Tüp bebek uygulaması Doğu'da kumayı azalttı

Güncelleme Tarihi:

Tüp bebek uygulaması Doğuda kumayı azalttı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2008 11:13

GÜNEYDOĞU’da, sosyal bir sorun olan ‘çocuksuzluk’ tüp bebek yöntemi ile yavaş yavaş tarihe karışırken, bu durum kuma sayısını da azalttı.

Diyarbakır’da tüp bebek yöntemiyle 2004 yılından beri çocuksuz çiftleri çocuk sahibi yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Zeki Akkum, daha önce gizlenen tüp bebeklerin artık gizlenmediğini, tüp bebeğin kadını kuma korkusundan kurtardığını belirterek, “Bazen eşi ve kuması ile gelen bazı kocalar, hatanın kendilerinde olduğu ortaya çıkınca hem eşinden, hem de kuma olarak getirdiği diğer eşinden tüp bebek sahibi olmak istiyor. Ancak yasa sadece resmi nikahlı eşe izin verdiği için kumanın tüp bebek talebini yerine getiremiyoruz” dedi.
Türkiye genelinde tüp bebek yöntemine en fazla talebin olduğu Güneydoğu’da, tüp bebeklerin bir çok tabuyu yıktığı ve çocuk sahibi olamayan kadınlardaki kuma korkusunu azalttığı belirtildi. Bölgede tüp bebek yöntemini hayata geçiren ve bugüne kadar çocuğu olmayan bir çok çiftçi tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi yapan özel bir hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Dr. Zeki Akkum, insanların artık tüp bebek yöntemi ile sahip oldukları bebeğin kendilerinin olduğunu, başka bir yöntem ile bunun mümkün olamayacağını inandıklarını belirtti. Dr. Akkum şöyle dedi:

TÜP BEBEK TABULARI YIKTI

“Çocuksuzluk, bu bölgede çok ciddi bir sorun. Sadece eşlerin istemesine bağlı olan bir olay olmakla kalmayıp sosyal bir problemdir. Aileler iç içe yaşadıkları için bir süre sonra çocuk olmayınca kadın, kayınvalide, görümce, elti tarafından horlanıp aşağılanıyor. Bu anlamda tüp bebek tedavisi bölgede bir çok tabuyu yıktı. Kuma olayını da elbette etkiledi. Kuma sayısında, kaçınılmaz bir azalmayı beraberinde getirdi. Bazen gelen erkek, eşini çok sevdiğini, ayrılmak istemediğini, ancak çocukları olmadığı için ailesinin kendisini bir daha evlendirmek istediğini ve bu nedenle son çarelerinin tüp bebek olduğunu söylüyor. Yani erkek kaynaklı bir kuma olayında da azalma olduğunu söyleyebiliriz. Kumalığa etken olan neden çocuksuzluktur. Tüp bebek tedavisi uygulanan çiftlerin azımsanamayacak bir kısmı evlerine çocuk ile dönmektedir. Tüp bebek ile çocuk sahibi olan kadının kuma korkusu da ortadan kalkıyor.”

KUMAYA DA TÜP BEBEK İSTEYEN KOCALAR VAR

Dr. Zeki Akkum, çok eşlilik ve kuma olayının bölgede çok yaygın olduğun, tüp bebek yöntemine yönelik talepler her geçen yıl artığını söyledi. Dr. Akkum, “İkinci eşi ile bize gelen erkekler, hem resmi eşine, hem de hayatını kararttığını düşündüğü kumadan tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olmak istiyor. Ancak, Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliği sadece resmi eşlerden tüp bebek sahibi olmayı gerektirdiği için bu talepleri karşılayamıyoruz. İnsanlar eskiden tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olduklarında bunu gizliyorlardı. Ama, artık tüp bebek yöntemini gizlemiyorlar. Sadece kendi spermlerinden çocuk sahibi olduklarını biliyorlar. Artık tüp bebeği de bir ilaç ve aşılama yöntemi gibi görüyorlar” diye konuştu.

İSTANBUL VE ANKARA’YA GİDENLERİN YARISI BU BÖLGEDEN

Tüp bebek yöntemi ile İstanbul ve Ankara gibi büyük merkezlerine giden hasta sayınının yüzde 50’sinin Güneydoğu’dan olduğunu söyleyen Akkum, Diyarbakır'da 3 tüp bebek merkezinin bulunduğunu söyledi. Dr. Akkum, “Bölgedeki çocuksuzluk bir sosyal sorun olarak görüldüğü için çiftler bir an önce çocuk sahibi olmak için bu merkezlere gidiyor. Bölgede merkez sayısı arttı. Diyarbakır’da 3 tüp bebek merkezi bulunmaktadır. Tüp bebeğe olan talep her geçen yıl çoğalıyor” dedi.

ERKEK ÇOCUK İSTEKLERİ KABUL EDİLMİYOR

Tüp bebek ile bebek sahibi olan ailelerin artık cinsiyet konusunda tercih ile karşılarına geldiğini söyleyen Zeki Akkum, “Artık biz, ‘Doktor bey erkek çocuk istiyorum’ diye geliyor. Teknik olarak cinsiyet belirleme şansımız var ama Türkiye’de bu yasaktır. Bu konuda ısrarlı olan hastalarımızı Kıbrıs’a yönlendirebiliyoruz” diye konuştu.

SOSYOLOG BAĞLI: İKİNCİ EVLİLİKLERİN YÜZDE 40’I ÇOCUKSUZLUKTAN

Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr.Mazhar Bağlı, tüp bebek yönteminin bölgede bir çok tabuyu yıktığını doğrulayarak, “Bölgede yapılan ikinci evliliklerin yüzde 40’ı çocuksuzluktan kaynaklanıyor. Tüp bebek yöntemi ile bir defa çok yaygın olan, ‘Kadın yüzünden çocuk olmadığı’ ile ilgili inanış ve tabu yıkıldı. Artık hem erkek ve hem kadın kaynaklı sorunlardan çocuğun olmadığı ortaya çıktı. Bölgede çocuk sahibi olamamak çok önemli bir sorundur. Baba çocuğu kendi neslinin devamı ve hayatının sosyal güvencesi olarak görüyor. Çocuğu olmadığı zaman ise toplumda dışlanıp horlanabiliyor. Bu anlamda tüp bebek olayı bir çok tabuyu yıktığı gibi kadınlar konusunda ise yanlış olan inanış ve yargılarıda yıktı diye düşünüyorum” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!