İlbilge Hatun kimdir? Diriliş Ertuğrul karakteri İlbilge Hatun'un hayatı hakkında bilgiler

Güncelleme Tarihi:

İlbilge Hatun kimdir Diriliş Ertuğrul karakteri İlbilge Hatunun hayatı hakkında bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2018 22:10

İlbilge Hatun’un hayatı Diriliş Ertuğrul dizisiyle gündeme gelmeye devam ediyor. Hande Soral’ın canlandırdığı İlbilge Hatun’un adı Orhun Kitabeleri'nde geçmektedir. Peki, İlbilge Hatun kimdir?

Haberin Devamı

Tarihte İlbilge Hatun, Göktürk Devleti döneminde yaşamıştır. Göktürk Devleti'nin Türk Kağanı Bilge Kağan’ın annesidir. Eşi Göktürk Devleti'ni yeniden kuran İlteriş Kutlug Kağan’dır. Türklerin devlet anlayışı ile yönetimi, kültürel öğeleri, komşuları ile soydaşlarıyla olan ilişkileri ve sosyal yaşantısıyla ilgili önemli bilgiler içeren Orhun Kitabeleri'nde İlteris Kagan'in en büyük destek ve yardımcılarından birinin esi İlbilge Hatun olduğu belirtilmektedir. İlbilge Hatun’un torunları Yollıg Tigin, Bilge Kutluk Tengri Kağan’dır.

OĞLU BİLGE KAĞAN KİMDİR?

Bilge Kağan, İkinci Göktürk Kağanlığı'nın kağanlarındandır. Türk tarihinin en önemli figürlerinden biri olarak değerlendirilir. Babası Göktürk Devleti’ni yeniden kuran İlteriş Kutlug Kağan, annesi İlbilge Hatun’dur. 8 yaşında babasını yitiren Bilge Kağan, 24 yıl boyunca Göktürk Devletikağanlığı yapan amcası Kapağan Kağan’ın elinde büyüdü. Bilge Kağan döneminde Göktürk Devleti’nin sınırları Çin’in Şan-Tung ovasından, İç Asya’da Karaşar bölgesine, kuzeyde Bayırku sahasından Ani Irmağı havalisi ve Batı Demir Kapı’ya (Ceyhun Irmağı’nın yakınında Semerkand-Belh yolu üzerinde) kadar ulaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!