Türkiye’nin en iyi ÅŸarküterileri

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin en iyi şarküterileri
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 19, 2003 00:00

Åžarküteri, Fransızca ‘‘charcuterie’’den dilimize yerleÅŸti. Fransızlar daha çok salam, sucuk gibi et ürünleri için kullanırken bizde, kahvaltılıkları ve mezeleri de kapsayarak geniÅŸledi. Bunları satan dükkanlara da ÅŸarküteri deniyor. Sinekli Bakkal günlerini iyi bilen bir milletin ÅŸarküteride Fransızları sollamaları beklenmese de, bu alanda kendimizi aÅŸalı epey oluyor. Bir ÅŸarküteriden içeri adım attığınızda pastırmalar, sucuklar, enva-i çeÅŸit salam ve peynirler, zeytinler, havyarlar, mezeler insanın karnından ziyade gözünü doyuruyor. Türkiye'nin en iyi ÅŸarküterilerini gurmelere ve ağız tatları tartışılmaz isimlere sorduk. Onların tercihleri Türkiye'nin en iyi ÅŸarküterilerini ortaya çıkardı. ŞÜTTERaÄŸbet çemensiz pastırmaya1918'de Alman Schutte'nin adının Türkçe okunuÅŸuyla açtığı ÅŸarküteri zincirinin mevcut en eski ÅŸubesi Balıkpazarı’nda, 25 yıldır hizmet veriyor. Gayrettepe, Yeniköy, Etiler, TeÅŸvikiye, Caddebostan, Ä°zmir ve Bodrum'da Şütte ürünleri satan yerler var. Parmesanlı, karabiberli ve sade Şütte Ä°talyan salamı ve domuz ürünleri çok raÄŸbet görüyor. Yabancı müşteriler domuz ürünleri satışını artırıyor. Hindi çeÅŸitleri ayrı bir reyon. Dana salam, jambon, dana rozbif, somon, balık, lakerda, havyar ve ÅŸarap çeÅŸitleri de var. Yerli ve yabancı 25 çeÅŸit peynir satılıyor. Hepsi kendi imalatları olan amerikan salatası, dolmalar, tarama, ezme ve kadın budu köfte gibi mezeler var. Pastırmayı sevip de kokmak istemeyenler için çemensiz pastırma yapmışlar. Havada kurutulmuÅŸ sığır eti Şütte grizon ise spesiyallerinden. Sosislerin kilosu 10-15 milyon, peynirlerin kilosu 9-15 milyon, salamların ise 15-60 milyon lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Müdavimleri arasında Ali PoyrazoÄŸlu ve Ferhan Åžensoy var. Pazar hariç her gün 09.00-20.00 arası açık. Dudu Odalar Sok. No. 21 Balıkpazarı, BeyoÄŸlu Ä°stanbul. Tel: 0212 244 07 54SARAYLAR ÅžARKÃœTERÄ°73 yıllık dükkan1930'da Karaköy'de kurudu, sonra Balıkpazarı’na taşındı, ÅŸarküteride 15 çeÅŸit yerli ve yabancı peynir var. Sucuk ve pastırmalar Kayseri ve Afyon'dan. 5 çeÅŸit zeytin içinde en ilgi göreni Ayvalık'tan gelen kırma yeÅŸil zeytin. Beyaz peynirin kilosu 9 milyon 500 bin, eski kaÅŸar 16 milyon 500 bin, pastırma ise 35 milyon lira. Ä°stanbul'da yaÅŸayıp Yunanistan'a göçenlerle Ä°srailli müşteriler çoÄŸunlukta. Pazar hariç her gün 07.30-20.00 arası açık. Balıkpazarı, BeyoÄŸlu, Ä°stanbul. Tel: 0212 244 34 94SANTRAL ÅžARKÃœTERÄ°Fondü peyniri bile var50 yıldır Bebek'te. 50-60 çeÅŸit yerli ve ithal peynir çeÅŸidi satıyor. Fondü peyniri de var. Ä°talyan salamları, brezulla, mortizella, proşütto, sosis, salam, sucuk