Ertuğrul Gazi tarihte ne zaman ve kaç yaşında öldü?

Güncelleme Tarihi:

Ertuğrul Gazi tarihte ne zaman ve kaç yaşında öldü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2019 20:35

Diriliş Ertuğrul dizisine konu olan Ertuğrul Gazi’nin hayatı internet kullancıları tarafından sık sık merak ediliyor. Türk boyunun başındaki isim olan Ertuğrul Gazi Oğuzların Kayı boyunun lideri ve Osmanlı Beyliği'nin kurucusu olan Osman Bey'in babasıdır. Peki, Ertuğrul Gazi tarihte ne zaman ve kaç yaşında öldü? İşte, o konu ile ilgili detaylar...

Haberin Devamı

Hayatından ilham alınarak Diriliş Ertuğrul dizisinde konu olan Ertuğrul Gazi'nin hayatı ve ölümü son zamanlarda merak konusu oldu. Söğüt'e yerleşerek Türk boyunun başındaki isim olan Ertuğrul Gazi'nin tarihte hangi yılda öldüğü de araştırılmaya başlandı. İşte, barış merkezli, tedbirli ve ihtiyatlı bir siyaset izleyen Ertuğrul Gazi'nin hayatı ile ilgili merak edilenler.

13. yüzyılın ortalarında Oğuzların Kayı boyunun lideri ve Osmanlı Beyliği'nin kurucusu olan Osman Bey'in babası Ertuğrul Gazi’nin tam olarak hangi tarihte ve nerede doğduğu bilinmiyor. Babası Süleyman Şah, annesi Hayme Ana’dır. Eşi Halime Hatun’dur. Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Bey’in babasıdır. Ertuğrul Gazi’nin diğer oğulları Saru Batu Savcı Bey ve Gündüz Bey’dir. Kardeşleri ise Sungur Tekin, Gündoğdu ve Dündar’dır.

ANADOLU'YA GELMESİ VE SÖĞÜT'E YERLEŞMESİ

Haberin Devamı

Anadolu Selçuklu Devleti'nin Bizans İmparatorluğu sınırında bulunan uç emirliklerindeki Türk sayısı, 1243 yılında gerçekleşen Kösedağ Muharebesi sonrasında Anadolu'da başlayan Moğol baskısı sebebiyle artış göstermiş; buna paralel olarak Bizans topraklarına yapılan akınlar artmıştı. Bu akınlar sonucunda, Bizans topraklarında ikinci halka uc beylikleri kurulmaya başladı. 13. yüzyılın ikinci yarısında bu beyliklerin en güçlüsü konumunda olan ve Kütahya civarında hüküm süren Germiyanoğulları Beyliği, 1300'lere doğru Batı Anadolu'da fetihler yaparak üçüncü halka uc beyliklerinin kurulmasını sağladı. Sultan Öyüğü (günümüzde Eskişehir) bölgesinde, ucun en ileri hattı olan Söğüt'te yerleşen Türk boyunun başında Ertuğrul Gazi bulunmaktaydı. Ertuğrul Gazi'ye bağlı boyun bu bölgeye ne zaman ve nasıl geldiği kesin olarak bilinmemekle birlikte, konu hakkında farklı görüşler mevcuttur.

ERTUĞRUL GAZİ KAÇ YAŞINDA ÖLDÜ?

Ertuğrul Gazi, yöneticiliği döneminde aşiretinin nüfusunun az olmasından dolayı barış merkezli, tedbirli ve ihtiyatlı bir siyaset izledi. Çevresinde bulunan Türkmen beylikleri ve Bizans (İnegöl-Karacahisar-Bilecik) tekfurlarıyla daima iyi geçinip onların durumlarını ve siyasi şartları gayet iyi değerlendirerek başında bulunduğu aşiretini ve idaresi altında yaşayanları sulh ve sükûn içinde yaşattı. Ertuğrul Gazi, emri altındaki topraklarda yaşayan halk tarafından çok sevilen ve sayılan bir kişiydi. Söğüt'teki Hıristiyan tebaası da Ertuğrul Gazi'yi yürekten seviyor ve sayıyordu. Yurt tuttuğu bölgede huzur ve güveni sağladı. Ertuğrul Gazi, 1281 senesinde 93 yaşlarında iken Söğüt'te vefat etti.

BAKMADAN GEÇME!