Terapistim internette! Yakında cebe de girecek

Güncelleme Tarihi:

Terapistim internette Yakında cebe de girecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2004 00:17

İnternetin psikoterapide kullanımı üzerine çalışan doktor Alp Karaosmanoğlu hastalarıyla sürekli bağlantı sağlayabileceği bir web sitesi kurdu. Dr. Karaosmanoğlu’nun hedefi, veri tabanını geliştirip sistemi cep telefonuna taşımak.

Üç yıl önce, randevuya gelen bir hastası testlerini takside unutunca Dr. Alp Karaosmanoğlu’nun aklına geldi teknolojiyi terapide kullanmak. İnternet aracılığıyla psikolojik tedaviyi destekleyici yöntemler üzerine çalışmaya başladı. Hastayla doktorunun bağlantısını güçlendirecek, acil durumlarda hastaya alternatif sunacak ve doktorlar arasında bilgi paylaşımına olanak sağlayacak bir veri tabanı oluşturmak amacıyla kolları sıvadı.

Temel tezi şuydu Dr. Karaosmanoğlu’nun: Terapi sanat değil, bilimdir. Bilim olmasını sağlayan, bulguların tekrar edilebilmesidir. Kişiye özgü olmakla birlikte ruhsal şikayetlerin çoğu kategorize edilebilir.

TESTLER İNTERNETTE

Bu temel tezden yola çıkarak hasta görüşmelerinde notlarını tablet PC’yle kaydetmeye, anında internetteki veri tabanına aktarmaya başladı. Bu arada kişilik bozukluğu gibi tedavisi zor rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bilimsel şemaları internete taşıdı. www.psikonet.com adresindeki siteye Young’ın anne-baba, kaçınma, telafi ve şema testlerini, ayrıca depresyon ve anksiyete testlerini ekledi.

‘Bu bir online terapi değil, terapiye destek çalışması’ diyor Dr. Karaosmanoğlu özenle sözlerinin altını çizerek: ‘Hasta ile görüştükten sonra internet sitemiz için kullanıcı adı, şifresi veriyoruz. Sadece hastalarımız ve üyemiz olan doktorlar kullanabiliyor. Kişiler bu sistemi başlıbaşına tedavi yöntemi sanabilir, doktor görüşmelerini aksatabilir. Bu nedenle hastalara, sistemin online terapi amacıyla kullanılmadığını özellikle söylüyoruz.’

Web sitesi şimdilik, hastaları terapiye hazırlamayı amaçlıyor. Hastaya, randevudan önce okuması gereken metinleri, cevaplaması gereken testleri sunuyor. ‘Bu sayede hasta terapiye geldiğinde, hangi konuda hazırlık yaptığını görüyoruz. Testlerde ve görüşmelerde elde edilen sonuçlar veri tabanına ekleniyor ve bir istatistik oluşmasını sağlıyor. İdealimiz gelecekte bu verilere dünyanın her yerindeki doktorların ulaşabilmesi’ diyor Dr. Karaosmanoğlu.

24 SAAT DESTEK

Web sitesi sayesinde hastaların karşılaştıkları sorunları anında not alması da mümkün. Ayrıntılar unutulmadan, doktorun okuyabileceği hale geliyor. İnternetin doktorlara sağladığı avantaj ise farklı kişilerde psikolojik sorunların ortaya çıkışı ve gelişmesiyle ilgili ortak noktaları saptama imkanı sunması. Dr. Karaosmanoğlu benzer nedenlerle ortaya çıkan, gelişiminde paralellik görülen sorunların çözümlerinde de ortak yöntemlerin kullanılabileceğini düşünüyor:

‘Terapide not alırken kategorizasyonlara dikkat ediyoruz. Şikayetlerin ortak noktalarına bakıyoruz. Hastaların tecrübelerinden faydalanarak, ‘bu düşünce şu duygulara yol açabilir’, şeklinde çıkarıma gitmek mümkün.’

TERAPİNİN PARÇASI

‘İyileşmenin temel taşlarından biri alternatif düşünce geliştirmektir. Olumsuz duygular bu yöntemle yoğunluğunu kaybeder, birey sorun yaratan davranışlardan kaçınmaya başlar. Mesela hastanın öfke duyduğu noktada terapatik destek alması çok önemli. Panik atak bazen tek seansla bile iyileştirilebilir. Önemli olan, durumu doğru tespit etmek. Olay anında kalp krizi geçirdiğini, kesinlikle öleceğini düşünen kişi daha sonra bunu doktora eksik aktarabiliyor. ‘Öleceğim aklıma gelmemişti’ diyor. Teknoloji desteğiyle hem terapi süresini hem de maliyetini azaltmak mümkün. Evet artık cep telefonuyla doktorunuzu istediğiniz zaman arayabiliyorsunuz ama doktoronuz meşgul. Biz bu sistemle teknolojiyle bize bağlandıklarında akıl üretmeye çalışıyoruz.’

Projenin bir sonraki adımı Dr. Karaosmanoğlu’nun deyişiyle ‘terapiyi cebe sokmak.’ Düşünce kayıt formunun, veri bankasının cep telefonundan erişilir hale getirilmesi planlanıyor. Şu anda sistemin teknik altyapısı üzerine çalışılıyor. Daha sonra bir cep telefonu şirketiyle proje gerçekleştirilecek. Bu sayede kişiler sorunla karşılaştığında, yaşadıkları durumu sisteme kaydedebilecek. Olayı doğru analiz etmelerini, doğru karar verebilmelerini sağlayacak ipuçlarına günün her saatinde ulaşılabilecek.

10 aylık çalışmanın ürünü

Muhammed ÜNAL (Bilgisayar Programcısı)


On aydır bu projeyle uğraşıyorum. Web sitemizde bankaların kullandığı, çok güvenli SSL sistemini kullanıyoruz. Hastalar sisteme üye doktorun referansıyla katılıyor. Kullanıcı adı ve şifresini doktorundan alıyor. Hastalar web sayfalarında sadece okumaları gereken metinleri, çözmeleri istenen testleri görebiliyor. Program tamamlandığında doktorlar ya çok cüzi bir ödemeyle ya da sponsor bulabilirsek bedelsiz yararlanabilecek, ayrıca DSM4 adı verilen tanı sistemini kullanabilecek. Program tanıda gözetilecek kuralları hatırlatıyor. Bu sayede vakalar arasında istatiksel bağlantı kurabileceğiz.

Düşünce kayıt formundaki soruları cevapla, sorunun hafiflesin

PANİK ATAK SIRASINDA İNTERNETTEN

- Şu anda kalp krizinden yüzde 100 öleceğinizi sanıyorsunuz, kanıt var mı?

- Aslında yok, daha önce de 4-5 defa böyle hissettim ve ölmedim.

- Peki, olaya farklı bir açıdan bakılabilir mi?

- Galiba ben biraz abarttım, bir kalp çarpıntısı var. Biraz önce merdiven çıktım, bu nedenle çarpıyor, kalp krizi geçirdiğim için değil.

ÖFKE NÖBETİ SIRASINDA CEP TELEFONUNDAN

- Anlatmak istediğiniz olay nedir?

- Arkadaşım yarım saat gecikti.

- Ne düşünüyorsunuz?

- Beni adam yerine koymuyor.

- Ne hissediyorsunuz?

- Öfke.

- Ne yaptınız?

- Hemen telefon ettim bağırıp çağırdım.

- Konuya başka açıdan bakmayı denediniz mi?

- Evet, trafik sıkışmış olabilirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!