The Famous Grouse'la Sinema Keyfi

Güncelleme Tarihi:

The Famous Grousela Sinema Keyfi
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2004 21:53

SİLİNEN HAFIZANIN PEŞİNDE

Yirmi iki yıl önce hayatını kaybeden ünlü bilim kurgu romanı yazarı Philip K. Dick’in, bu kez de Paycheck isimli öyküsü sinemaya uyarlandı. Dick’in bundan önce Azınlık Raporu ve Total Recall isimli romanlarını beyazperdede izlemiştik. Son olarak Görevimiz Tehlike’yi yöneten, aksiyon sinemasının ünlü ismi John Woo filmin yönetmeni. Başrolde, son olarak çizgi roman uyarlaması Daredevil’de izlediğimiz Ben Affleck var. 2007 yılında geçen Hesaplaşma’da ayrıca, Erin Brokovich ve Çekirdek (The Core) filmlerinden hatırlayacağınız Aaron Eckhart ve Kill Bill’in yıldızı Uma Thurman oynuyor. Film, aksiyon, bilim kurgu ve gerilim türlerini harmanlıyor.

Çok gizli projeler için yüksek teknoloji şirketleriyle anlaşmalar yapan, dünyaca ünlü bir bilgisayar programcısı olan Michael Jennings (Ben Affleck), görevini tamamladıktan sonra hafızasını sildirmekte; böylelikle şirket sırlarına dair herhangi bir ayrıntıyı hatırlamamaktadır. Çalışması karşılığında hep astronomik ücretler almaktadır. Michael’ın üç yıldır üzerinde çalıştığı en son projesinden beklentisi de yüksektir. Ancak görevini tamamladıktan sonra dolgun bir çek yerine, içinden anlamsız nesnelerin çıktığı bir zarf almıştır. Üstelik zarftan çıkan yazıda herhangi bir ödeme yapılmayacağı; ihmalinden dolayı hakkını kaybettiği ve kendisinin de cezayı onayladığı bildirilmektedir. Hafızasının silinmiş olması nedeniyle sözleşmenin maddelerini hatırlayamadığından savunmasız kalır. Zarfın içindeki nesneleri incelemeye başladığında kendi geçmişiyle ilgili birtakım ipuçları bulmaya başlar. Proje sırasında beraber çalıştığı ve o sıralar sevgilisi olan Rachel (Uma Thurman) adlı bir kadının yardımıyla geçmişinin parçalarını toplamak için zamana karşı bir yarışa başlar.

PAYCHECK
Yön:
John Woo
Oyn: Ben Affleck, Uma Thurman, Aaron Eckhart, Paul Giamatti
Bilim kurgu / Aksiyon / HESAPLAŞMA


BİR DE OSCAR'DAN SONRA İZLEYİN

Aday gösterildiği en iyi film dahil 11 dalın hepsinde ödül kazanan Yüzüklerin Efendisi Oscar gecesine damgasını vurdu. Üçlemenin son filmi, Tolkien’in sinemaya uyarlanamaz denilen kitabını, filme çekmek için yıllarca uğraşan Yeni Zelandalı yönetmen Peter Jackson’a en iyi yönetmen Oscar’ını kazandırdı. Üçlemenin son filmi Kralın Dönüşü, ilk iki filme göre daha görkemli savaş sahneleriyle dolu, ihtişamlı bir yapım. Orta Dünya cehenneme dönüyor, Hobbit’lere yardım eden Elf ırkı Orta Dünya’yı terk ediyor. Yüzük savaşında sona yaklaşılıyor.

LOTR: THE RETURN OF THE KING
Yön:
Peter Jackson
Oyn: Viggo Mortensen, Elijah Wood, Liv Tyler, Ian McKellen, Orlando Bloom
Macera / Fantastik
YÜZÜKLERİN EFENDİSİ: KRALIN DÖNÜŞÜ


Sean Penn’e en iyi erkek oyuncu, Tim Robbins’e en iyi yardımcı erkek oyuncu dallarında Oscar kazandıran, en iyi film dalında da aday olan Gizemli Nehir de tekrar vizyonda. Boston’un varoşlarından East Buckingham’da büyüyen Jimmy Markum (Sean Penn), Dave Boyle (Tim Robbins) ve Sean Devine (Kevin Bacon) çok iyi arkadaştırlar. Yirmi beş yıl sonra üç arkadaş kendilerini tekrar yaşamlarını değiştirecek bir olayla karşı karşıya bulurlar: Jimmy’nin 19 yaşındaki kızı öldürülmüştür. Artık polis olan Sean bu davaya atanır ve ortağı (Laurance Fishburne) ile birlikte görünüşte hiçbir anlamı olmayan bu cinayeti çözmekle görevlendirilir. Jimmy’den de hep bir adım önde olmak zorundadır, çünkü öfke ve intikam ateşiyle yanan Jimmy kızının katilini bulmaya kararlıdır.

Mystic River
Yön: Clint Eastwood
Oyn: Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon
Dram / GİZEMLİ NEHİR

KADIN GÖZÜNDEN MAFYA DÜNYASI

İtalya’nın mafya aileleriyle ünlü bölgesi Sicilya, yine bir sinema filmine konu oluyor. Bugün vizyona giren Angela’nın kahramanı, uyuşturucu kaçakçısı olan kocasının yakışıklı sağ koluna aşık oluyor ve amansız bir kovalamaca başlıyor. Filmin ilginç yanı, mafya filmlerinde hep başrollerde izlediğimiz erkek karakterler yerine Angela isimli bir kadını merkeze alması, onun gözünden mafya dünyasını izleyiciye aktarması.

