Çift Başlı Kurt Destanı nedir?

Güncelleme Tarihi:

Çift Başlı Kurt Destanı nedir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2021 13:22

Tarihi dizi Destan ile birlikte gündeme gelen konulardan biri de Çift Başlı Kurt Destanı oldu. 8. yüzyılda, Orta Asya'da, İslam'ın henüz kucaklamadığı topraklarda vahşi bir çağın hüküm sürdüğü zamanlarda geçen Destan'da kurt önemli bir semboldür. Türk mitolojisinde sıkça yer edinen kurt figürü, Destan dizisinde çift başlı kurt olarak öne çıkıyor. Peki, Çift Başlı Kurt hikayesi nedir?

Haberin Devamı

'Destan'ın beşinci bölümünde Akkız daha küçükken pençesi olmaya and içtiği Çift Başlı Kurt'un kim olduğunu anlıyor. Batuga'nın önünde diz vurup bağır basarak onu Dağ'la Gök'ü bir edecek han olarak selamlıyor.

Kurt, zamanla devlet, hükümdarlık ve yiğitlik kavramlarıyla ilişkilendirmiştir. Öte yandan Türk freskolarındaki kurt başlı bayrak tasvirleri görülmektedir.

Bir dönem dizisi olan Destan'da da Türkler için çok değerli olan kurt sembolü, ''Çift Başlı Kurt'' olarak uyarlanmıştır.

Türklerin inanç sisteminde bir dönem yer edinen kurt, yapımda ise "Çift Başlı Kurt" olarak evrilmiştir.

MİTOLOJİDE KUTSAL SAYILMIŞTIR

Bozkurt, Türk, Moğol ve Altay mitolojisinde kutsal hayvan ve ulusal sembol. Boskord ve pusgurt olarak da söylenir. Bozkaskır, çalkurd sözcükleri yine aynı anlama gelir. Moğollar börteçine (börteşına, börtöşono) derler. Gökkurt veya “gökbörü / kökbörü” tabiri de yine niteleyici olarak kullanılır.

 

BAKMADAN GEÇME!