Türkçe’nin üç büyükleri

Güncelleme Tarihi:

Türkçe’nin üç büyükleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2011 00:00

Türkçe pop arasındaki rekabet yakın zamana kadar Harbiye’deki Piyasa ile Asmalı’daki Eelence arasındaydı. Fakat son dakika topa giren yeni ve iddialı bir aktör var: Talimhane’deki Banana. Üçünü kıyasladım, kararınızı kendiniz verin

İstanbul’da hemen hemen her yer boş ya da yarı dolu ama 90’lar Türkçe pop çalan mekanlar hafta içi bile full çekiyor.
Bu yüzden Etiler’den dışarı adımını atmayan törkiş pop starlar Beyoğlu’na inmeye başladı. Bülent Ersoy geliyor, Gökhan Özen gidiyor, Saba Tümer giriyor, Murat Dalkılıç çıkıyor. Buyursun gelsinler bence hiçbir sakıncası yok. Ben yanarım yanarım, Bülent Ersoy’un Eelence’ye bornozla gittiği gece orada olmadığıma yanarım. Düşünsenize, tıklım tıkış eğlenirken kafayı bir dönüyorsunuz: Bornozun içinde bir Bülent Ersoy! Güya duştan çıkıp gelmiş ama yüzünde o çok sevdiği panda makyajı, sırtında kırmızı kürk: “Meraba effendim, kudurun kudurun siz devam edin...”
Türkçe pop arasındaki rekabet yakın zamana kadar Harbiye’deki Piyasa ile Asmalı’daki Eelence arasındaydı. Fakat son dakika topa giren yeni bir aktör var ve hayli iddialı: Talimhane’deki Banana.
İlk ikisi hakkında daha önce yazmıştım. Banana’yı da baktım, üçünü kıyasladım. Kararınızı siz verin.

BU AKŞAM ELLER HAVAYA İÇİN İSTANBUL’DA NEREYE GİDİLİR

* EELENCE: En iyi müzik burada. Onlar 90’lar çaldıkça 30-40 yaş arası içkiye para harcayan kitle kendinden geçiyor. Giriş ücreti yok. Bir votka enerjiye 25 lira alıyorlar. Ama üç mekanın da en küçüğü, cehennemi bir sıkışıklık oluyor. Her üçü arasında arasında servisi en kötüsü burası. Gerçi benim için hava hoş, barmenler de garsonlar da el üstünde tutuyor. Ama işletmecizi Özgür Aras benim arkadaşım, e siz de yabancı sayılmazsınız, yeri gelmişken dostça bir uyarı yapalım: Müşteri bol olabilir ama dikkat! Garsonun kadın müşteriyle kavga etmesi, vestiyerin gece unutulan eşyalara sahip çıkmaması... Bunlar küstürücü şeyler... Asmalımescit; (534) 632 01 86.
* PİYASA: Üçünün arasında dans etmeye en uygun yer. İster yerde ister dev masasında. Müzikler Eelence kadar iyi olmasa da hiç fena değil. Neden bilmiyorum ama üç kulüp arasında en çok piyasa yapılan yerin Piyasa olduğu hissi var bende. Yalnız tuhaf bir fiyat uygulamaları var. Herkese kafadan 50 lira yazıyorlar. Sonra siz içtikte oradan düşüyorlar ya da üstüne ekliyorlar. galiba. Anlamadığım bir sistem, insanlar çok kızgındı bir biraya 50 lira alıyorlar diye. Harbiye; (212) 241 85 85.
* BANANA: İçlerinde fiyatları en makulu ve servisi en iyi olanı. Bir bira için 12 lira istiyorlar. Haftanın sadece iki günü açık olması ve gece 01.00’de dolması dezavantaj. Ama daha yeni sayılır, biraz süre vermek lazım. Boru dansı için ayrı bir platformu var. Ünlüler buraya çıkıp dans etmeye bayılıyor. www.facebook.com/clubbananaistanbul. Lamartin Caddesi Talimhane; (532) 262 16 71.

Komik bir soyadı ama yapacak bir şey yok
BANANA’NIN İŞLETMECİSİ DAVİD BANANA


Mekanın ismi soyadınızdan mı geliyor?
- Evet. İlgi çekici olabilir diye düşündüm. Avrupa’da da böyle çok kulüp var. 10 yıldır sanatçı menajerliği yapıyorum. Tanınan biriyim piyasada. Kulübün adı da duyana beni çağrıştırsın istedim.
/images/100/0x0/55ea3914f018fbb8f8725502


Banana’nın anlamı ne?
- Muz... Gerçi komik bir soyadı ama yapacak bir şey yok. Bizim aileden başka Banana soyadlı kimseyi de bulamadık. Amerika’da yaşlı bir adam varmış o da da ölmüş. Dünyada tekiz diye biliyorum. İspanyol asıllıyım, burada doğdum. Türk ve İspanyol kültürüyle yetiştim.

