Tiroid hastalıkları yaygınlaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Tiroid hastalıkları yaygınlaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Boynun ön tarafında, nefes borusuna yapışık bulunan tiroid bezi hastalıkları Türkiye'nin her yerinde görülüyor. Hastanelerin genel cerrahi kliniklerine yatanların yaklaşık üçte birini tiroid hastaları oluşturuyor.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Ünal, bazıları kanser olan tiroid nodüllerinin mutlaka önemsenmesi gerektiğini söyledi.

Endokrin Cerrahisi Derneği'nin The Marmara Otel'de düzenlediği Ulusal Tiroid Cerrahisi Kongresi'nin başkanlığını da yapan Prof. Dr. Ünal, tiroid nodüllerinin hiçbir şikayete yol açmasa bile kontrol altında tutulması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Ünal, ‘‘Bu nodüllerin bir kısmı daha başlangıçta kanserdir. Erken dönemde teşhis ve tedavi edilmedikleri takdirde hastalık ilerleyecek ve tedavi imkanları da azalacaktır. Tiroid bezinde, soliter hiperaktif veya nofonksiyonel dediğimiz tek nodül, % 20 oranında kanserdir.Başka bir deyişle her 5 hastadan birinin nodülü kanser’’ diye konuştu.

Guatr da sık görülüyor

Tiroid bezinin fazla hormon üretmesiyle kendini gösteren ‘hipertireoz’, az hormon üretmesiyle de belli eden ‘hipotireoz’ ve büyümesiyle ‘guatr’ hastalığı ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Ünal, ‘‘Türkiye'nin her ilinde tiroid sorunu var. Ayrıca endemik guatr bölgesinde. Guatrın sık rastlanması nedeni, sulardaki iyot oranının yetersiz kalması. İyot fakiri suyla sulanan sebzelerde iyot yetersiz oluyor. Oysa tiroid bezi hormonları için iyot gerekiyor’’ dedi.

Guatrın belirtileri

Guatr kendini, boynun ön tarafında meydana gelen şişlikle gösterir. Boyunda baskı varmış hissi verir. Yutmada güçlükler ortaya çıkabilir. Tiroid bezi hormonları için iyodür gerekiyor. İyodür eksikliğinde tiroid bezi yeterli hormon üretmek için hücre sayısını artırmak zorunda kalıyor. Bu da daha fazla çalışmasını gerektiriyor. ‘Guatr’ denilen, tiroid bezi büyümesi meydana geliyor.

Troidin fonksiyonu

İyodür ve proteinlerle hormonları üreten tiroid bezi, vücut ısısını, vücudun su ihtiyacını ve oksijen kullanımını düzenler. Diğer hormonlarla beraber yağ, karbonhidrat ve proteinlerin kullanımında önemli rol oynar. Tiroid bezi hormonlarının, vücudun fiziksel gelişiminin yanı sıra insan ruhu üzerinde de önemli etkileri bulunuyor. Çocukların normal gelişip büyümelerinde, kasların sinir sistemiyle çalışmasında tiroid hormonları başrolde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!