TRT’DE NELER OLUYOR? - 1

Güncelleme Tarihi:

TRT’DE NELER OLUYOR - 1
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2004 20:23

Sevgili Serdar, gerek TRT Genel Müdürlüğü koltuğu ve gerek 6 kişilik Yönetim Kurulu üyeliği seçimi her iktidar döneminde siyasi eğilimlere göre belirlenir. TRT güya özerk. TRT Genel Müdürlüğü için AKP ile Cumhurbaşkanı Sezer arasındaki görüş ayrılıkları bir ara inatlaşmaya kadar varmıştı. Sezer yetkilerini sonuna kadar kullanmayı tercih etmiş, ancak yargının verdiği karardan sonra RTÜK’ün direttiği aday bu koltuğa oturmuştu. Şimdi sıra geldi 6 kişilik Yönetim Kurulu üyeliği seçimine. (Sezai Bayar)

Haberin Devamı


Eski yönetimin işi 3 Ağustos’ta bitti. 6 Kurul üyesi masalarını boşalttılar. Üç eski üye, yeniden göreve talip oldular. Partilerle ilintili olmayan bu üç eski üye, RTÜK’e başvuran 73 aday arasında yer aldı ve RTÜK Yönetimi bunları seçmedi. 73 aday arasından 12 aday belirledi. Bunların 6’sını Bakanlar Kurulu seçecek ve Cumhurbaşkanı Sezer’e gönderecek.

Buraya kadar normal. Yasal prosedürler uygulandı. Ancak 12 aday tespitinde RTÜK’ün oldukça tartışmalı toplantılar yaptığı öğrenildi.

Kimilerine göre TRT’nin bağlı olduğu Devlet Bakanı Beşir Atalay’ın bazı aday isimlerini “işaret” ettiği söylendi. Bazı bakanların da kendi adaylarını 12’ye sokmak için çabaladığı, hatta Başbakanlık Müsteşarı ve bazı danışmanların da kimi isimler üzerinde ısrarlı oldukları söylentileri yayıldı.

Haberin Devamı

Yönetim kuruluna üye olmak için en önemli nitelik, kendi alanında uzman, kamuoyunda mümtaz kişiliği işe tanınan, temayüz etmiş biri olmak. Tesbit edilen 6 daldan birinden aday olanlar, uzmanlık alanlarının temsilcisi olarak görev yapacaklar.

Gelelim 12 aday arasında kimler var ve tek bir alandan aday olmaları gerekirken başka dallar da da uzman olduklarını yazmışlar mı?

Ekonomi Dalı: Dr. Mehmet Demirer ve İhsan Cafer Elhan.

Mehmet Demirer kendisini garantilemek için olsa gerek bir de kültür dalını göstermiş.

Kitle İletişim Dalı: Ayla Yakal Erbakan ve Selahattin Gürbüz.

Ayla hanımın Hoca Erbakan’ın yakını olduğu söyleniyor. Erbakan kontejanı var mı bilemem ama soyadı hatırı ön plana alınmış olabilir. Selahattin Gürbüz ise kitle iletışım alanı dışında kendisinin işletme dalında da uzman olduğunu yazmış..

Hukuk Dalı: Prof. Dr. Hasan İşgüzar ve Emin Kuz.

Hasan Bey başvuruyu kendi yapmamış. Sanırım “davet edilen” kontenjanından. Nedense bu dalda Emin Kuz da “davet” edilenler arasında. Yani kendileri böyle bir talepte bulunmamışlar ama çağrılmışlar. Böyle uygulama yasalmış meğer. Hasan İzgüzar’ın bundan önceki hükümet döneminde MHP’li Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz’ün müsteşar yardımcılığı yaptığını hatırlıyoruz. Tabii, Ecevit döneminde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olduktan ve 12 Eylül’den sonra Tuncay Mataracı ile Yüce Divan’da yargılanıp mahkum olan Hilmi İşgüzar’ın oğlu olduğunu da söylemek yanlış olmaz.

İşletme-Ekonomi Dalı: Doç.Dr. Ali Alp ver Dr. Öner Kabasakal.

Haberin Devamı

Alp işletmeci. Sadece bu dalda aday. Ancak Öner Kabasakal sosyal bilimler dalında uzman olduğunu da yazmış. Kendi dalında banko değil, ikili bahis tercihi yani.

Sosyal Bilimler Dalı: Prof.Dr. Naci Bostancı ve Abdullah Topcuoğlu.

Bostancı kendi alanına sadık kalmış ancak Topcuoğlu nedense kitle iletişim dalını da işaretlemiş. İşaretler ya…

Sanat ve Kültür Dalı: Dr. Necmettin Türinay ve Dr. Lütfi Şahsuvaroğlu.

Her iki aday da tek bir dalda yani sanat ve kültür alanında adaylar. Ancak Şahsuvaroğlu’nun Büyük Birlik Partisi’nden daha önceki seçimlerde aday olduğu söyleniyor. Yani hiç bir partide kaydı olmaması gerekiyor ama buna uyulmadığı, RTÜK’ün de iddiaları gözardı ettiği söyleniyor.

İşte bu 12 aday listesi şu anda Bakanlar Kurulu’nun önüne geldi, gelecek. Kurul 12 aday arasından 6’sını seçecek. Ha bu arada TRT Genel Müdürü’nün bu adaylarla ilgili olarak Başbakanlıkta küçük bir brifing verdiği söyleniyor. Bana ters geldi. Olsa olsa RTÜK Başkanı brifing vermiş olmalı ama bu seçileceklerle 4 yıl boyunca birlikte çalışacak olan TRT Genel Müdürü’nün kiminle çalışacağını bilmesi garip değil.

Haberin Devamı

Bundan sonra neler olacak? Cumhurbaşkanı bu adayların geçmişlerini didik didik edecek mi?

Bunlara yarın devam edeceğim.

Sevgiler,

Sezai

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!