çeÅŸitleri mevcut. Sucuklar Afyon Ä°pek ve Ä°kbal. Müşteriler artık beyaz eti tercih ettikleri için hindi reyonları da var. Keçi peyniri kilosu 65, bri 60, parmesan 60, emantel 40 ve Ä°sviçre gravyeri ise 75 milyon liradan satılıyor. Parmesanlı, biberli ve sade Ä°talyan salamlarının kilosu 65, proşütto 95, brezulla ise 85 milyon lira. Sahibi Halim TaÅŸtan. Müdavimleri Erdal Ä°nönü, Levent Kırca, Beyazıt Öztürk ve Mehmet Barlas. Her gün 08.00-21.30 arası açık. Bebek, Ä°stanbul. Tel: 0 212 263 63 52NAMLI ÅžARKÃœTERÄ°Sadık müşteri Ä°srailliler 70 yıldan beri Eminönü'nde hizmet veren ÅŸarküteriyi 3. kuÅŸak Esen Mepa, Engin Mepa ve Emel Kurt iÅŸletiyor. Salam, sosis, sucuk, dana bacon, kurutulmuÅŸ et ve diÄŸer pek çok et ürünlerinin tamamını kendileri üretiyorlar. Sabahları unlu mamuller, öğlenleri ise 30 çeÅŸit sıcak ve soÄŸuk meze satışa sunuluyor. Kars gravyerinde, zeytinde ve pastırmada iddialılar. Beyaz peynir 5-11 milyon lira, kaÅŸar peynir ise 8-19 milyon. En sadık müşterileri, turist olarak Ä°stanbul'a gelip pastırma, sucuk ve peynirlerine bayılan Ä°srailliler. Almanya, Avusturya, Fransa ve Ä°srail'e vakumlu paketlerle ürünlerini gönderiyorlar. Pazar hariç her gün 6.30-20.30 saatleri arası açık. Eminönü, Ä°stanbul. Tel: 0212 511 63 93 ANTRE GOURMET35 çeÅŸit Türk peyniriÜç yıl önce açıldı. Sahipleri Berrin Bal Onur ve NeÅŸe Biber. 35 çeÅŸit yerli peynirle iddialılar. Ä°sli çerkez peyniri, Çorum, sepet peyniri Edremit, mihaliç peyniri Bursa, tel peyniri ve civil peyniri Erzurum, kesme, sıkma çörek otlu çömlek ve sürk peyniri Antakya, keçi peynirleri ise Kaz DaÄŸları'ndan geliyor. Kekik salatası, tofu çeÅŸitleri, deniz teresi turÅŸusu, Antakya nar ekÅŸisi gibi özel ürünler de satılıyor. Müdavimleri arasında Berna Yılmaz, Fikret KuÅŸkan, Orhan Pamuk, Deniz Türkali ve Sinan Çetin var. Her gün 09.00-21.00 arası açık. Cihangir, Ä°stanbul. Tel: 0212 292 89 72TUÅžBATopiÄŸi ile meÅŸhur1968'den beri Pangaltı'da. Sirkeci'de ÅŸubesi var. Ermeni mezesi topikleri ile meÅŸhurlar. Zaten en iddialı oldukları konu mezeler. Çerkez tavuÄŸu, zeytinyaÄŸlı dolmalar, ıspanak ezmesi, muhammara, haydari, tarama, midye ve sırrını kimseye vermedikleri patlıcan salataları var. Bunların hepsi TuÅŸba'nın sahipleri Tuncay, Selahattin ve Tuncer Baykal'ın elinden çıkıyor. Tuncay Baykal'ın söylediÄŸine göre, onları ayakta tutan; beyaz peynir, kaÅŸar ve zeytin. Bohça ÅŸeklindeki 200 gramlık topik 2 milyon lira. Özel yapılmış lakerda, palamut füme, çiroz salatası ve sardalya da var. Müdavimleri Bülent Ersoy, Mehmet Ali Erbil ve Seda Sayan. Her gün 6.30-22.00 arası açık. Pangaltı, Ä°stanbul. Tel: 0212 247 13 42ÇERKEZKÖY GIDAHavyarı Ä°ran’dan balık yumurtası Adana’dan1957'de Adapazarı’nda kuruldu. Ankara'da ÅŸarküteriler çoÄŸalmadan önce cumhurbaÅŸkanlığının tüm ihtiyaçlarını