak.

TÜRKİYE’de tavuk eti üretiminin yüzde 85’ini gerçekleştiren, kanatlı sektörünün önde gelen 16 firmasının oluşturduğu Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu (STBP), halkı sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirmek için çeşitli araştırma, yayın, bilimsel toplantı, eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına başladı. STBP bu amaçla, Türkiye’de protein alımı ve eksikliği hakkındaki verilerin eksikliğinden hareketle, güncel bilgiler sağlama ve bu doğrultuda projenin gelecek dönem adımlarının belirlenmesi amacıyla sosyal faydası yüksek bir kamuoyu araştırması başlattı. Era Research & Consultancy araştırma şirketi tarafından yürütülen çalışmayla ’Türkiye’nin protein haritası’ çıkarılacak.

MAYISTA AÇIKLANACAK: Diyet uzmanı Dilara Koçak’ın belirlediği sorularla Türkiye’nin protein haritasını çıkarmaya dönük araştırma kapsamında halkın proteinli gıdalar tüketim alışkanlıkları ve hayvansal proteinin insan sağlığı üzerindeki önemine ilişkin farkındalığı inceleniyor. Araştırmayla ebeveynlerin protein konusundaki bilinç düzeyini ve çocuklarını besleme alışkanlıklarını ölçümleyecek, kamunun gündemine bilimsel veriler sunulacak. Proje hakkında bilgi veren Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu Başkanı ve aynı zamanda Pak Piliç Mudurnu Genel Müdürü Zuhal Daştan, mayıs sonunda araştırma sonuçlarının açıklanmasının ve yeni uygulama adımlarının belirlenmesiyle birlikte, Türkiye’nin dört bir yanında Uzman Diyetisyen Dilara Koçak tarafından ’Çocuğunuz sağlıklı besleniyor mu?’ konulu ücretsiz eğitim seminerleri düzenleneceğini söyledi.

HAYVANSAL PROTEIN ARTMALI: Daştan ayrıca, "Daha sağlıklı nesiller için çocuklarımızın sağlıklı büyüme ve gelişmesinde son derece önemli rol oynayan ancak ülkemizde çok düşük olan hayvansal protein tüketiminin artmasını hedefleyen STBP, ’Sağlıklı Büyüyen Türkiye için Daha Çok Protein’ adlı uzun soluklu bir sosyal sorumluluk projesi başlatıyor. Amacımız daha çok beyaz et satmak değil. Fakat çocuklarımız daha çok protein almalı daha çok et yemeli" diye konuştu.

400 BİN HANE: "Bir toplumun ulusal beslenme plan ve politikalarının oluşturulabilmesi için o ülkeye ilişkin beslenme ve sağlık verilerinin bulunması gereklidir" diyen Diyet Uzmanı Dilara Koçak ise şu bilgileri verdi: "Türkiye’de son 27 yılda sağlık ve son 17 yılda beslenme koşullarındaki değişmeler saptanamadı. Beslenme, Sağlık ve Gıda Tüketimi Araştırması verileri doğrultusunda değişik yaş, cinsiyet, fizyolojik durum, fiziksel aktivite düzeyinde sağlık ve hastalık durumlarında yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak gıda ve beslenme rehberlerinin hazırlanması gerekiyor." STBP Yürütme Kurulu Üyesi ve Şen Piliç Genel Müdürü İpek Üstündağ ise eğitim ve bilgilendirme çalışmalarıyla, yıl sonuna kadar 400 bin haneye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Tahıl toplumu Türkiye’de et tüketimi sadece yüzde 3

TÜRKİYE’nin beslenme alışkanlığını gösteren ciddi bir çalışmanın olmadığını söyleyen Diyet Uzmanı Dilara Koçak, 2001 yılında hazırlanan DPT Ulusal Gıda ve Beslenme Stratejisi Çalışma Grubu Raporu’na göre, Türkiye’nin tahıla dayalı beslendiğini söyledi. Koçak şöyle devam etti: "Tahıl grubu tüketimini sebze tüketimi takip ediyor. Et ve et ürünleri protein açısından çok önemli gıda maddeleri olmasına rağmen Türkiye genelinde tüketim oranı sadece yüzde 3. Günlük enerjinin ortalama yüzde 44’ü sadece ekmekten, yüzde 14’ü diğer tahıl ürünlerinden sağlanıyor. Yıllara göre besin tüketim eğilimi incelendiğinde ekmek, süt-yoğurt, et ve et ürünleri, taze sebze ve meyve tüketiminin azaldığı; kuru baklagiller, yumurta ve şeker tüketiminin ise arttığı gözleniyor. Genelde toplam yağ tüketim miktarında önemli farklılık yok. Bitkisel sıvı yağ tüketim miktarı katı yağa oranla artıyor. Bitkisel protein tüketim oranı yüksek, hayvansal protein kullanım oranı düşük olan Türkiye için tavuk, önemli bir protein kaynağı."

Teknoloji ucuzlayacak ama gıda pahalı olacak

STBP Yürütme Kurulu Üyesi ve Şen Piliç Genel Müdürü İpek Üstündağ, değişen dünyada teknolojinin giderek ucuzladığını belirterek "Daha ucuza otomobil, laptop almak mümkün ama gıda ürünleri, hem kuraklık hem de Çin ve Hindistan gibi ülkelerde tüketimin artmasıyla giderek daha pahalı hale geliyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!