Börü ne demek, nedir? BÖRÜ'nün anlamıyla ilgili merak edilenler

Güncelleme Tarihi:

Börü ne demek, nedir BÖRÜnün anlamıyla ilgili merak edilenler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2020 20:27

Börü ne demek? 6 bölümden oluşan ve 2018 yılında yayınlanan BÖRÜ dizisi yeniden izleyici karşısına çıkıyor. Türkiye'nin yakın geçmişteki iç ve dış sorunlarını konu alan dizinin ekranlara gelmesiyle, dizinin ismi BÖRÜ'nün anlamı da yeniden gündeme geldi. Kurt, yiğit, bahadır ve cesur gibi farklı anlamlar taşıyan BÖRÜ kelimesinin mitolojik bir anlamının da olduğu anlaşılıyor. İşte, BÖRÜ'nün anlamıyla ilgili merak edilenler.

Haberin Devamı

Star TV ekranlarında ekrana gelen BÖRÜ dizisi 15 Temmuz akşamı izleyiciyle yeniden buluşuyor. Özel Harekât ekibinin başından geçen olayların anlatıldığı BÖRÜ dizisi, ismini eski Türkçe'de Kurt kelimesinden alıyor.

BÖRÜ NE DEMEK?

Börü kelimesinin eski Türkçe’den gelen bir anlamı var. Kurt, yiğit, bahadır ve cesur gibi farklı anlamlar taşımaktadır. Kurt anlamına gelen bu kelimenin, mitolojik bir anlamının da olduğu anlaşılmaktadır. Börü kelimesi sadece bildiğimiz hayvan olan kurt için değil, kutsal bir varlık olarak kabul gören kurt için de kullanılmaktadır.

Türk Edebiyatının ünlü yazarlarından Hüseyin Nihal Atsız'ın "Bozkurtların Ölümü" ve "Bozkurtlar Diriliyor" adlı romanlarında anlattığı Kürşad ve 40 çerisi hikâyesindeki savaşçılardan birinin adıda Börü'dür. Türkçe’de birçok farklı anlamı olan Börü kelimesi, kimi zaman at üzerinde arkasını dönerek ok atabilen savaşçıları kimi zaman yiğit güreşçileri kimi zaman ise Tanrı Dağı eteklerinde gezdiğine inanılan gök tanrılarını ifade etmek için kullanılmıştır.

Haberin Devamı

Ergenekon destanı yazıtlarında ise, "Türklere yol göstermek için gökten gelen bozkurt" olarak adlandırılmaktadır.

BÖRÜ KONUSU NEDİR?

2014 baharında Türkiye. Sınırda düşmanların çoğaldığı, içeride tehlikeler çemberinin giderek daraldığı bir dönem. Türkiye Cumhuriyeti yakın tarihinin en büyük tehditleriyle karşı karşıya. BÖRÜ, vatan aşkı ile tutuşmuş yalnız kahramanların destanını anlatıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!