Türk koleji Avrupa Parlamentosu’nda

Güncelleme Tarihi:

Türk koleji Avrupa Parlamentosu’nda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2005 01:30

3 Ekim müzakere tarihi öncesinde ilk kez bir Türk okulu, Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda uluslararası bir kongre düzenliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteklediği proje ile 3 Ekim öncesi Türkiye’nin ataklarına hız kazandırmak amaçlanıyor.

AB Parlamento Binası’nda 16 Eylül’de ‘Dil Öğreniminde Türk-Avrupa Perspektiflerinin Paylaşımı’ konulu bir kongre düzenleyen Doğa Okulları, Türk eğitiminin önde gelen temsilcileriyle Avrupa Parlamentosu’na çıkartma yapmaya hazırlanıyor. Kongrenin AB üyelik sürecinde önemine işaret eden İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, bu çıkarmadan çok umutlu olduklarını söyleyerek, ‘Avrupa Parlamentosu’nun gündemi bize kilitlenecek’ diye konuştu.

AP GÜNDEMİ BİZE KİLİTLENECEK

‘Dil Öğreniminde Türk-Avrupa Perspektiflerinin Paylaşımı’ konulu uluslararası kongreye, çeşitli Avrupa ülkelerinden bürokratların, akademisyenlerin, işadamlarının ve eğitimcilerin katılması bekleniyor.

Kongrede Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, Talim Terbiye Kurulu Üyesi Sevinç Atabay, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Bena Peker, Doğa Okulları Eğitim Koordinatörü Bill Bowler ve Çocuk Kitapları Yazarı Filiz Tosyalı, Türkiye’deki dil eğitimiyle ilgili çalışmaları anlatacak.

AB Türkiye Brüksel Büyükelçisi Oğuz Demiralp, Hıristiyan-Demokrat Parti Parlamenteri Ive Balet, AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Başkanı Joost Lagendijk da kongreye katılacak.

Kongrede, Türk eğitimindeki son değişiklikler, yabancı dil eğitiminde Türkiye ve Avrupa’nın karşılaştırmaları, Türk eğitimcilerin eğitilmesi ve geliştirilmesi gibi konular ele alınacak. Doğa Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Şimşek, ‘Projenin asıl amacı, Türkiye’nin AB ile ilişkilerini daha sıcak hale getirmek. Biz de bu sürece bir Türk okulu olarak katkı yapmak istedik. 3 Ekim öncesi Türkiye’nin ataklarını hızlandırmak istedik’ dedi. Projenin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından en üst düzeyde desteklendiğini belirten İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey ise, ‘Bu kongre bizim için çok önemli. 3 Ekim öncesinde, AP’de herkes susacak, Türk eğitimi konuşulacak. AP gündemi bize kilitlenecek’ diye konuştu.

İngilizce bilinmemesi sistemin özrüdür

Dil eğitiminde Türkiye’nin önemli eksiklikleri olduğunu belirten İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, ‘Birçok üniversite mezunu yurtdışına gittiğinde meramını anlatacak kadar yabancı dil bilmiyor. Hukuk, edebiyat fakültesini bitiren insanın İngilizce bilmemesi onun ayıbı değil, sistemin özrüdür. Müfredat değiştirilerek gramerden pratiğe dönüldü’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!