onlar karşılarmış. Ä°ran'dan getirdikleri siyah havyar ve Adana'dan getirdikleri balık yumurtasının müşterisi her zaman var. 20 çeÅŸit soÄŸuk meze satıyor. SoÄŸuk et çeÅŸitlerinin tamamını özel yaptırıyorlar. Beyaz peynir 8-10, eski kaÅŸar 18-20 milyon lira arasında satılıyor. Balık yumurtasının kilosu 150 milyon. Pazar hariç her gün 07.30-19.30 arası açık. Karaköy, Ä°stanbul. Tel: 0212 251 19 33MERKEZ ÅžARKÃœTERÄ°Ä°nce ve tuzsuz yufkaları vazgeçilmez1966'da Ali Varışlı tarafından kurulan ÅŸarküteriyi ikinci kuÅŸak Ahmet Varışlı iÅŸletiyor. Beyaz peynirde iddialılar. KaÅŸar peyniri, zeytin ve soÄŸuk et çeÅŸitleri mevcut. Pastırmaları Kayseri'den. Emantel, gouda, biberli ve kimyonlu peynirler ve salamlar Fransa ve Hollanda'dan. Parmesan ise Ä°talya'dan. Müşterilerinin vazgeçmediÄŸi ürünleri ise kendi imalatları olan ince ve tuzsuz yufka. Kilosu 24 milyon lira olan karakovan balını Hakkári Åžemdinli'den getirtiyorlar. Beyaz peynir 9.5, siyah zeytin 7.5, eski kaÅŸar 18 milyon lira. Müdavimleri Fatih Terim, Ä°brahim Tatlıses ve Müjde Ar. Her gün 07.30-24.00 arası açık. Levent, Ä°stanbul. Tel: 0 (212) 268 40 49 SULTAN MARKET25 yıldır aynı çizgideUzakdoÄŸu baharatlarından Ä°talyan peynirlerine, Amerikan soslarına, domuz etine kadar birçok kiÅŸinin arayıp da bulamadığı ürünleri satıyorlar. 25 yıl önce Mehmet Köprülü'nün açtığı marketi, 6 yıl önce DoÄŸan Uraz almış. Uraz, marketin çizgisinden hiç taviz verilmeden devam ettiÄŸini ve Türkiye'de hiçbir yerde bulunmayan ürünlerin yer aldığını söylüyor. ÇoÄŸunlukla bürokratlar, siyasiler ve iÅŸadamları müdavim. Marketi görmeden, ÅŸoförüyle alışveriÅŸ yapanlar var. Ankara. Tel: 0312 427 62 14.ÇERKEZKÖY ÅžARKÃœTERÄ°Ä°talyanlar müdavimiErol-Ertan Tansu kardeÅŸlerin sahip olduÄŸu market 1960'tan beri Ä°zmirlilere hizmet veriyor. KuruluÅŸundan 18 yıl sonra Kordonboyu'ndan 1379 sokaÄŸa taşındı. Eve servis var. Ä°zmir BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Ahmet PiriÅŸtina, Ege Bölge Sanayi Odası Meclis BaÅŸkanı Kemal ÇolakoÄŸlu, Ä°zmir Ticaret Odası BaÅŸkanı Ekrem DemirtaÅŸ'ın yanı sıra Ä°zmir'de yaÅŸayan yabancılar özellikle de Ä°talyanlar müdavim. Ä°talyan peynir, jambon çeÅŸitleri, lakerda, tuzlama balık en çok tercih edilenlerden. Yaz aylarında ÇeÅŸme Alaçatı'da ÅŸube açıyorlar. Pazar hariç her gün 08.00-20.00 arası açık. Alsancak, Ä°zmir. Telefon: 0-232-421 38 62.DAMAK ZEVKÄ° TARTIÅžILMAZ Ä°SÄ°MLER VE GURMELERDEN OLUÅžAN BÃœYÃœK JÃœRÄ° SEÇTÄ°Yazar, eleÅŸtirmenDoÄŸan HızlanGastronomZeynep KazanGezgin, gurmeMehmet YaÅŸinYemek kültürü yazarı, gurmeTuÄŸrul ÅžavkayÄ°zmirli gurmeAhmet GüzelyaÄŸdökenAnkaralı gurmeOÄŸul TürkkanYemek yazarı, gurmeEngin AkınYemek programı yapımcısıHülya EkÅŸigilYemek yazarı, gurmeGüngör UrasMimar, gurmeAli Esad GökselÂ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!