Tipitip bir aile

Güncelleme Tarihi:

Tipitip bir aile
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2012 00:00

Bir dönemin efsane sakızından çıkan koca burunlu, gözlüklü Tipitip’i Kadıköy’de İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi’ndeki ‘Bülent’in Çizgi Dünyası’ sergisiyle bir kez daha hatırlıyoruz .

Haberin Devamı

Sakız firmasının meşhur tiplemesi Tipitip artık nostaljik bir figür haline gelse de hâlâ ününü koruyor. Tipitip’in yaratıcısı çizer Bülent Arabacıoğlu, karikatürün bu kadar popüler olmasını göze sevimli gelmesine bağlıyor: “Yaptığı sakarlıklar, olaylara kendine göre bulduğu pratik çözümlerle de iyice beğeni topladı” 24 yaşında Hürriyet’te karikatürist ve grafikerken yaratmış Tipitip’i. “10 farklı taslak çizimle üretici firmanın karşısına çıktım, aralarından Tipitip karakteri seçildi. Toplantıdaki “Amma tip olmuş”, “Tipe bak”, “Tipi de tip olmuş” laflarıyla adı kendiliğinden çıkmış oldu. Çocuklardan gelen mektuplarla, Tipitip’in bir rol model olacak kadar sevildiğini gördüğümde ciddi bir sorumluluk aldığımı fark ettim.”
Arabacıoğlu, bir dönem sonra, Tipitip karükatürünü genişletti: “Değişen yaşam ve anlayışa göre şapkasını atıp papyonunun yerine kravat taktım. Ailesini genişletip; oğlu Tipican’ı, kızı ‘Tipicik’i ve köpekleri ‘Tipitop’u yarattım. Yepyeni esprilere konu oldular” diyor. Onların aslında içimizde yaşayan insanları yansıttığını belirtirken şunları söylüyor: “Tipitip ne kadar saf ve sakar olsa da inanılmaz iyi niyetiyle her soruna kendince çözümler üreten bir eş, baba. Tipitoş ise her daim eşinin arkasında, ondan biraz daha kurnaz fakat bunu iyi yönde kullanıyor. Tipican, boyuyla posuyla, davranışlarıyla tam bir genç. Tipicik ise cin gibi zeki, ama bir o kadar da iyi bir kız.

Haberin Devamı

ÇİZGİ FİLMİ BİLE VARDI

Zamanla değişen ülke ve mizah anlayışından Tipitip de nasibini almış:  “Örneklerini kah gülerek kah üzülerek gördük. O dönemlerde haftalık mizah dergisi Gırgır tek başına 450-500 bin adet satıyordu. Bugün Türkiye’deki tüm mizah dergilerinin toplam tirajları, bu rakamın yarısı etmez. Mizaha bakış açımız değişti, eleştiriye toleransımız neredeyse kalmadı. Neyse ki bazı genç arkadaşlar, her şeye rağmen mizahın farkındalığını gösteren kalem, kağıt ve zekadan oluşan oklarını sağa sola yollayabiliyorlar.”
Zamana ve ekonomik girdaba daha fazla dayanamayıp 2008’de üretimden kaldırılan Tipitip zamanında başka mecralarda da karşımıza çıkmıştı. Örneğin çizgi filmde. 1977-1980 arasında televizyonlarda birer, sinemalarda beşer dakikalık kısalıkta gösterilmiş. Arabacıoğlu artık 38 yıl sonra bile hâlâ insanların belleğinde tatlı bir hatıra yaratabilmenin keyfini yaşıyor:

Haberin Devamı

Tipitip’in bakkal arkadaşları

Elvan gazoz

Alaska Frigo dondurma

Bonibon

Turbo sakız

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!