Tiktok, Komünist Parti’nin kötü amaçlı yazılımı

Güncelleme Tarihi:

Tiktok, Komünist Parti’nin  kötü amaçlı yazılımı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2024 08:00

Temsilciler Meclisi geçen hafta Çin merkezli TikTok’un sahibi ByteDance’nin uygulamayı bir ABD şirketine satmasını eğer satış gerçekleşmezse TikTok’un Amerika’da kullanımının yasaklanacağını bildiren yasa tasarısını ezici bir çoğunlukla kabul etti, 352 oya karşılık-65 oy.

Haberin Devamı

Temsilciler Meclisi bu tasarıyı kabul etse de yürürlüğe girmesi için önce Senato’nun onaylaması daha sonra Başkan’ın imzalaması gerekiyor.

Tiktok, Komünist Parti’nin  kötü amaçlı yazılımı


Başkan Biden zaten tasarı kendisine gelirse imzalayacağını söyledi.
Bu durumda TikTok’u kurtaracak tek şey bir ABD şirketinin uygulamayı satın alması. 2020’de Başkan Donald Trump da idari bir emirle TikTok’u yasaklamaya çalışmıştı ancak uygulamanın dava açması sonucu başkanın hamlesini mahkeme engellemişti.

NEDEN AMERİKA TIKTOK’A BU KADAR TAKINTILI

Temsilciler Meclisi uygulamanın ABD ulusal güvenliğine ciddi bir tehdit oluşturduğunu, TikTok’un ABD kamuoyunu etkilediğini ve casusluk amacıyla verileri kullandığını söylüyor.
Hatta Çin tarafından kontrol edilen uygulamanın Komünist Parti’nin kötü amaçlı yazılımı olduğunu düşünüyor.
Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen tasarı yasalaşırsa Çin`in uygulamayı 180 gün içinde elden çıkarması gerekiyor.
Çin satmayı reddederse TikTok’a erişim yasaklanacak.
Tabii teklife TikTok’un itiraz hakkı var, daha önce olduğu gibi yasak talebi mahkeme tarafından ertelenebilir hatta engellenebilir.
Satış sorunu çözer mi?
Siber güvenlik uzmanlarına göre doğru yönde atılmış bir adım çünkü Amerikalıların verilerine Çinli yetkililerin erişimi ortadan kalkacak.
Buna karşılık TikTok’un sahibinin Çin Hükümeti olmadığını ifade eden kaynaklar var. Uygulamanın yüzde 60’ı uluslararası yatırımcıların, yüzde 20’sinin App’in kurucuları iki Çinli yazılımcının, yüzde 20’si de TikTok çalışanların olduğunu söylüyorlar.
7 bin TikTok çalışanı zaten Amerikalı ve veriler Teksas merkezli Oracle Cloud’da tutuluyor. Keza uygulamanın yazılımı ve güncellemeleri Çin tarafından yapılmaya devam edecekse acaba bu fırtınanın sebebi gerçekten ne?

Haberin Devamı

TEKNOLOJİ HAKKINDA HİÇBİR ŞEY BİLMEYEN YAŞLI İNSANLAR BU KARARLARI VERME HAKKINA SAHİP OLMAMALI

Tiktok, Komünist Parti’nin  kötü amaçlı yazılımı

Haberin Devamı

Bence tüm bu platformların ciddi bir şekilde düzenlenmesi gerekiyor.
Çünkü yasaklamak sorunu ortadan kaldırmayacak, gençler uygulamayı kullanmanın yollarını mutlaka bulacaktır.
Temsilciler Meclisi’nin tasarıyı kabul etmesinden sonra insanların düşünceleri ne yönde oldu derseniz, muhalif kesim ifade özgürlüğünü etkileyeceğini söylüyor.
‘Tüm şirketler verileri saklıyor, bu paranoyadan başka bir şey değil’ diyenler var.
Genç TikTok tutkunları ‘Teknoloji hakkında hiçbir şey bilmeyen yaşlı insanlar bu kararları verme hakkına sahip olmamalı’ diyor.
Birçok anne baba ‘Umarım yasaklanır, çocuklar telefonlarına yapışık durumda. 10-15 saniyelik videoları tekrar tekrar izliyorlar’ diyor.
‘Yasaklanırsa üzülürüm ama aynı zamanda üretken olmak yerine Tiktok’ta saatler geçiriyorum. O yüzden yasaklanırsa dünyanın sonu olmayacak’ diyen bir kesim de var.
Beni en çok şaşırtan ise ‘umarım yasaklanır ve uygulamayı kullanmayı bırakırız’ diyen genç kesim.
Nedeni ise kendilerini kontrol edemeyip TikTok’ta çok fazla zaman harcamaları.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!