TRT Avaz’ın Çeyiz Show’unda on parmakta on marifet şart

Güncelleme Tarihi:

TRT Avaz’ın Çeyiz Show’unda on parmakta on marifet şart
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2009 00:00

TRT’nin Orta Asya, Kafkaslar ve Balkanlar’a yayın yapan kanalı TRT Avaz, bu ülkelerin kültürlerine yönelik Çeyiz Show adlı bir yarışma programı başlattı. Çeyiz Show 300 milyonluk coğrafyada reyting rekorları kırıyor. Programa Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Türkiye’den katılan kızlar, birinci olabilmek için ev döşüyor, yemek yapıyor, enstrüman çalıyor, şarkı söyleyip dans ederek puan topluyor.

Bu güne kadar birçok televizyon dizisi ve programlarına tanık olan İstanbul Güneşli’deki TEM stüdyoları şu günlerde Birleşmiş Milletler Binası ya da daha çok Türk dünyası kurultayı gibi. Çeyiz Show adlı program için haftanın 5 günü Türk cumhuriyetlerinden yarışmacı kızlar ve destekleyen yakınları, arkadaşları ve soydaşları stüdyoyu dolduruyor. TRT Avaz tarafından yayınlanan ve Eximmark adlı şirket tarafından gerçekleştirilen Çeyiz Show’a katılabilmek için 18-30 yaş arasında ve bekâr olmak yeterli ama yapımcı Fikret Eskişarlı “En önemlisi yarışmacıların on parmağında on marifetin olması şartı var” diyor.

Sunuculuğunu Duygu Özçelik’in yaptığı programın Türk cumhuriyetlerinde reyting rekorları kırdığı söyleniyor. 300 milyonluk bir coğrafyaya yayın yapan TRT Avaz ve TRT Anadolu’da haftanın 5 günü canlı olarak yayımlanıyor. Ertesi gün de TRT 2’de tekrarı var. Çeyiz Show’a her hafta Türkiye’nin dışında Türkmenistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ve Kazakistan’ı temsil eden kızlar katılıyor. Yarışma son yıllarda Türk televizyon kanallarında gözde olan şarkı, dans, yemek ya da yetenek yarışmalarının bir karması niteliğinde. Yarışmacı kızlar programın sonunda 15 bin liralık ev eşyası ve çeyiz için tüm hünerlerini sergiliyor.

PUANLARI JÜRİ VE HALK VERİYOR

Yarışmanın 3 kişiden oluşan bir jürisi var. Jüride stil danışmanı Değer Bakır, dekoratör Yaprak Kökyar ile gurme Süleyman Alnıtemiz görev alıyor. Programa çıkan kızlar ilk önce ülkesinin yemeklerinden birisini yapıyor. İkinci aşama stüdyoda salon ve yatak odası olarak ayrılan iki bölümün dekorasyonunun yapılması. Sadece güzellik ve yetenek değil, zevklilik ve estetik zarafet de önemli yani. Her yarışmacı ya güzel şarkı söylemek ya da bir enstrüman çalmak zorunda. Bunu da atlatan kızları son olarak ülkesine özgü bir danstan örnekler vermek bekliyor. Jüri zaman zaman hoşgörülü, zaman zaman çok zalim. Neyse ki ekranları başından yarışmayı izleyenler arasından isteyenler kısa mesaj yoluyla puan verip vicdanlarını rahatlatabiliyor.

KİMİ SEÇMELİ, HANGİSİNE SMS GÖNDERMELİ?

Ben evlenmeyeceğim, çeyizle alakam yok

MUNİRA MAMADIJONOVA (20) ÖZBEKİSTAN


Ailem Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te yaşıyor. Türkiye’ye bir yıl önce geldim. Bir lisan okulunda bir yıldır İngilizce eğitimi alıyorum. Yarışmada ülkemi çok iyi temsil edeceğimi düşündüm. Üniversiteyi Türkiye’de okuyup annem gibi doktor olmak ve Türkiye’de yaşamak istiyorum. İstanbul’a aşık oldum. Dans etmeyi çok seviyorum. Özbek dansı ve Arap dansında çok yetenekliyim. Yarışmanın adı Çeyiz Show ama benim çeyizle hiç ilgim yok. Çünkü evlenmeyi düşünmediğim için çeyizimin olup olmaması benim için fark etmiyor. Yarışmayı kazanırsam İstanbul’da oturacağım, alacağım eşyalarla da evimi döşerim.

Master yapıyorum doktoramı da yapacağım

ZAİRA ABDURRAHMANOVA (29) KIRGIZİSTAN

Bişkek’te oturuyorum. Annem jeoloji, babam inşaat mühendisi. Babam şimdi yerel milletvekili olarak görev yapıyor. Ülkemde hukuk ve işletme okudum. Babamın arkadaşları olan bazı milletvekillerinin danışmanlığnı yaptım. Şimdi İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde Orta Asya’da Bölgesel Birlik Tartışmaları ve Türkiye konusunda master yapıyorum. 3 yıldır Türkiye’de yaşıyorum. Sarıyer’de yurtta kalıyorum. Master sonrasında doktora da düşünüyorum.

Taşkent belediye başkanının kızıyım

İLAHE CEBRAİLOVA (30) AZERBAYCAN


Azerbaycan Bakü’lüyüm. Babam Taşkent Belediye Başkanı. Yıllar önce ülkemde bir trafik kazası geçirdim. Bu yüzden yüzümün şekli değişti. Bir dizi estetik ameliyat oldum. Son çare olarak “Türkiye’ye git orada ameliyat ol” dediler. 8 yıl önce İstanbul’a gelip uzun bir tedavi dönemi geçirdim. Şimdi Tarabya’da bir evde çalışıyorum. Bu arada birkaç televizyon dizisinde küçük roller aldım. Bu yarışmayı duyunca ülkemi temsil etmek için katıldım. Ünlü modacımız Zarcopan bana bu yarışma için özel elbise dikti.

Basketçi, kayakçı hentbolcü, aktrist öğretmen ve iyi kolbastı oynuyor

EBRU KARANLIK (24) TÜRKİYE


Yarışmada ülkemizi Ebru Karanlık temsil ediyor. Yaptığı kolbastı dansıyla ekran başındakileri kendisine hayran bıraktı. Beden Eğitimi öğretmeni. Trabzonlu bir ailenin 3 kızından birisi. 10 yıl basketbol, 8 yıl atletizm, 4 yıl da lisanslı olarak kayak sporlarıyla ilgilenmiş. Kayak ve hentbol antrenörlüğü diploması da var. Amatör bir tiyatroda oyunculuk da yapıyor. “Amacım Türk kültürünü ekrandan Türk cumhuriyetlerindeki kardeşlerimize en iyi şekilde yansıtmak” diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!