Tıp dünyasından

Güncelleme Tarihi:

Tıp dünyasından
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kalbin dostu meyveler

Beslenme uzmanları, kalbin dostu olan meyvelerin nasıl bir etkiye sahip olduğunu saptadılar. Buna göre muz, damarları açıyor. Ananas ve üzüm kanı sulandırıyor. Portakal, greyfurt ve kavun damarların tıkanmasını önlüyor. Elma, incir ve hurma ise tehlikeli olan kolesterolü etkisiz hale getiriyor. Bu yüzden de beslenme uzmanları, yılbaşı ve bayram gibi, ağır mönülerin hazırlandığı özel günlerdeki yemeklerden önce bu meyvelerden hazırlanmış bir tabak meyve salatası yemeyi öneriyorlar.

Bilgisayar hastalıkları

Fonksiyonel Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Emel Özcan, Türkiye'de bilgisayar kullanımının hızla artmasıyla, bu alanda çalışanlarda boyun ve kol hastalıklarının da hızla arttığını söyledi. Prof. Dr. Emel Özcan ‘‘Uzun süre aynı pozisyonda oturma, kolları ve elleri yanlış kullanma, iş yeri ve ekipman dizaynının kullanana uygun olmaması, sürekli aynı işin yapılması ve çok yoğun tempoda çalışılması gibi faktörler, boyun ve kollarda kas, tendon ve bağlarda zorlanmaya, fıtık ve kireçlenmeye kadar pek çok rahatsızlıklara neden olabiliyor. Bu rahatsızlıklar ağrı, uyuşukluk, güçsüzlük, uyuşma, titreme, kramp gibi belirtilerle ortaya çıkıyor’’ dedi.

Çocuklara bezelye kadar diş macunu

6 yaşın altındaki çocuklar, fluorid içeren diş macunlarından az miktarlarda kullanmalılar. ABD'deki Ohio Üniversitesi bilim adamları, 1189 çocuk üzerinde yaptıkları araştırmada, fluorid içerikli diş macunlarının diş minelerinde renk değişimine ve diş üstünde lekelere neden olduğunu saptadılar. Araştırma başkanı Ana Karina Mascarenhas ‘‘Çocukların bezelye büyüklüğünde diş macunu kullanmaları yeterlidir’’ diyor.

Bebekler de sayabiliyor

Bebeklerin, sanılandan daha akıllı olduğu ortaya çıktı. Frankfurt'taki Psikoloji Enstitüsü bilim adamları, 4 aylık bebeklerin bile saymayı bildiklerini gözlemlediler. Araştırmanın başkanı Monika Knopf ‘‘Bebekler, basit ve farklı miktarları algılama yeteneğine sahipler’’ dedi. Daha önceki bilimsel araştırmalar, böyle bir yeteneğin bebeklerde doğuştan olmadığını, öğrenilerek edinildiğini savunuyordu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!