Türkiye’nin en iyi 10 müzik marketi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin en iyi 10 müzik marketi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2004 00:44

Bu hafta büyük jürimize Türkiye’nin en iyi müzik marketlerini sorduk. Müzik market kavramı bizim için yeni sayılabilir. Özellikle müzik albümleri üzerine yoğunlaşmış, bu konuda müşterisine geniş hizmet olanakları sunan, arşivinde binlerle ifade edilen sayıda farklı albüm bulunduran mağazalara verilen ad bu.

En iyi 10 listemizde geniş bir yelpazede ürün satan mağazalar olduğu kadar, belirli bir alanda uzmanlaşmış, başka hiçbir yerde bulunmayacak albümleri satan, hatta plak koleksiyonu bulunan adresler de var. Bir de jüri üyeleri tarafından önerilen fakat mağaza olmadığı için listeye alamadığımız amazon.com, akustamusic.com gibi internet üzerinden albüm ısmarlanabilen alışveriş siteleri bulunuyor. Çünkü müzik meraklıları mağaza turlamak kadar internette sörf yapmayı da seviyor. Ancak bizim bu haftaki konumuz, müzik marketleriydi. Hangi müzik markette 80 bin albüm bulunuyor, hangisinin 600 parçalık plak koleksiyonu var, ünlüler hangi müzik marketi tercih ediyor, en geniş caz arşivi kime ait öğrenmek istiyorsanız, işte Türkiye’nin en iyi 10 müzik marketi.

EN İYİ 10

1. Lale Plak - İSTANBUL
2. Dost - ANKARA
3. Zihni - İSTANBUL
4. Beyoğlu D&R - İSTANBUL
5. Megavizyon - İSTANBUL
6. Akmerkez Uzelli - İSTANBUL
7. Kipa Uzelli- İZMİR
8. Diapason - ANKARA
9. Ada Müzik - İZMİR
10. Room Recordings - İSTANBUL


LALE PLAK

Popüler müzik albümü satılmıyor

Bu sene 50’nci yılını kutlayan Lale Plak’ın sahibi Hakan Atala. 40 metrekarelik dükkan, Klasik Batı Müziği, caz ve dünya müziği arşivinde iddialı. Toplam 10 bin tane CD bulunan Lale’nin şubesi yok. Caz festivaline gelen müzisyenlerin imzalı CD’lerini bulabilirsiniz. Popüler müzik albümü satılmıyor. Aradığınız özel bir albüm varsa çalışanlar sizin için buluyorlar. Eğer bulunamazsa nedeni açıklanıyor ve mutlaka başka bir albüm için tavsiyede bulunuyorlar. Ünlü müdavimleri arasına Murat Belge, Toktamış Ateş, Mehmet Ali Alabora ve Sanem Çelik var. Mağazada çeşitli sanatçıların konser DVD’leri de satılıyor. Lale Plak pazar hariç her gün 09.00-19.30 arası açık. Pazar günleri ise 11.30-19.00 arası hizmet veriyor. Tünel Meydanı, İstanbul. Tel: (212)293 77 39.

DOST KİTABEVİ

Opera arşivinde iddialı

Dost Kitabevi bir ay önce Karanfil Sokak’ta açtığı mağazasını sadece müziğe ayırmış.Kitabevinin Ankara’da altı şubesi var. Karanfil Sokak’taki mağaza, 12 bin CD’lik arşivi ile zincirin bu konudaki merkezi. Türkiye’ye giren bütün CD’lerin alımı yapılan mağazaya on yıl içinde giren ve satışı yapılan farklı CD sayısı 60 bin. Özellikle klasik müzik ve opera arşivleri iddialı. Bütün satış elemanları müzik konusunda iyi bir bilgi birikimine sahip. Mağazaya iki dinleme istasyonu kuruluyor. Bu istasyonlar sayesinde arşivde bulunan bütün CD’leri sample’lar halinde dinleyebilmek mümkün olacak. Müzik markette yer alan alt başlıklar klasik, caz, folklorik, soundtrack, new age, Türkçe pop, rock ve soul. Hafta içi 09.15- 21.45, pazar günleri 12.00-19.00 arası açık. Karanfil Sokak, Ankara. Tel: (312) 417 77 95.