Ünlü PR’ı yapan Özgür Aras da Eelence by Özgür Aras diye bir yer açtı. Türkçe pop eğlencede menajer olmanın bir avantajı mı var?
- E tabii ben on yıldır bu işi yapıyorum. Şanslıyım ki, eski kuşağı da yeni kuşağı da tanıyorum. Dostlukların oluşuyor, o insan sana güveniyor. Kendini sevdirebiliyorsan her yerde seni takip ediyorlar. Hatırımı kırmazlar, mutlaka sahneye alırım. Albümlerini daha piyasaya çıkmadan ilk burada dinletirler. Bu gittiğim her yerde böyleydi. Patronlarla oturttuk, gidiyor bakalım...

MEKANIMI BİLEN BİLSİN BİLMEYEN DE BULMASIN

Kimler var bu eski-yeni kuşaklardan?

- Eski-yeni diye söylemek gerekirse... Mesela Ahu Tuğba da gelir buraya Kemal Doğulu da. Nuri Alço da var, 4 Yüz grubundan Onur da. Cenk Torun, Seyyal Taner, VJ Bülent, Nil Burak, Meral Conrad, Mahmut Hekimoğlu ilk aklıma gelenler... Paparazzi olmadan David Banana’nın evinde parti veriyor gibi insanlar. Çok mutlu ayrılıyor ve teşekkür ediyorlar. Ben de rica ediyorum, her ay bir gece içlerinden biri DJ’lik yapıyor.

Sadece Türkçe pop mu çalınıyor Banana’da?
- Arada yabancı pop da çalıyoruz ama yüzde 80 Türkçe diyelim. 90 ve 2000’lerin şarkıları, Bazen daha eski bazen de yeni albümler daha çıkmadan önce burada dinlenir... Drag Queen şovlarımız var. Simon Chalk çıkıyor.

Ne zaman açıldı?
- Bir ay oldu. Buranın konsepti ortamın sıcak olması. Samimi olsun diye küçük, 200 kişilik küçük bir yer yaptık. Açılışta 450 kişi geldi. Afiş yok, duyuru yok. Sadece benim telefonlarımla. Mekanımı bilen bilsin, bilmeyen de bulmasın.

GECE HAYATINDA MENAJER VE PR’CI DÖNEMİ

Türkçe pop çalan, eller havaya mekanlar arasında bir menajer-PR’cı rüzgarı var. Akıllıca değil mi? Menajerler ve PR’cılar zaten aynı anda bir sürü ünlüyle çalışıyor. Daha mekan açılır açılmaz da, bütün o isimler o kulübe gelmeye başlıyor. Onlar başkalarını tetikliyor. Peşinden ahali hücum ediyor. Kısa sürede hip mekan olup çıkıyorsunuz.
Mesela Eelence’nin sahibi Özgür Aras... Daha önce de yazmıştım, Bengü, Emel, Bedük ve Linet gibi isimlerle çalışıyor. Yanda okuyacağınız bir başka eller tavana mekanı Banana kulübün işletmecisi David Banana da bir ünlü menajeri. Kulübünü açalı bir ay olmasına rağmen aynı yöntemle bir ‘ünlü çekimi’ ortaya çıkardı.
David Banana soyadını mekan ismi yapmış. Dikkatimi çekti, Özgür Aras Eelence’nin girişine ‘Eelence by Özgür Aras’ tabelası asmış. Yani böyle bir markalaşma hali de var ‘pop kutür’ aleminde. İşletmeci olsam hemen bir ünlü menajerini veya PR’cısını ortak alırdım. : Yaylan by Taylan, Sağır Sultan by Emre Duymaz, BARım by Ayşe Barım, Elchi Taverna by Öner Elçioğlu, Kulüp Semiz by Selma Semiz, PR Fasıl by Nurbanu Anter...

Nişantaşı’nın Egeli yakışıklısı LİPSİ

Abdi İpekçi Caddesi’ndeki Lipsi pazar ve pazartesi hariç haftanın beş günü açık. Program Yunan müziğiyle başlıyor ve Kosta&Çiğdem&Anıl sirtaki, zeybek ve fasıldan sonra popüler şarkıları hem Yunan hem de Türkçe versiyonlarıyla söylüyor. Grup saat 01.00’e kadar sahnede. Lipsi’de yemek ve içki fiks, kişi başı 95 lira. Yemeklerin her hafta değişmesine özen gösteriyorlar. Mönüde mutlaka bir mevsim balığı yer alıyor. Haftasonları rezervasyon lazım. (212) 296 95 55.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!