Turistin tabu rehberi

Güncelleme Tarihi:

Turistin tabu rehberi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2007 00:00

Her ülkenin, toplumun kendine özgü kuralları, hatta tabuları var. Dünyanın her köşesinde olağan karşılanan bazı davranışlar, bazı ülkelerde saygısızlık, hatta hakaret kabul ediliyor, sert tepki görüyor. Turistlerin başına, hapse girmek dahil, olmadık işler geliyor. İşte yurtdışına tatile gideceklere küçük bir tabu rehberi.

BREZİLYA

Plajda çocukfotoğrafı mı, asla!

Brezilya’da birçok restoran ve otelde çocuk istismarı ve seks teşhircilerine karşı uyarılar yer alıyor. Bu suçların 4 ila 10 yıl arasında hapisle cezalandırıldığı özellikle vurgulanıyor. Bu nedenle amatör fotoğrafçıların Brezilya’da çocuk fotoğrafı, özellikle plajda mayolu fotoğraf çekmekten kaçınmasında yarar var. Çünkü kamuoyunda oluşan hassasiyet kötü niyetli olmayan kişilerin başına tatsız olayların gelmesine neden olabiliyor. Haziran ayında Rio de Janeiro’da plajda çocuk fotoğrafları çeken emekli Alman avukat, ihbar üzerine yakalandı. Otel odasında yapılan aramada iki kamerada kayıtlı filmler içinden de çocuk görüntüleri çıkınca tutuklandı. Eğer yargıçları sübyancı olmadığına inandıramazsa Brezilya’daki misafirliği altı yıla kadar uzayacak. Siz siz olun Brezilya plajlarında fotoğraf çekerken dikkat edin.

HIRVATİSTAN

Bir kadeh şarap bile içmeyin

Yaz rüzgarının esintisinde, Adriyatik kıyısında bir restoranda oturup masmavi denizi seyretmenizde hiçbir sakınca yok. Tabağınızdaki balığı iştahla yerken, garson Glae Sauvignon şişesiyle yanınızdan geçerse kesinlikle heyecanlanmayın. Çünkü Hırvatistan’da bir bardak şarabın bile faturası epeyce ağır. Restorandan hesabı ödeyip çıkarken fark etmiyorsunuz bunu. Yolda trafik polisi durdurduğunda fark ediyorsunuz. Bir gram alkollü olmak bile problem çıkarıyor. Cezalar çok yüksek. Dil balığı eşliğinde elma suyu ya da Norveç ıstakozuyla maden suyu içmek zorunda otomobiliyle seyahat eden turistler. Siz de kurala uyun mutlaka.

FAS

Kumsalda öpüşmeye kalkışmayın

Diğer Arap-İslam ülkeleriyle karşılaştırıldığında Fas toplumu çok daha toleranslı. Yine de Marakeş’te bronzlaşmış bacaklarınız ve kısa şortunuzla yürümek zorunda kalırsanız çarık satan esnaftan sıyrılıp rahat rahat yürümenize pek imkan yok. Kazablanka ve Rabat gibi diğer büyük şehirlerde de aynı şey başınıza gelebilir. Tanger’da bile, muhafazakarların semtinde fotoğraf çekerken etrafta peçeli kadınlar dolaşıyorsa sert tepki görebilirsiniz. Plajda batan güneşi seyrederken aşka gelip sevgilinizi öpmeye kalkmayın. Çevredekiler çeşitli yöntemlerle bu davranışınızı pek hoş karşılamadıklarını anlatmaya kalkabilir. Sıcakta bunalıp, sokakta bir şişe birayı kafanıza dikmek de aynı şekilde sakıncalı.

TAYLAND

Sakın paranın üstüne basmayın

Tayland’ı gezmeye gittiğinizde gözünüze en çok çarpan fotoğraf Kral Bhumibol Addulyadej’inki olacak. Ülkenin gücü anlamına gelen ismiyle, haşmetli siluetiyle her köşede, her fırsatta karşınıza çıkacak. Kralın siluetine dokunmak, kendine dokunmakla eş anlamlı bu ülkede. Çocuğunuz havaalanında Abdulyadej’in fotoğrafının bulunduğu bir panoya gidip, çikletini kralın burnunun üstüne yapıştırmaya kalkarsa başınız belaya girebilir. Kullanılan tüm paraların üzerinde kralın resmi var. Dolayısıyla her para potansiyel tehlike. Yere düşürüp üzerine basmaya kalkmayın. Geçen sene sırf bu yüzden bir Fransız turist tutuklandı. Ayrıca sokaklarda yanınızdaki kişiyle fazla samimi olmanız da pek hoş karşılanmıyor.

Plajda mayonuza sahip çıkın

Amerika’nın birçok eyaletinde yasalar çok sıkı. Kimi şehirler epeyce muhafazakar. Ayrıca espri sevmeyen güvenlikçilerle sık sık karşılaşmak mümkün. 21 yaşın altındakilere alkol yasak, gençlerin gazozla yetinmesi isteniyor. 22 yaşında olsanız bile, sokakta, parkta, piknikte şarabınızı açıp yudumlayamazsınız. Çünkü yasak. Plajda davranışlarınıza dikkat etmeniz gerekir. Mesela şaka olsun diye yüzerken mayonuzu çıkarıp, sahilden sizi izleyen sevgilinize sallamaya kalkmayın. Teşhircilikten gözaltına alabilirsiniz. Üstsüz ya da çıplak güneşlenme girişiminiz daha vahim sonuçlara yol açabilir. Çocukların bile plajda çıplak dolaşması hoş karşılanmıyor.

MISIR

Telaşa gerek yok, Mısır’dasınız

Mısır’da hayat hareketli, halk telaşlı görünse bile gerçekte işler gayet yavaş yürüyor. Bu nedenle gezerken, alışveriş yaparken Mısırlıların hızlı davranmasını talep etmeyin. Tepkileri canınızı sıkabilir. Gizeh piramidi, Karnak tapınağı ya da krallar vadisini gezerken rehberler sizi koşturacak. Çünkü yoğun bir turist trafiği var. Bunun dışında hayat yavaş akıyor. Bir çay istediğinizde, Yemen’den sipariş vermişçesine uzun süre beklemek zorunda kalabilirsiniz. Sokakta bira aramaktan vazgeçin. Kazayla bulursanız da açıkta içmekten kaçının. Meşrubat ya da çayla yetinin. Biranızı otelde için.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!