Terapi gibi ders

Güncelleme Tarihi:

Terapi gibi ders
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Klasik Türk Müziği’nin duayeni Timur Selçuk, 1977 yılında kurduğu, ‘‘Hayatta bir tane de böyle bir yer bulunsun istedim’’ dediği Çağdaş Müzik Merkezi'nde hem yöneticilik hem de hocalık yapıyor.

Timur Selçuk, her ustanın yapması gerekeni yapıp, birikimlerini genç yeteneklere aktarmaya devam ediyor. Hem de insanın hayatı boyunca karşılaşacağı kağıt parçalarından, sınavlardan, yasaklardan ve kurallardan uzak tutarak. Selçuk, kendisinin sınavlardan ve gereksiz bürokrasilerden çok çektiğini belirterek, 22 yıl önce kurduğu Çağdaş Müzik Merkezi'nde ahlaklı ve terbiyeli müzisyenler yetiştirmek için uğraşıyor.

Konservatuvar değil

Sanatçı, gençleri kolundan çeken, sigara, içki, pornografi ve seviyesiz bazı akımlardan kurtarmak için bu tür yerlerin çoğalması gerektiğine inanıyor. Bu merkezin bir konservatuvarla karıştırılmaması gerektiğini belirterek, ‘‘Bir ilacın prospektüsünü okursunuz, ama daha fazla bilgi öğrenmek istiyorsanız, tıp eğitimi almanız gerekir. Burası da sadece insanların ilgilendiği, merak ettiği ve yapmak istediği müzik kolu ile havlet olduğu bir yer’’ diyor.

Klasik gitar, bas gitar, piyano ve şan konularıyla ilgilenenlere bir enstrüman, bir oda ve bir danışman verdiklerini belirten Selçuk, derslerin bir terapi niteliğinde olduğunun altını çiziyor. İnsanları hayatın sıkıntılarından arındırarak, hoşça vakit geçirdiklerini belirten usta, ‘‘Burası müzikle huzuru ve mutluluğu bulma yeridir’’ diyor. Timur Selçuk, merkeze gelen öğrencilerden kendisinin seçtiği bazı adayları, önce incelemeye aldığını, ailesiyle ilişkilerini kontrol ettiğini, doğuştan gelen ses malzemesine baktığını ve terbiyesine inandıklarını özel bir eğitime tabi tuttuyor:‘‘Ben Timur Selçuk'un öğrencisiyim dediklerinde utanmamalıyım’’ diyerek konuya olan hassasiyetini dile getiriyor.

Timur Selçuk, 14-15 mayıs günlerinde AKM’de Münir Nurettin Selçuk’un 100’üncü doğumgünü için İstanbul Senfoni Orkestrası’yla verilecek konsere hazırlanıyor. Selçuk’un küçük kızı Mercan ise müzikle değil tiyatroyla ilgileniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!