Türkiye’nin ilk ultra maratonu Likya Yolu’nda

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin ilk ultra maratonu Likya Yolu’nda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2010 00:00

Güç, strateji ve dayanıklılık gerektiren ultra maraton rotalarına Türkiye’deki Likya Yolu da eklendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi olarak desteklediği, Argos Kültür Sanat’ın düzenlediği Likya Yolu Maratonu 9-17 Ekim tarihleri arasında koşulacak

Gobi, Atakama, Sahara ve Antarktika’daki Son Çöl yani buzullarda yapılan maratonlar dünyada büyük bir ilgiyle izleniyor. Her yıl, lisanslı lisanssız yaklaşık 70 bin kişi bu maratonlarda ter döküyor. Sıkı bir disiplinle hazırlanılan ve düzenli antrenman gerektiren bu yarışlara katılmak herkesin harcı değil. Çünkü aşmanız gereken yerler, toprak araziler, iğne çamlarıyla kayganlaşan dağ yolları, çöller, göller ve hatta dağlar... Kolay değil, standart maratonlar 42 kilometreyken, ultra maraton diye nitelendirilen bu yarışlar genelde 200 kilometrenin üzerinde.
Fas’ta koşulan altı günlük Marathon Des Sables, Yunanistan’daki 36 saatlik Spartathlon bir yarışçının ulaşabileceği en üst nokta. Kilometrelerce yolu sırtlarında çantayla çöl kumları üstünde koşan yabancı maratoncular bu zorlu serüveni artık Likya Yolu’nda da sürdürecekler. Akut’un da parkurlarda lojistik ve operasyonel destek amaçlı bulunacağı ve gerekirse arama kurtarmaya katılacağı maraton, 800 metrelik dağlarla deniz seviyesi arasındaki iniş çıkışlı kaygan, kumsal, toprak, taşlık ve kayalık patikalar ve ormanlık arazilerde gerçekleşecek. Birçok kez çöl yarışlarına katılan Prof. Dr. Taner Damcı’nın danışmanlığını üstlendiği maraton, yarışçılara Patara kumsalı boyunca koşma imkanı da sağlayacak.

TÜRKLER İÇİN KATILIM 500 EURO

Standart ultra maratonların giriş ücreti 2 bin 500 Euro civarında olurken Likya Yolu Maratonu bu yıl ilk defa düzenleneceği göz önüne alınarak, yurtdışından da talep görmesi için fiyatlarını makul tuttu. Yabancı katılımcılardan 1200 Euro, yerel sporculardan 500 Euro alınacak. 9-17 Ekim arasında gerçekleştirilecek yarışta ilk iki gün kayıt ve konaklamayla geçerken rota bilgilerinin detayları da verilecek.
11 Ekim’de başlayacak yarış ise 16 Ekim’de son bulacak. 240 kilometreye yakın bir mesafe koşulacak maraton için hedeflenen asıl amaç, her yıl gerçekleşen geleneksel bir yarışa dönüşmesi.

BİR DE DİYABETLİ KOŞACAK

Türkçe, İngilizce ve Fransızca hazırlanan www.lym-ultra.com sitesinde yarışmaya katılmayı düşünenler için gerekli tüm bilgiler mevcut. Sitede, yarışlara hazırlanırken takip edilecek yollar, alınması gereken besinler ve karbonhidrat oranları, antrenman yapılacak parkurun özellikleri, yarış öncesi alışılması gereken koşullar ve yarışta hangi tip ayakkabı giymeniz gerektiği gibi hayati bilgileri yer alıyor. Yarış için gönüllü olup çalışmak isteyenler de internet sitesine başvurabiliyor. Aynı şekilde info@lym-ultra.com adresine mail atıp yarış danışmanı Prof. Dr. Taner Damcı’ya egzersiz çalışma detayları, sağlık durumu ve beslenme ile ilgili sorular da sorulabiliyor. Likya Yolu Maraton’una katılmak için EKG sonuçları ve sağlık raporu yeterli. Bu yıl ilk defa yapılacak yarışa Danimarkalı bir diyabet hastası da katılacak. Yarışın ana destekçisi de olan Novo Nordisk firmasının getireceği Danimarkalı maratoncu sayesinde diyabetlilerin de böyle zorlu koşullarda koşabilecekleri gösterilmiş olacak.

MARATONCUNUN ÇANTASI

Yarışa akıtlırken yanınızda fazlaca çorap, antrenman yaptığınız ayakkabının yenisi (tercihen koşu veya trekking ayakkabısı), batonlar, şapka, bandana, güneş gözlüğü, güneş kremleri, mat, uyku tulumu, GPS, pusula, mayo ve çantanızda acil durumlarda bulundurmanız için yiyecek buludurmak gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!