Palermo yakınlarında bir şehir olan Ballaro’da doğan Angela, yirmi yaşına geldiğinde yıllarını uyuşturucu ticareti ve kirli işlere adamış olan Saro ile evlenir ve ona işlerinde de yardımcı olmaya başlar. Kocası Masino isimli adamı ilk gördüğünde bir polis zannetmiş sonra onu sağ kolu olara işe almıştır. Genç ve yakışıklı Masino’yla sürekli burun buruna yaşaması, Angela’nın kendi dünyasında kurmaya çalıştığı dengeyi altüst edecektir. Angela, kocasının en sadık yardımcısına aşık olmuştur.

ANGELA
Yön:
Roberta Torre
Oyn: Donatella Finocchiaro, Andrea Di Stefano, Mario Pupella
Aksiyon / ANGELA


YILIN EN İDDİALI ANİMASYONLARINDAN

Ayı Kardeş, Disney yapımı bir animasyon. En iyi animasyon film dalında Kayıp Balık Nemo ve Fransız animasyonu Belleville’de Randevu’yla yarıştı ancak Oscar’ı Nemo’ya kaptırdı. Yönetmenleri ilk animasyonlarını yapan Aaron Blaise ve Robert Walker. Müzikleri oldukça iddialı. Phil Collins’in altı yeni şarkısını dinleyebileceğimiz filmde, bu şarkılardan birini Tina Turner seslendirdi. Ayı Kardeş, Kuzeybatı Amerika’da yaşayan üç kardeşin, kardeşlerden birinin ayıya dönüşmesiyle başlayan maceralı yolculuklarını anlatıyor.

Üç Kızılderili kardeşin en küçüğü olan Kenai’nin, Büyük Ruh’un totemine sahip olma zamanı gelmiştir. Bu totem, yaşamı boyunca ona rehberlik yapacaktır. Köyün şamanı Tanana’nın ona tahtadan oyulmuş bir ayı vermesi üzerine hayal kırıklığına uğrar. Çünkü tahta ayı sevginin sembolü kabul edilmektedir. Biraz daha önemli bir şey verilmesini umut etmiştir. Örneğin en büyük ağabeyi Sitka’ya verilen, önderliği temsil eden kartal totemi gibi. Balıkları koyduğu sepetini bir ayının çaldığını fark eden Kenai onun peşine takılır. Ağabeyleri de onu korumak amacıyla Kenai’nin arkasından giderler. Bu iz sürme sırasında Sitka, ayıyla mücadeleye tutuşur. Ayı onu öldürür. Kenai, ağabeyi Sitka’nın ölümünden sorumlu tuttuğu ayıdan intikam almak üzere izini sürmeye başlar. Sonunda onu ele geçirip öldürmeyi başarır. O anda Kutup Işığı olarak ortaya çıkan Büyük Ruh, Kenai’yi en çok nefret ettiği yaratık olan ayıya dönüştürür. Ortanca kardeş Denahi de küçük kardeşinin ayının peşinden gittiğini fark etmiştir ve onun da ağabeyi gibi bir ayıya yenik düştüğünü düşünür. Barışçı felsefesinden bir anda uzaklaşarak öfkeye kapılan Denahi, kardeşini öldüren ayıyı yok edinceye kadar peşinden gitmeye yemin eder.

BROTHER BEAR
Yön:
Aaron Blaise, Robert Walker
Ses: Joaquin Phoenix, Jeremy Suarez, Jason Raize
Animasyon / AYI KARDEŞ

BUZ ÜZERİNDE MÜCADELE

Donmuş Çıldır Gölü’nün etrafında köylülerle birlikte yapıldı İnat Hikayeleri’nin galası. Filmin yönetmeni Reis Çelik, filmi ilk önce, çekimlerin yapıldığı Çıldır yöresi halkının izlemesini istedi. Altı sene önce çektiği Hoşçakal Yarın’ın ardından yeniden yönetmen koltuğuna oturan Reis Çelik, filmin senaryosuna da imzasını atmış. Çektiği belgesel filmlerden de tanıdığımız Tuncel Kurtiz başrolde. Diğer rollerde Sabri Tutal ve Kemal Gültekin var.

Kış aylarında köylülerin şehre ulaşımını sağlayan Kızakçı Daşo’nun at kızağına kırmızı bir minibüs rakip çıkar. Kızakçı kışın buz tutan Çıldır Gölü üzerinden kestirme gittiğinden minibüsün göle giremeyeceğini ve yeni rakibinin kendisinden hızlı olamayacağını iddia etmektedir. Oysa minibüsçünün bu inatlaşmadan galip çıkmak için başka bir planı vardır. Bu ikilinin arasındaki yarış kıyasıya devam ederken kızak ve minibüsün yolcuları olan tanınmış aşıklar ve hikaye anlatıcıları da bu yarışa katılırlar, inat üzerine hikayeler anlatmaktadırlar.

İNAT HİKAYELERİ
Yön:
Reis Çelik
Oyn: Tuncel Kurtiz, Sabri Tutal, Kemal Gültekin
Dram / İNAT HİKAYELERİ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!