ZİHNİ MÜZİK

Plak arşivi de var

Zihni Müzik, 10 senedir Kadıköy Akmar Pasajı’nda hizmet veriyor. Dünya müziği, metal, alternatif ve caz gibi 10 çeşit müzik tarzına sahip 10 bin adetlik bir arşive sahipler. En iddialı oldukları tarz ise 4 bin 500 tanelik arşivleriyle caz. Müşterilerine aradıklarını bulmaları için tavsiyelerde bulunuyorlar. Mağaza, aralık ayından itibaren Türkiye’de olmayan ithal yayınlara da yer vermeye başlayacak. 30 metrekarelik dükkanın 600 parçalık plak arşivi de bulunuyor. Müdavimleri arasında Nil Karaibrahimgil, Özlem Tekin gibi isimler var. Her gün 11.00-20.00 arasında açık. Akmar Pasajı, Kadıköy, İstanbul. Tel: (212) 349 22 68.

BEYOĞLU D&R

En yeni müzik market

Dört katlı ve 734 metrekare üzerine kurulu. Ağustos 2004’te açıldı. D&R’ın Türkiye genelinde 34 mağazası bulunuyor. Müzik bölümü 11 ana başlık altında toplanıyor: Türkçe pop rock, yabancı pop rock, dünya müziği, caz, klasik, new age, film müziği, elektronika, complation, Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği. Caz, klasik, dünya müziği ve elekronika alanlarında iddialılar. Yaklaşık 10 bin farklı albüm bulunuyor. Müşteri aradığı ürünü bulamadığı takdirde ‘Özel Müşteri Siparişi’ hizmeti uygulanarak, ürün teslimatı yapılıyor. Ünlü müdavimleri arasında Fatih Akın, Murathan Mungan, Doğan Hızlan, Sanem Çelik ve Arzu Yanardağ var. Cuma ve cumartesi günleri 10.00-24.00, diğer günler 10.00-23.00 arasında açık. Personel yeterli derecede müzik bilgisine sahip. İstiklal Caddesi, Beyoğlu, İstanbul. Tel: (212) 244 53 74.

BEYOĞLU MEGAVİZYON

Personel seminerle eğitiliyor

Altı şubeli bir zincirin ilk halkası olan Beyoğlu Megavizyon sadece müzikle sınırlı kalan bir mağaza değil. Kitap, dergi, DVD, VCD, multimedia ve elektronik ürünleri bulabilirsiniz. 12 bin çeşit CD var. Müzik reyonu yabancı pop&rock, Türkçe pop&rock, new age, soundtrack, caz, klasik müzik, arabesk-fantezi ve Türk halk müziği alt dallarına ayrılmış. Satış elemanları seminerlerle eğitiliyor. Mağazanın sahibi Mete Sayıcı. Carousel, Tepe Nautilius, Antalya Havalimanı Dış Hatlar ve Bağdat Caddesi’nde şubeleri var. Megavizyon 10.00 -23.00 saatleri arası açık. İlk mağaza olan Beyoğlu 1995’te kapılarını açmış. Atilla Dorsay, Kerem Görsev, Mesut Yılmaz, Ata Demirer, Nev, Özkan Uğur, Ayşegül Aldinç mekanın ünlü müdavimleri. İstiklal Caddesi, Beyoğlu, İstanbul. Tel: (212) 293 07 59.

AKMERKEZ UZELLİ

Ünlülerin gittiği adres

Türkiye genelinde sekiz mağazası olan Uzelli’nin Akmerkez şubesi 12 yıl önce açıldı. Pop, rock, metal, blues, chill out, new age, klasik, opera, film müzikleri gibi 26 başlık altında 80 bin albüm bulmak mümkün. Ağırlık verdikleri bir müzik türü yok. Türkiye’de yayınlanmış tüm albümleri bulundurmaya çalışıyorlar. Müşteri talep ederse siparişle albüm getiriyorlar. Bulunamıyorsa nedeni izah ediliyor. Mağazanın büyüklüğü 170 metrekare. Sezen Aksu, Sertab Erener, Ajda Pekkan, Ege, Kenan Onuk, Okan Bayülgen, Dilek Sabancı, Cem Yılmaz, Candan Erçetin ünlü müdavimleri arasında. Müzisyenler yeni çıkan albümlerinin satıp satmadığını kontrol etmek için özellikle buraya uğruyor. Her gün 10.00-22.00 arası açık. Akmerkez, Etiler, İstanbul. Tel: (212) 282 05 82-83.

