Türkiye değil ama dünya bizimle ilgilendi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye değil ama dünya bizimle ilgilendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2010 00:00

Uluslararası Züccaciye, Ev Dekorasyonu ve Hediyelik Eşya Fuarı Ambiente, 12-16 Şubat arasında, Almanya Frankfurt’ta yapıldı. 93 ülkeden 4 bin 500 firmanın katıldığı fuar, 133 bin ziyaretçi ağırladı. Ambiente’de, Türkiye’den de yüzden fazla firma vardı. Katılımcı sayısı bakımından, yüzde 37 artış ile Türkiye, en hızlı yükseliş kaydeden ülkelerden biriydi.

Yeni fikirleri temsil eden gençler de oradaydı. İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri’nin (İMMİB) geçen yıl düzenlediği yarışmada birinci gelen dört tasarımcı Tolga Çağlar, Semiha Kan, Özkan Koral ve Umut Demirel işlerini gençlere ayrılan bölüm “Talents”ta sergilemeye hak kazandı.

Tolga Çağlar (24)
MESAJLI PASTALAR


Kayserili Tolga Çağlar, kumandalı otomobillerin içindeki ledleri ve motorları söküp yeni bir şeyler yaparak büyüdü. Bugün yaptığı da pek farklı bir şey değil. Ancak bu kez insanların ihtiyaçlarına yenilikçi, fonksiyonel ve estetik çözümler üretmeye çalışıyor. Eğitimini ODTÜ’de aldı ve okulu Yüksek Şeref Öğrencisi olarak birincilikle bitirdi. Son tasarladığı ürünlerden “Cake’m” ile İMMİB’in yarışmasına katılıp birinci seçildi ve işini fuarda sergilemeye hak kazandı.
Cake’m, silikon bir kek kalıbı. Bir gövde ve harici satılan harf, rakam ve şekil setlerinden oluşuyor. Yaptığınız kek ve pastaların etrafına istediğiniz ismi, yaşı ya da şekli yapabiliyorsunuz. Yani özel günler için, özel bir kek hazırlamış oluyorsunuz. Tolga Çağlar, “İnsanların gülmelerini ve daha mutlu olmasını sağlayacak” diyor.
Cake’m, fuarda Çağlar’ın beklediğinden daha fazla ilgi gördü. Ürünü pazarlamak için dağıtımcılarla iletişim kurmayı başarmış: “Türkiye’de üretilmesini ve bizim ihraç ettiğimiz bir ürün olmasını çok isterdim. Fakat şu an Amerikalı bir firma ile görüşüyorum ve çok üzgünüm ki Türkiye’de ithal bir ürün olarak satılacak.”

Umut Demirel (30)
DAHA AZ BULAŞIK İÇİN


İstanbullu Umut Demirel, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden mezun. Her tasarımında, varolan bir sorun üzerine yoğunlaşıp, kullanıcı için bunu nasıl daha pratik hale getirebileceğini düşünüyor. Ambiente’de sergilenen “Angle Plastik Ölçü Kabı” da böyle ortaya çıktı. Ürün, yemek yaparken kullanıcılara zaman ve kolaylık sağlayan pratik bir ölçü kabı. Kulbu, tabandaki hazneye girerek ürünle tam bir bütünlük oluşturuyor. Hareketli kulp sayesinde ürün iç içe geçerek alan kaybını önlüyor. Üç farklı ölçü kabı var. Bu kaplar işlevlerine göre renk kodlarıyla ve boyutlarıyla birbirlerinden ayrılmışlar. Kaşık ölçü kabı sarı, çay bardağı ölçü kabı yeşil, su bardağı ölçü kabı ise mavi. Ürün ABS plastikten enjeksiyon kalıplama yöntemi kullanılarak üretiliyor. Tek bir ürün kullanarak daha hızlı olmamızı sağlıyor ve daha az bulaşık çıkıyor.
Demirel’in Angel’ıyla Türkiye’den ilgilenen olmadı. Ama aralarında Japon, Alman, Hollanda, İtalya gibi birçok ülkenin bulunduğu firmalar ilgilendi.

Özkan Koral (29)
KENDİNİ SULAYAN ÇİÇEK


Adanalı Özkan Koral da ÖDTÜ mezunu. Fuarda sergilenmeye hak kazanan ürünü “Flowater”. “Eskiden tatile giderken annem çiçekleri susuz kalmasın diye leğen gibi büyük bir kaba su doldurup ona yerleştirirdi. Fakat bazen çiçekler aşırı sulanmadan ölmüş olurdu. Babamın yöntemi ise üstten serum şişesiyle damla damla su vermekti. Bunun da görüntüsü hoş değildi. Flowater iki çözüm arasında bir öneri sunuyor” diyor.
Flowater, kendiliğinden sulama özelliğine sahip tekerlekli bir saksı altlığı. Her yerde bulunabilen 1.5 litrelik su şişeleri doldurulup ürüne ters vaziyette monte ediliyor. Bir miktar su şişeden Flowater’ın ortasında bulunan hazneye doluyor ve su şişe ağzıyla eşit seviyeye gelince atmosfer basıncı sayesinde daha fazla boşalmıyor. Tıpkı kuş suluklarındaki gibi. Altında delik bulunan saksıya monte edilmiş akrilik bir fitil sayesinde toprak ihtiyacı kadar suyu emiyor ve yeterli neme ulaştığında duruyor. Özkan Koral’ın ürünü, fuar sayesinde pek çok ülkeden üretim teklifi aldı.

Semiha Kan (27)
SEHPANIZDA KAHVE PİŞİRİN

Mersinli Semiha Kan, İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nü bitirdi. İMMİB’in yarışmasına katıldığı ürünün adı “Motion”. Az yer kaplıyor ve çok işlevsel. Küçük mutfaklar için pratik bir çözüm. Üç farklı boyda pişirme yüzeyine sahip. Sade ve anlaşılır bir arayüzü var, bütün gösterge ve düğmeleri dokunmatik. Yakınında priz olan her yerde kullanılabilir. Semiha Kan, fuarda yerli ve yabancı pek çok firmadan üretim için teklif aldı. “Diğer ülkelerden katılan genç tasarımcıların ürünleri, son kullanıcıya sunulabilecek kadar gerçekti. Bizim tasarımlarımız daha çok fikir aşamasında ve üretim detayları çözülmemişti. Bunun bir sebebi ve maalesef acı olanı, ülkemizde genç tasarımcılara yeteri kadar serbest iş olanağı sağlanmaması. Çoğu, mezun olduktan sonra bir firmaya bağlı olarak çalışıyor”.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!