KİPA UZELLİ

Satın almadan önce dinleyin

35 yıldır müzik sektöründe üretici, distribütör, prodüktör ve dağıtıcı olarak hizmet veren Uzelli, 1994 yılından bu yana perakendeci olarak da sektörde yer alıyor. Akmerkez, Armada ve İzmir Kipa Çiğli alışveriş merkezlerindeki mağazalarında yalnızca müzik ve film ürünleri satılıyor. Çiğli Kipa mağazası 100 metrekare. En eskisi 25 yıllık olan dört kişilik personel müzik konusunda tecrübeli. Müşteriye tavsiyelerde bulunuyorlar. Siparişle ürün getiriyorlar. Pop, rock ve caz arşivi daha geniş. Her gün 10.00-22.00 arası açık. Müşteri bir albümü satın almadan önce dinleyebiliyor. Çiğli Kipa Alışveriş Merkezi İzmir. Tel: (232) 386 49 34.

DİAPASON

Yardım amaçlı kuruldu

Diapason, Sevda-Cenap And Vakfı tarafından, vakfa gelir getirmek amacıyla kuruldu. Satışlardan elde edilen gelir sosyal yardım için kullanılıyor. 2000 yılında açıldı. İki katlı Diapason’un alt katı müzik, üst katı ise kitap departmanı. Toplam 250 metrekarelik bir alanda yer alıyor. Müzik reyonunda ağırlıklı olarak klasik ve caz albümlerine yer veriliyor. Nedenini, popüler albümlere ulaşmak kolay, klasik ve caz albümleri zor bulunuyor diye açıklıyorlar. Yeni çıkan bütün albümler var. 25 bin müzik albümü, 30 bin çeşit kitap bulunuyor. İstenilen albüm veya kitap siparişle getirtiliyor. Yakında internet üzerinden satışlar da gerçekleşecek. Çoksesli müziğe verdiği destek ile adını duyuran Sevda-Cenap And Vakfı’nın yayınları da sadece burada bulunuyor. Tunalı Hilmi Caddesi, Ankara. Tel: (312) 426 26 96.

ADA MÜZİK

Gençlerin akınına uğruyor

İzmir Karşıyaka’da üç yıla yakın süredir hizmet veren Ada Müzik’in sahipleri Bülent Fortay ve Gül Yalçın. Nisan 2002’den beri hizmet veriyor. Haftanın her günü 10.00-23.00 arası açık. Mağaza iki katlı, 800 metrekare. Gençlerin özellikle hafta sonu akınına uğruyor. Albümler 17 başlık altında satılıyor. 16 bin civarında farklı albüm bulabilirsiniz. Caz, new age ve klasik albümlerde iddialılar. Kurtalan Ekspres’ten Ömür Gidel ünlü müdavimlerinden biri. Sekiz personel görev yapıyor. CD, kaset, VCD, DVD, yerli yabancı kitap, oyun, aksesuvar, hediyelik eşya gibi ürünler mevcut. En fazla Türkçe Pop, yabancı etnik müzik CD’leri satılıyor. İskele Kültür Merkezi, Karşıyaka İzmir. Tel: (232) 369 25 98.

ROOM RECORDINGS

En nadide albümleri bulabilirsiniz

Taksim’de yedi ay önce açılan Room Recordings’in sahibi Rashit Grubu’ndan hatırlayacağınız Orkun Tunç ve kardeşi Mustafa Tunç. Mağaza elektronik müzikten punk’a, hard-core’dan 80’lerin pop albümlerine kadar her tarzı barındırıyor. 12 metrekarelik mağazada 500 taneye yakın CD bulunuyor. Jüri üyemiz Naim Dilmener, ‘Bırakın İstanbul’da New York ya da benzeri bir yerde bile yan yana zor gelebilecek CD, DVD ve plaklar bulunuyor. Hem Cure, hem 80’ler disco, hem standart hem de koleksiyonluk baskılar; hem yeni hem de çoktan ‘tarih’ olmuş nüshalar var’ diyor. Şubesi olmayan Room Recordings’te Heller marka uçak ve gemi maketleri ile yabancı dergiler de satılıyor. Sıraselviler Caddesi, Taksim, İstanbul. Tel: (212) 249 03 06.

Müzisyenler, DJ, müzik yazarları ve koleksiyon sahibi müzikseverlerden oluşan büyük jüri seçti

Can Utkan - Ünlü DJYakuza

Demir Demirkan - Rock’çı müzisyen

Hasan Saltık - Müzik prodüktörü

Tolga Akyıldız - Müzik yazarı

Ergin Celasin - Emekli Org. Eski Hava K. Komutanı, Ankaralı müziksever

Naim Dilmener - Müzik yazarı

Ömer Alkan - İzmirli müziksever ve kulüp sahibi

Kerem Görsev - Ünlü cazcı

Harun Tekin - Mor ve Ötesi Grubu’nun üyesi

Özhan Atalay - Hi-Fi Kulübü Başkanı, müziksever
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!